Смърт, поръчана в секретна лаборатория


Смърт, поръчана в секретна лаборатория
Асен Разцветников през 30-те години на миналия век в стил „Аз си имам две съседки“
03 Август 2011, Сряда


1948 година. В легацията ни в Букурещ наш дипломат се интересува от Асен Разцветников. „Добре е, пише“, отвръща му Радевски.


Автор: Борис Цветанов

Дипломатът, земляк на поета, скърца със зъби: „Да го бях намерил аз около Девети... под дърво и камък го търсих да му тегля куршума!“ На въпроса си „Защо“ Радевски получава отговор: „Как защо?! Та той не е наш!“

Само това прави на пух и прах официалната версия, че Разцветников страдал от мания за преследване, шизофрения и параноя, които го довели до „влошена психика, страх от въображаеми врагове и достигане до крайно влошаване на здравето“. Истината е, че седем тайни служби са тровили живота на нежния поет в продължение на тридесет години.

Разцветников приема всичко това като карма. „Стръвница орисница тайно ме е целунала с отровна целувка“ – пише той до приятелката си Райна Савова, учителка в Търново. Отровната целувка е предложението към него през 1921 г., отправено от Иван Ганчев, шеф на партийното разузнаване на БКП. „Партията – казва му той – трябва да има очи, уши и мозък в БЗНС“.

В своите „обяснения“, дадени пред ДС с копие до приятеля му Борис Делчев през 1946 г., поетът посочва: „Предложиха ми да стана земеделец като с таланта си ще ми бъде много лесно да си пробия път до върховете в ръководството на Съюза и там да шпионирам за БКП. Отговорих, че не съм за тая работа...“

Той предлага компромисен вариант – да напише няколко стихотворения и статии, които някой си Тодор Долмов да публикува от свое име и така да си пробие път сред хората на Стамболийски.

Четири години по-късно тайната организация на БКП с ръководител Вълко Червенков, кой знае защо наричана ЧеКа, повтаря предложението – но отново получава отказ. Иначе Червенков е приятел на Разцветников. Двамата са гвоздеите на партийните вечеринки и взривяват залите със свои стихотворения.

В средата на тридесетте години орисницата му изпраща фаталния съсед Райчи Димитров. Той прави потресаващо откритие: комшията му има две имена (истинското име на поета е Асен Коларов) – значи е шпионин. И няма на кого друг, освен на злия СССР.

С името си Коларов той е закупил място за строеж на къщурка на ул. „Иван Рилски“ 111, а Разцветников е шпионският му  псевдоним. Новоизлюпеният контрашпионин сервира откритието си лично на Никола Гешев, инспектор в Дирекцията на полицията, но е изгонен на минутата.

Райчи обаче не мирясва и само четири години по-късно отново застава пред Гешев, всеопрощаващо махва с ръка на миналото и цитира думите на Левски „За Отечеството работим, байо...“ Сега той съобщава, че идва с факти и знае къде е радиостанцията на шпионина.

Известно време в полицията вървят по гайдата на Райчи Димитров, докато не се оказва, че т. нар. „радиостанция“ е всъщност специалната стойка на пишещата машина на поета, изработена за негово удобство, тъй като пишел прав.

Неуморимият „патриот“ обаче не се предава и стига лично до Отто Делиус – шеф на военното разузнаване на Райха у нас. Германецът се хваща на въдицата. Той вече знае, че към Разцветников са проявили интерес конкурентите от Гестапо (накратко за това „Десант“ спомена  преди време в публикацията „Под лупата на Гестапо“).

Поетът действително е съмнителен – той е краен германофоб и въпреки че владее отлично немски с всичките му тънкости, отклонява предложението на Германския културен клуб да бъде делегиран на Конгреса на Европейските писатели във Ваймар и отказва да превежда немски класици, дори и за баснословен хонорар.

Но проучванията и на Гестапо, и на Абвера приключват с прекратяване на неговото следене. Но в същото време поетът попада под лупата на „Смертъ шпионам“ – най-секретната организация на НКВД.

Специална щурмова група още на 7 септември 1944 г. слага ръка на архивите и на бюрата на Гестапо и на Абвера в София. Така руските агенти откриват, че той е разработван от германските тайни служби.

Съветската агентура започва да следи всяка крачка на Разцветников. От „безследно изчезване“ го спасява Григорий Шнюков – най-отговорният и с най-големи пълномощия съветски разузнавач на българска територия, подвизаващ се под прикритието на безобиден чиновник в съветското посолство.

В такава обстановка през 1946 г. тайната служба към ЦК на БКП „Партийна информация“ отново прави опит да вербува поета за очи, уши и мозък на Партията в БЗНС, но получава нов отказ. И макар Разцветников да е дал дума, че няма никому да разкаже за мераците на Партията да слухти в кревата на земеделците, БКП на думи не вярва и го хвърля на лъвовете, разбирай –   полицаите на Антон Югов.

Те пък откриват какви ли не вражески елементи – сестра му Кръстинка е омъжена за народен враг, съден от Народния съд, а единствената жена в живота му – Райна Савова, е учила в Сорбоната и следователно е френска шпионка... Отново започва тотално следене на поета.

Сам той си усложнява положението с наивността си, като пише писма до ЦК на Партията и до ДС, в които откровеничи, че днешните милиционери са вчерашните гестаповци; че ония, които преди Девети използвали парите на фашистите, сега използват простотията на комунистите и т. н.

Отново на сцената се появява неотразимият Райчи Димитров, който сега пък клевети в ДС комшията си, че бил фашист и агент на американския империализъм. За да натрупа актив, заедно със сина си му устройват засада, за да го пребият. Лирикът е спасен от две съседки – онези, които възпява в текста за евъргрийна „Аз си имам две съседки“.

Когато на поета му идва до гуша, успява да се срещне със стария си приятел Червенков и да му се оплаче. За известно време преследвачите му са натирени. Но след смъртта на Георги Димитров случаят „Разцветников” отново излиза на преден план. Този път с него се заемат професионалистите.

Бившият съветски разузнавач генерал Иван Винаров е запознат с донос, в който е описано, че сладкодумният  разказвач в стихове се изживява като нов Стоян Михайловски и разпространява епиграми за политици, държавници и писатели. Имал нещо и за самия Ванко, както наричат Винаров.

Седмичните разпивки във Военния клуб, организирани всяка събота вечер от висшия партиен ешелон, били описвани от него в духа на „Аз си имам две съседки“. В песничката за Ванко се пеело например: „Имам си две мераклийки,/ нищо че ми времето отмина/, слабичката е Марийка,/ а дебелата - Ирина ...".

Винаров съобщава съображенията, които в „Партийна информация“ имат по отношение на опасния „неуправляем“ поет, на стария си приятел от съветското разузнаване Христо Боев, също генерал и по това време началник на Първо главно управление – външното разузнаване. Двамата решават да търсят съвет от Москва.

Нека не бъда разбиран погрешно. Не клеветя нито Боев, нито Винаров. Заслугите им са си заслуги. Но и двамата имат грешки и вина. Боев е и откровен убиец и за това най-добре може да каже шефът на Асоциацията на разузнавачите от запаса Тодор Бояджиев.

Колкото до Винаров, ще  цитирам само, без коментар, негови думи: „България бе единствената страна без дисиденти на Запад. Защото ние бяхме отлични ученици на съветските си другари и ги унищожихме преди още и да са помислили да бягат на Запад“.

Иван Винаров заминава за Москва и там се среща с началника си от „Смертъ шпионам“ от времето на войната – генерал Павел Судоплатов. Той вече е дясна ръка на началника на специалната лаборатория на КГБ Григорий Майрановски, по-известен като руския доктор Менгеле.  Судоплатов от своя страна пък разговаря с отговорника по тайните работи в България Меркулов. Съдбата на Асен Разцветников е решена.

За убийците му е добре дошла възможността всичко да се скрие зад психично заболяване с мания за преследване. Имало е идея поетът да бъде вкаран в лудница, но по това време този метод е още в зародиш. Той ще бъде перфектно разработен чак при Брежнев.

Заразата, разработена в лабораторията на Майрановски, е вкарана в тялото на лирика по най-безобиден начин, като е използвано масово кампанийно ваксиниране против нещо си. Разцветников обаче подсъзнателно разбира, че нещо не е наред и веднага изтичал при съселянина си Камен Зидаров – по това време важна личност в Съюза на българските писатели.

И още от вратата му заявил: „Поете, този път вече ме отровиха!!!“ Камен Зидаров махва с ръка, отдавайки това твърдение на ширещата се отдавна сред писателите мълва за шизофренията и параноята на Разцветников. Друг приятел на отровения творец, който е лекар, обаче е категоричен: „Поетът се разболя ни в клин, ни в ръкав от много рядка форма на левкемия“.

Закъсалият със здравето Разцветников прави опити да замине на лечение във Виена. Но следствие на трогателните грижи на Съюза на писателите и Партията той е изпратен в реномирана клиника в Москва. В ръцете на същите ония, които вече са пратили на оня свят и Жданов, и Георги Димитров...

Така на 30 юли Асен Разцветников приключва земния си път. За да бъдат докрай заличени следите, убийците уреждат кремирането му – нещо, което по това време не се практикува.

Очаквайте в следващия брой продължението „Непознатият Разцветников“


Христо Боев Григорий Майрановски Павел Судоплатов Иван Винаров (вляво) при връчването му на орден „Ленин“ през 1966 г. от тогавашния посланик на СССР у нас Н. Органов


0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки