Русенци оженили Вазов


Русенци оженили Вазов
Въпреки че в завещанието си Вазов не завещава нищо на Атина, тя наследява голяма част от парите му, тъй като Светият Синод така и не разтрогва брака им
26 Юли 2011, Вторник


През 1878 г., непосредствено след Освобождението, Иван Вазов е преместен от Свищов,

Автор: Огнян Стамболиев

 където работи като преводач при губернатора Найден Геров, в Русе – на същата длъжност при руския генерал Акимов.
„Цялата ми работа в канцеларията на губернатора Акимов се състоеше в това да давам в края  на месеца общ отчет за произшествията в Русенската губерния“ – споделя той с проф. Иван Шишманов.

Тази му „деятелност“ обаче не го задоволява и той копнее за „по-напредна по служба в някаква по-сериозна работа“. Когато загатва обаче това на генерала, той усмихнат му отвръща: „Батюшка, защо ви е повече работа? Та вие сте поет и аз ви оставям време да пишете!”

Но покрай службата и поетичните си занимания, Вазов сериозно се замисля и за женитба. Той е вече на двадесет и девет години. Роден е под знака на Рака и счита, че е създаден за семейство, да има съпруга, дом, да бъде баща...

Русенци от неговия  кръг решават да му помогнат в това начинание. Запознават го с госпожица Атина Болярска – племенница на Митрополит Климент (Васил Друмев). Тя е красива, умна, образована, от много добро и богато семейство, с вкус към поезията и музиката, с жив темперамент.

При това е учила в Петербург. Тази млада светска дама от елита на Русе е изглеждала много подходяща партия за поета с  неговите високи културни изисквания и социалното му положение в обществото...

Но, за съжаление, големите очаквания не биват оправдани. Между характера и понятията за живота на Атина Болярска и тези на Вазов постепенно изпъква непримирима противоположност. Поетът предпочита семейния уют пред шумните светски забавления и решава да се посвети изцяло на работата си. При това бракът е бил сключен повече по съвест, а не по чувство.

„Тая женитба не беше по любов – свидетелства добре посветеният в братовите си семейни работи Борис Вазов. – Брат ми беше, тъй да се каже, оженен доста набързо от своите добри приятели Михалаки Георгиев и Атанас Илиев, които очевидно му желаеха доброто. Той съвсем не е имал възможност да опознае бъдещата си жена”.

Накратко казано, настъпват куп недоразумения, конфликти, скандали, които бързо слагат край на съпружеските отношения. Първият и единствен брак на народния поет трае едва 13 месеца, но пък разводът продължава близо 30 години. Неудовлетвореността си от брачния живот Вазов изразява в стихотворението „Трънкосливката”.

Патриархът на българската литература престоява в Русе около една година. От началото на май 1879 г. по предложение на министъра на просветата Марин Дринов той е назначен за председател на окръжния съд в малкото балканско градче Берковица.

Но русенци запазват почитта си към него дълго след това и по случай 70-годишния му юбилей през 1920 г. нарочна делегация от дунавския град му донесла хубав подарък – халат от скъпа материя с оригинална красива бродерия, кепе и домашни везани пантофи, изработени от ученичките от Русенското девическо професионално училище. Самият Вазов също запазва за престоя си край Дунав „най-хубави, най-светли  спомени”.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки