Странни птици в битка за София


Странни птици в битка за София
Николай Пехливанов в ролята си на директор на „Грийн лайф“ бе избран за „Предприемач на годината в строителството“ и позира до Лидия Шулева на коледния бал на Камарата на предприемачите в строителството
19 Юли 2011, Вторник


Понякога включването в избори с предизвестен победител все пак е нещо повече от придържане към олимпийския принцип,


Автор: Анна Петрова

че по-важно е участието, а не победата. В съревнование с тежката артилерия на ГЕРБ, каквато несъмнено е Йорданка Фандъкова, неизвестните политици имат шанса да станат разпознаваеми, а хора като кандидата на БСП Георги Кадиев трупат опит и самочувствие за други тежки битки – като например за лидерското място в БСП. То може и да се оваканти при слабо представяне на столетницата в местните избори и президентския вот наесен.

Има и трети вариант – отбиване на номера и разпиляване на гласовете в полза на фаворита. Това като че ли е пътят, избран от гротескния напоследък Волен Сидеров. В разгара на театралния си развод с управляващите от ГЕРБ, вождът на мнимите националисти номинира за кметските избори в София може би най-невзрачния си депутат – Николай Пехливанов.

Сред увеличаващите се ден след ден претенденти за „Московска 33” се нареди и столичният общински съветник и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Като от учебник по популизъм
Така звучат посланията на младия и слабо познат дори за съкварталците си от жк  „Люлин” Андрей Георгиев – заместник-председател на Партия за хората от народа (ПХН) и неин кандидат за кмет на София. През 2007 г. той участва като независим кандидат за кмет на този огромен столичен район, а по-късно основава „Гражданско сдружение „За Люлин”.

Георгиев е съосновател на ПХН, която на 12 май тази година проведе първия си конгрес. Партията му – в национален мащаб и кандидат-кметът на София, в частност се борят за „държавно гарантиране на достойни размери на пенсиите”, „безплатно и пълно здравеопазване за всеки осигуряващ се”, „напълно безплатно и задължително средно образование за всекиго”.

Тези цели все още хващат дикиш в средите на активните строители на социализма, но са твърде далеч от реалностите и възможностите в България на дивия ГЕРБерски капитализъм.
По принцип вероятно е възможно да се противостои на примитивния популизъм, проповядван от Б. Б., с друг вид популизъм, но успехът е малко вероятен.

В една от редките си появи в медиите Андрей Георгиев казва за столичани: „Когато питам младите хора – не ви ли пречат дупки, лошата инфраструктура, те казват: „Всичко ни пречи, но най-големият проблем е това, че нямаме работа”.
Звучи добре, но надали е избрал правилната таргет-група в града с най-малката безработица в България.

И като цитат от стар вестник
Като други проблематични сфери в София Георгиев очертава състоянието на пътната настилка и на тротоарите, ниския контрол по сметосъбиране и сметоизвозване, опасните дупки, липсващи капаци на шахти, отворените електрически табла.

Да се чуди човек дали става дума за времето на оприличавания с природно бедствие син столичен кмет Александър Янчулев или за града, в който ден след ден Б.Б. и вярната Фандъкова режат ленти и откриват понякога на части, а случва се – и цели ремонтирани булеварди.

Между другото, в предизборните си платформи повечето от кандидатите за мястото на Фандъкова дъвчат едни и същи стари проблеми, противопоставяйки им отново едни и същи стари решения.

Така влизащият за втори път в кметската надпревара Георги Кадиев неотдавна наблегна на това, че „ще се търси комплексно решение на проблема с транспорта в София и развитието на града, като се акцентира на интегрирания обществен транспорт като ключов за развитие на София без задръствания”.

Звучи точно толкова страхотно, колкото обещанията, че още утре – в краен случай в други ден – започва строителството на цяла дузина кръстовища на две нива и на два пъти повече подземни паркинги за хиляди автомобили – и това „утре” се отлага от мандат на мандат, докато лешоядите и паяците от „Паркинги и гаражи” си напълнят така обилно гушите, че отново почват да стават жертви на мафиотска подялба на територии и плячка.

Вижте още нещо от универсалната програма на Кадиев, ставаща за всяка столица и за всяка утопия: „Създаване на алтернативни маршрути за движение с минимален брой светофари, разширяване на пешеходните зони и свързването им в обща пешеходна мрежа”.

Други акценти в програмата на социалиста са: насърчаване на алтернативни начини на придвижване, сред тях и изграждане на велоалеи. Целите са: бързо и удобно придвижване в София без задръствания,  и масов градски транспорт като реална алтернатива на автомобилите.

Чудесно е! Почти като непознатата за младите хора програма за изграждане на развитото социалистическо общество в България. Добри цели, откъснати от действителността…

Тук му е мястото да споменем с няколко думи и кандидатурата на Волен Сидеров за столичен кмет – депутатът Николай Пехливанов. Вождът на „Атака” смята, че най-голямото достойнство на бургазлията Пехливанов е, че не е участвал в управлението на общината, защото това гарантирало, че не е част от статуквото.
 
От друга страна Пехливанов може и да е специалист по проблемите на управлението на етажната собственост и мъките на обучените домоуправители, но просто е г-н Никой за софиянци. Което, освен другото, означава, че е удобен и безопасен за Фандъкова съперник.

Свеж полъх от ВМРО
Мога да ви уведомя с прискърбие, че инфраструктурата, водеща до гара „Пионер", вече не съществува. НК „Железопътна инфраструктура" доказа, че когато трябва да се реже нещо на скрап, се работи денонощно, в събота и неделя.

Това заяви през седмицата на пресконференция в БТА столичният общински съветник и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Читателите на „Десант” вече знаят, че ВМРО бяха сред организаторите на няколко протестни акции срещу премахването – по личното нареждане на премиера Б.Б. - на жп линия край новата спортна зала на София, вместо да се използва като трасе за скоростен трамвай, например.

Джамбазки съобщи още, че се е срещнал с вече бившия шеф на БДЖ Пенчо Попов, от когото научил, че е уволнен заради несъгласието си за демонтирането на жп линията.
Няма логика да унищожаваш една линия, за да я превърнеш в химерна велоалея, подчерта вероятният кандидат за столичен кмет и препоръча на софиянци да отидат да карат колелата си по велоалеите на мястото на съборените „Софиялен” и жп гара „Сердика”.

Няма такива, разбира се!
ВМРО влизат в кметската надпревара не с лозунги, а с действия и това заслужава адмирации. Така например, според войводите, поредното поскъпване на водата в София е незаконно и те вече са завели иск във Върховния административен съд. ВМРО планират да заведат иск и в Комисията по дискриминация заради неравно третиране към абонатите и наемателите на общински жилища, населени предимно с цигани.

И още - от ВМРО са подготвили и доклад за „политическа хигиена", с който искат да се регулира външната реклама в столицата. Според тях, след като до този момент всички наредби за външната реклама „са съборени в съда от няколко групи заинтересовани фирми, градът определено трябва да си почине от рекламата, докато се изготви една издържана наредба."

Съзнателно не споменаваме в този обзор на нови лица и стари идеи кандидата на „Синята коалиция” за кмет на София Прошко Прошков. Той е успешен кмет на престижния столичен район „Лозенец”, познава проблемите на града и механизмите за управлението му.

С други думи – това е професионалистът, който най-успешно може да се противопостави на Йорданка Фандъкова, ако разбира се, дамата не бъде пусната в битката за стола на Първанов. Много знае и много може и „старата муцуна” Стефан Софиянски, но много е и калта, лепната върху името му, включително и от някогашните му съпартийци от СДС. Най-вероятно е в управлението на София да бъде запазено статуквото, независимо кой ще управлява столицата от името на Б. Б. и ГЕРБ.


Андрей Георгиев прилича повече на юпи от царското попълнение, отколкото на човек от народа Софиянски и синдикалният бос Константин Тренчев – едно странно приятелство, оцеляло през годините Георги Кадиев обича шоуто и дори гласува на откритите избори на Синята коалиция за единна номинация на десните за президент и кмет на София 		Снимки: БГНЕС Сред претендентите на „Московска“ 33 e и Ангел Джамбазки

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки