Имаме газ за милиарди, рапортува Трайков


Имаме газ за милиарди, рапортува Трайков
Трайчо Трайков е готов да заглуши независимите учени, за да угоди на Джеймс Уорлик
11 Юли 2011, Понеделник


В находище на природен газ до Ловеч има около 10 млрд. кубически метра синьо гориво и скоро ще можем да черпим по един милиард куб. м.


Автор: Ани Александрова

Това каза на 5 юли пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА. От неговата уста новината прозвуча повече като хвалба в чест на преполовения мандат на правителството на ГЕРБ.

Така и не стана съвсем ясно дали Трайков се мъчи да угоди на чорбаджията си Борисов и да заличи поне единия от показаните му два жълти картона или просто още му се вие свят от скока с парашут, който министърът извърши гушнат от опитен скачач.

За сведение на неизкушените от втурването на България в клуба на страните-производителки на природен газ, засега годишното потребление на синьо гориво е около 3 млрд. куб. м. Това означава, че ако казаното от министъра е вярно, новото находище гарантира около 1/3 от нуждите ни.

Повече е, би възразил Трайков. По думите му, „основна цел на правителството е намаляване на енергийната зависимост на България и затова започнахме местен добив на природен газ, който вече задоволява около 10- 15 процента от потреблението”. И като прибавим още 33 процента, излиза, че вече сме гарантирали 43-48 на сто от потреблението.

Помолен да коментира искането на общините от района на Лудогорието да обжалват решението на МС за проучване на залежи от шистов газ, Трайков каза, че тези местни власти са от БСП и ДПС.

Това вероятно трябва да обясни всичко – гнили останки от продажната Тройна коалиция бойкотират просперитета на управляваното от ГЕРБ отечество.

Глас народен, глас божи
Както вече бе съобщено, Общинският съвет в Нови пазар задължи кмета на общината да обжалва решението на Министерския съвет от миналия месец за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Блок 1 - Нови пазар", разположен на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна.

Съветниците наложиха мораториум върху проучване и добиване на нефт и природен газ на територията на общината до изготвяне на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) от независими и международни експерти. Взетите вчера решения влизат в сила в деня на приемането им, решиха още общинарите с 15 на 1 гласа.

По време на дебатите в залата бяха изслушани и становищата на проф. Георги Георгиев, нефтен геолог, и проф. Константин Щерев - хидрогеолог. Те също изразиха мнение, че е необходима екологическа оценка. "Разрешението е дадено за търсене на нефт и газ, и ако някой е решил, той е сгрешил, че без екологическа оценка компанията може да извършва проучвателната част, която задължително върви с провеждането на технологични опити", бе мнението на проф. Щерев.

На друго мнение бе заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Според него "страховете от проучванията за шистов газ са абсолютно неоснователни, сондажът е нещо съвсем стандартно и не може да застраши по какъвто и да е начин хората или околната среда".

Не добив, а проучване, не сега, а след 5 години
„Не става въпрос за добив на газ, а за търсене и проучване“, изтъкна Добрев, като добави, че това били съвсем различни неща. Една лъжа обаче, макар и повторена 100 пъти, не става истина, контрират независимите еколози. Те подчертават, че проучването за наличие на шистов газ се извършва по същия метод, както и добиването – чрез биене на дълбоки сонди.

Ето какво се посочва в разпространеното до медиите писмо от Константин Дичев, експерт по управление на природните ресурси в НПО „Зелени Балкани”:

...“Едва след намирането на подземно богатство компанията („Шеврон“) може да заяви инвестиционно намерение за добив. Следва процедура по чл. 92 от ЗООС за оценка на въздействие на околна среда /ОВОС/ вече за инвестиционно намерение за добив.

Тази е разликата между ЕО и ОВОС и българските политици и правителство много обичат да спекулират с незнанието на обществеността, като превишават разбира се правата си, а отнемат правата на засегнатите стотици хиляди граждани, както е с коментирания случай.

Това деяние на Министерски съвет, с което се отнема възможността на местната власт и обществеността да вземат решения за въвеждането на изключително опасни технологии, които заплашват живота и здравето на населението, се класифицира от Наказателния кодекс на Р България като превишаване на права с осъществен чл. 282.“

Какво още казват учените
Ето и извадки от становището на Коалиция срещу минните замърсявания, подготвено от инж. Огнян Свиленов Кованджийски. Той е участвал в проучването на Горнодъбнишкото и Долнодъбнишкото нефтени находища, газовото находище Деветаки и много сеизмични структури за нефт и газ в Северна България. Патентовал е съвместно с инженер- геофизици апаратура за насочени, дълбоки нефтени сондажи.

Още при търсенето и проучването за нефт и газ в “Блок 1 - Нови пазар” с площ 4000 кв. км ще се използва сондажна техника, сеизмични станции, машини и техника, площадки, пътища, кабели и др. съоръжения, които нарушават терена.

При втория етап – проучване за нефт и газ в най-перспективните сеизмични структури – ще се правят дълбоки структурни сондажи  на дълбочина повече от 3500 метра. Сондажите преминават през различни хоризонти – водоносни, безводни, с различна твърдост и състав на скалите.

Това носи екологичен риск в региона, в който се извършват прокарваните сондажи със смесване на водите от отделни водоносни и неводоносни хоризонти, газови и нефтени проявления по време на прокарване на сондажите, като всички се смятат за аварийни ситуации.

Дори само еднократна авария при прокарване на дълбоките сондажи  ще замърси общия непрекъснат воден хоризонт, от който черпи вода за питейни нужди цялото Лудогорие и Добруджа, категорични са експертите..



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки