Златев обикаля Гърция с 4 милиона евро джобни


Златев обикаля Гърция с  4 милиона евро джобни
Луксозният имот на олигарха е хем скипрен между дърветата, хем открива изглед към целия Солунски залив
24 Юли 2011, Неделя


8 милиона лева! Толкова са джобните, с които се мотае насам-натам олигархът Валентин Златев.

Автор: Пролетина Николова nikolova@desant.net

Поне така твърдят жителите на малкото гръцко селце Неа Фокеа, недалеч от курорта Сани. Именно там преди две години Златев си заплю луксозно имение и на секундата си го закупи, вадейки пари директно от джоба.

Икономът на имението - албанец, който бил посредник по сделката, направо ахнал от изумление, когато за първи път в живота си видял как някой човек, пък било то и богаташ, може да носи в себе си толкова много пари.

Дотогава всички покупко-продажби в иначе пълното с богати собственици село ставали по банков път. Тъй като бил абсолютно изумен от случилото се, албанецът веднага споделил с познати, а оттам случката с джобните на Златев е обиколила цялата околия. Селяните разказват, че Златев дори не се пазарил. Като чул каква е цената, платил веднага.

Златев се е появил по тези места съвсем логично. Макар и мегабогата, българската аристокрация не се отличава с особено въображение. За нея връх на сладоледа е да имаш имот в Гърция или в Монако. Тъй като в Монако имотите са кът – просто държавицата е малка и няма място за повече строежи, то Гърция остава като единствена друга алтернатива.

Именно тук имат собственост повечето ни милионери, както и новообогатилите се главни редактори на столични газети. Все пак имотът на Златев е най-апетитният по тези места. В ясно време от него се разкрива прекрасна гледка, простираща се далеч на изток над целия Солунски залив. Взорът стига чак до планината Олимп.

По принцип собствениците на вилата искали за нея 2,5 милиона евро. Но като всеки албанец, икономът им се изтарикатил и добавил от себе си горница от още милион и половина. Така хем докарал една прилична цена за досегашните си стопани, хем те пък му изплатили 200000 евро комисиона от сделката.

Любопитна подробност е, че и до момента в Неа Фокеа всички са убедени, че Златев е руснак. От самото начало той се представял като президент на „ЛУКойл“ и говорел английски с ужасяващ руски акцент. Затова и до момента всички в селото го наричат „оня руснак“. Макар и закупен преди цели две години, имотът бе ползван по предназначение едва в началото на юни тази година.

Причината е, че олигархът имал стотици изисквания за преустрояването му, за да придобие вид, удобен за ползване от особа като него. През 2009 г. в Неа Фокеа бе командирована ударна бригада от Правец, която трябваше да задоволи всеки Златев каприз.

Правешкият богаташ се появи там в началото на юни и се отдаде на блажени дни в продължение на три седмици. Работниците все още довършват някои детайли на вилата, но пък на марината пред нея бе паркирана луксозната яхта на съпругата на Златев – Люба.

За голямо съжаление на руския възпитаник, инфраструктурата пред вилата е трябвало да финансира сам. Олигархът е заплатил от джоба си асфалтирането на един участък от път пред вилата, тъй като попадал в частния му имот.

Не е ясно дали Златев не е предложил на чиновниците блестящото си ноу-хау от Правец, където парковете пред хотела му се поддържат с пари на българските данъкоплатци, но в Сани номерът очевидно не минава. Както „Десант“ вече писа, цялата зелена площ пред хотела на баща му „Правец Спа Ризорт“ бе уж дарена на общината, която да се грижи за нея.

На практика така бе създадена нова схема за източване на държавния бюджет – парите, с които правителството подпомага общините, в случая с Правец, се пренасочват директно за парка на Златев.


Златев сам трябвало да асфалтира пътя до имението – очевидно в Гърция номерът с ползването на държавни субсидии за лични нужди не е минал

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки