Злоупотреби в болницата в Радунци?


Злоупотреби в болницата в Радунци?
Йордан Ганев (с бялата риза) и Валери Илиев (със синята тениска) недоумяват в каква руина е превърната сградата на котелното
20 Юли 2011, Сряда


Сигналите за нарушения в Специализираната болница за долекуване и продължително лечение


Автор: Гергана Господинова

на пневмо-фтизиатрични заболявания и рехабилитация в мъглижкото село Радунци ще бъдат проучени от Антикорупционната комисия към Областна администрация Стара Загора.

Дотук се стигна, след като бивши служители на здравното заведение излязоха с твърдения, че управителят д-р Маргарита Йонкова, която е шеф от 10 години, е извършвала злоупотреби в особено големи размери.

Според бившите служители на болницата Валери Илиев и Йордан Ганев, тя разпродава безразборно и извън всякакви правила собствеността на здравното заведение.

Голяма част от базата е съсипана и се е превърнала в руини, разказват хората и с недоумение споделят за безцеремонното разграбване и разпродаване на имуществото, което е довело до настоящия окаян вид. Парите от продажбите пък съвсем не отивали в касата на болницата, където им е мястото.

Йордан Ганев, който преди да се пенсионира е работил като началник на Техническия сектор, разказа как полека-лека котелното помещение е разбито и разграбено, а три действащи котли са унищожени и дадени на скрап. Нов котел, струващ 120 хил. лв., е продаден за 35 хил. лв. От  там изчезват и отиват незнайно къде и резервните части за съоръженията.

Оборудваните някога с машини работилница, ковачница и заваръчно звено в момента са опразнени и от тях са останали само руини.

Освен обвиненията в безразборна разпродажба и далавери, от които се е облагодетелствала финансово д-р Йонкова, според бившите й подчинени често в болницата попадали хора, които са съвсем здрави и нямат нужда нито от лечение, още по-малко от долекуване на белодробни болести.

Дори имало случай, в който жена се води уж на лечение, а в същото време е била на работното си място в друг град. От всеки фиктивен пациент  за 10-дневен престой в хазната на болницата влизат по 370 лв., като така се поддържа изкуствено дейността на здравното заведение.

Заради подобни нередности Илиев и Ганев подават поредица сигнали и жалби до отговорните институции. От прокуратурата отговор на техните писма не получават, а от здравното министерство твърдят, че в болницата няма никакви нарушения.

Зад този факт хората съзират политическо покровителство от местната власт, с което се обяснява защо всички проверки стигат до задънена улица и остават безрезултатни.

„Смятам, че тези обвинения са безпочвени, неоснователни и неверни. Нека, който е пуснал тази жалба срещу болницата, той да доказва твърденията си”, категорична беше д-р Маргарита Йонкова.

Тя твърди, че в управляваното от нея здравно заведение нередности и злоупотреби няма,  продажбите на имущество са ставали след съгласуване с принципала в лицето на Министерство на здравеопазването, а настаняването на болни се случва само след предоставяне на направление от специалист.

Обвиненията срещу нея тя оправда с личностни противоречия, тъй като е хванала в кражба и е уволнила Валери Илиев.
Какво се случва зад стените на специализираната болница в Радунци и извършвани ли са груби нарушения там, трябва да установят отговорните институции.



д-р Маргарита Йонкова – управител на здравното заведение В някогашните работилници отдавна не е стъпвал човешки крак

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки