Лентите на Б.Б. по-важни от Освобождението


Лентите на Б.Б. по-важни от Освобождението
Треска в Шумен - хора, пътища, багери... Идва Б.Б.
21 Юли 2011, Четвъртък


В миналия брой се дивяхме как така турският президент Абдуллах Гюл говори без преводач, а България не реагира.

Автор: Илияна Христова

Тази седмица се случи нещо още по-нечувано – двама свещеници бяха принудени да прекъснат църковна служба в чест на Освобождението. Бързо и без много въпроси те бяха качени в луксозна кола, която за присъстващите в черквата отпраши в неизвестна посока.

Но това не е холивудски филм, това е български. Сътворен от майстора на общодържавния хорър Бойко Борисов.

Екшънът се разигра с единствената цел свещениците да осветят първа копка за ремонт на отсечка от магистрала „Хемус”. На нея, напълно според установената кино традиция, присъства Бойко Борисов.

На червения килим този път го придружаваха Симеон Дянков и Росен Плевнелиев. Първият преди време се бе самооприличил на Брад Пит, а вторият успешно влиза в ролята на Честната Калудка.
Всичко това се случи в понеделник в Шумен, където, по ирония, миналата седмица се разигра и фарсът с турския президент.

Епископ Йоан и отец Димитър се канеха да започнат служба в църквата „Свето Възнесение Господне" по случай 133-годишнината от освобождението на града.

Вместо това бяха натоварени на автомобил, да не би случайно да закъснеят за поредния магистрален празник на Бойко Борисов.
„Беше 9,30-10. Тъкмо си бяхме приготвили нещата за служението в църквата, когато ни се обадиха по телефона, че часът за първата копка се променя и премиерът идва на магистралата.

Дойдоха едни хора с кола и много припряно ни качиха в нея. Премиерът дойде чак в 11 часа”, разказа потресеният епископ дядо Йоан.

Той не скри, че се е почувствал като отвлечен.
Според него двамата с отец Димитър щели да успеят да осветят и двете събития, стига Бойковите служители да не били толкова нервни. Все пак правителствената мисия приключи успешно – свещениците бяха доставени навреме на строителния обект, Бойко направи триумфална първа копка, а службата в църквата бе поверена на по-низши отци.

Важните медии не отразиха тази случка.
Но това бе единият скандал, който Борисов и шайката му сътвориха същия ден в Шумен. Вторият се оказа отсъствието на кмета на града на церемонията. Градоначалникът Красимир Костов въобще не е бил поканен. Той е от БСП, социалистите ще го кандидатират отново.

„Към този момент не ни е ясно дали отказът да бъде поканен Красимир Костов е съгласуван с премиера Борисов. Ако това е така, министър-председателят тотално се отрича от изявлението си, че до 23 септември няма да дели кметовете по партийна принадлежност”, реагира пресцентърът на общината.

Костов има стара задявка с Борисов. През зимата шуменската „Топлофикация”  спря да работи и премиерът си правеше пиар на негов гръб.

Сега Костов контрира успешно: „Бях готов да поставя важни въпроси на министър Росен Плевнелиев – какво ще правим с дъждоприемните системи на магистралата.

Не е решен проблемът със сточните води, животните не могат да преминават от едната до другата страна на аутобана. Това са все въпроси, които трябваше да бъдат поставени в понеделник. Усмихваме се и режем ленти, а въпросите на хората остават”.

Той обвини за ситуацията лидера на ГЕРБ -Шумен проф. Добрин Добрев, областния управител Димитър Александров, който ще го конкурира на изборите, бившия кмет и настоящ премиерски съветник Веселин Златев, както и депутата от управляващото мнозинство Красимир Минчев.

Точно те не му пратили покана, а преди време попречили на Борисов да присъства на откриването на логистичен център на пивоварната „Карлсберг”. Добрев отрече. „Ако г-н премиерът искаше да покани г-н Костов, щеше да си го доведе”, отбеляза Добрев. И правилно.

В дъното на всичко бе Бойко Борисов, който отказа да дели славата с червен кмет. Очевидно приближаващите избори все повече го изнервят.

Ситуацията става още по-абсурдна от присъствието на варненския кмет Кирил Йорданов. Нито той, нито Варна имат нещо общо с отсечката в Шумен, но премиерът го бе довел. Йорданов, колкото и да се е навел пред Борисов, не скри учудването си от отсъствието на шуменския си колега за събитие, ставащо на територията на неговата община.

Преди три седмици по същия начин Борисов пък бе довел във Варна бургаския градоначалник Димитър Николов. Очевидно той разкарва като панаирджийски мечки кметовете си, а те нямат нищо против. На другия ден изпълнителната комисия на ГЕРБ одобри Йорданов за кандидат на ГЕРБ във Варна, след като три пъти той печели изборите като независим, подкрепен от БСП.

А в Шумен Борисов сложи началото на ремонта на едва 8-километрова отсечка до село Белокопитово. Но разстоянието не е от значение. Важното е, че вече се гаври с всякакви политически принципи, е лентите му станаха по-важни дори от честването на Освобождението.


Епископ Йоан бе измъкнат от служба по случай Освобождението на Шумен, за да ръси светена вода по главите на държавните мъже Извинете, къде съм, чуди се Кирил Йорданов (вляво), застанал плътно до шефа на варненските гербаджии Павел Димитров Красимир Костов (вляво) е стара социалистическа номенклатура и добре отигра гафа на Борисов Първа копка на мини отсечка и... ... много прах в очите

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки