Ердоган извива ръцете на опозицията


Ердоган извива ръцете на опозицията
Ергоган Кълъчдароглу (вляво), шеф на опозиционната Народно-републиканска партия, попадна в капана на премиера Ердоган (вдясно)
15 Юли 2011, Петък


При турската политика понякога трябва да се удари дъното, за да може да се отскочи след това.


Автор: Валентин Фъртунов

На практика за подобна акробатика е необходима твърда повърхност – едно меко дъно може да задържи топката при себе си. При продължаващата политическа криза обаче изглежда има твърда повърхност и това е възможната заплаха за нови частични избори, която управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) отправи към основната опозиционна Народно-републиканска партия (НРП).

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган вдигна летвата, за да ограничи възможността за маневри на НРП, като заяви, че партията ще „съжалява за думите си“, ако продължи да протестира чрез бойкотиране полагането на клетва в парламента срещу задържането в ареста на осем избрани депутати (двама от които от НРП).

Разбира се, използваният от Ердоган израз на турски език звучи много по-лошо от своя относителен еквивалент в превод, защото това, което премиерът изговаря, означава буквално, че НРП ще трябва да „преглътне това, което е изплюла“, а това усложнява още повече ситуацията за лидера на НРП Кемал Кълъчдароглу.

Говорителят на ПСР Мустафа Елиташ допълнително увеличи натиска върху НРП, като заяви, че на 15 юли те ще имат последна възможност да положат клетва и да заемат депутатските си позиции, в противен случай ПСР може да приложи парламентарните правила при отсъствия на депутатите.

Съгласно тези правила, ако даден депутат не се яви пет последователни пъти на заседания, без да има извинение за това, статутът му на народен представител, по предложение на парламентарното ръководство и с гласовете на депутатите, може да бъде прекратен.

15 юли е датата, на която Ердоган планира да има вот на доверие за програмата на новия му кабинет, а веднага след това да обяви прекъсване на работата на парламента за летния период до 1 октомври.

До есента избраните депутати няма да имат възможност да положат клетва за встъпване в длъжност и да станат членове на парламента, за да могат да участват в работата на Меджлиса, включително в гласуването.

Законът освен това осигурява право на мнозинството на ПСР да анулира мандата на парламентарните депутати на НРП (както и на Партията за мир и демокрация - ПМД, която се е съсредоточила върху кюрдския проблем) и да обяви частични избори за овакантените места съгласно конституцията на страната.

Това е сложен процес, а освен това отстраняването на опозиционни депутати от техните места ще хвърли сянка върху политическата етика и процедурата, независимо колко добре отговаря на правилата.

Тази заплаха също представлява твърда повърхност. Частичните избори ще бъдат за овакантените места на НРП (и на ПМД), а някои от тях, може би половината, е възможно да бъдат спечелени от ПСР, което ще осигури конституционно мнозинство на управляващите.

След изказването на Ергоган Кълъчдароглу свика незабавно своята партия и осъди намерението на ПСР. „Историята е пълна с примери на хора, които са заплатили цената за свободата и демокрацията. Ние сме готови да платим, независимо каква ще бъде цената и няма да се поддадем на изнудване“, заяви той.

И все пак НРП продължава да търси достоен изход от ситуацията и следи внимателно в този контекст новия председател на парламента Джемил Чичек. Той е опитен политик, който неведнъж е намирал решения на подобни проблеми по време на 30-годишната си политическа кариера. Може би това е причината НРП да разчита на него да им помогне да излязат от капана, в който са попаднали.


в. „Хюриет дейли нюз“:
Депутатите от опозиционната Народно-републиканска партия и независимите кюрдски депутати, избрани с подкрепата на прокюрдската Партия за мир и демокрация бойкотират полагането на клетва в новия парламент.

Независимите кюрдски депутати протестират срещу отнемането на депутатския мандат на един от тях заради присъда за терористична пропаганда, както и поради отказа на правосъдието за освобождаване на други петима техни колеги, които се намират в предварителен арест.

Те възразяват срещу отказа за освобождаване от ареста на двама депутати от тяхната формация – Мустафа Балбай и Мехмет Хаберал, задържани в рамките на разследването срещу ултранационалистическата мрежа Ергенекон.




0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки