Разчистиха гроба на Руфинка край Попрелката


Разчистиха гроба на  Руфинка край Попрелката
Гробът на Руфинка вече не тъне в бурени и всеки може да сведе глава пред паметта на девойката
13 Юли 2011, Сряда


Няколко са знаковите родопски песни, които се знаят от всеки българин – едната е реещата се като музикално послание от земляните

Автор: Яна Славянска

из далечния космос „Излел е Дельо хайдутин“, а другата – фолклорният шедьовър , станал особено популярен от финала на филма „Краят на песента“, създаден по затрогващата Хайтова творба „Ибрям али“.

Малцина обаче знаят, че Руфинка е била реално съществуваща личност. Местните легенди датират нейното битие отпреди 150 години и адресират „постоянния“ й адрес в село Попрелката (съвременният читател сигурно се чуди какво ли значи това завързано име, но то не е нищо повече от синоним на „селска седянка“, на която се преде, б. а.).

Името й всъщност е Руфие Чакалова. Тя била гласена да стане жена на напет момък от съседното Надарци, но невярна болест я тръшнала на легло и девойката предала Богу дух в разцвета на силите си.

По-старите хора си спомнят, че годеникът й се казвал Асан Кичуков и живял цели 100 години.  Неосъществената любов на двамата луди-млади трогнала до сълзи местните певци, които възпели Руфинкината трагедия в тъжна елегична песен.

Мелодията й се обагря с още по-сърцераздирателни трели, когато изпълнението й се озвучи от сантиментално протяжните ручила на гайдите, които сякаш опяват нелепо прекъснатия млад живот на момичето. За него е известно още, че то произхожда от Чакалския род, който обаче отдавна е напуснал селото.

Предаваното повече от столетия предание указва, че на Руфинкиния гроб е засято цветето бяла кандилка, което не се среща никъде другаде в региона. Тъкмо по него в останките на старото гробище е открита надгробната могила на без време споминалата се млада родопчанка.

В края на юни мястото на вечния й покой е разчистено от буренаците и върху него е поставена скала, обработена от смолянски каменоделци, с тегло над половин тон. На нея е изсечен текстът на песента, възпяла историята на Руфие.

Инициаторът на това благоустрояване – председателят на Занаятчийската камара в Смолян инж. Недко Пашамов, има идея по-нататък да се оформи и красива цветна алея до гроба, край която да се разположат пейки за почивка. Той упорито се е заел с проучването на цялата история около написването на „Руфинкината“.

Попрелчани настояват пред министър Росен Плевнелиев да им помогне за ремонтирането на разбития път до селото, който сега е в окаяно състояние. Работи се и по въпроса тук да се провежда занапред фолклорен фестивал-надпяване с родопски песни за млади изпълнители.

Дотогава, който мине покрай родопското село, разположено по горното течение на река Арда, ще може да се поклони пред гроба на музата, вдъхновила създаването на песента за болната Руфинка.


 Надгробният камък

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки