Страх от компромати във ВСС


Страх от компромати във ВСС
Росен Русев
11 Юли 2011, Понеделник


Фаворитът за новосформирания Апелативен специализиран съд - Росен Русев, който нашумя в общественото пространство

Автор: Фани Христозива

с афинитета си към дълги визити зад граница от частен характер, но със служебен автомобил, неочаквано оттегли кандидатурата си.

Мнозина тълкуват изненадващия ход със съмнения за тъмни сделки с участието на претендентa, които биха могли да станат обществено достояние и да опетнят биографията му.

За Русев и без това има цяла поредица от сигнали за нарушения, които шефът на Етичната комисия във ВСС Цони Цонев (двамата са в една масонска ложа) се опитва да прикрие.  Инспектори например са засекли, че само за няколко дни в периода, в който е бил в отпуск, служебният автомобил на Русев е навъртял над 1700 км.

Прокуратурата е установила и други 10 негови пътувания в чужбина, извършени в работно време, което говори за нарушения на трудовите задължения. Воаяжите му са предимно към Гърция през ГКПП "Капитан Петко Войвода".

Въпросителни има около механизмите за случайно разпределение на делата, какъвто принцип е заложен по закон. Като председател на съда в Хасково, за три години и половина на този пост Русев е съдия по общо 69 дела за престъпления от общ характер, като 67 са за контрабанда.

Съдия Росен Русев се е ползвал със солидната подкрепа на кадрите на ДПС и НДСВ в съдебния съвет. Дори служебният му шофьор е племенник на лидера на ДПС в Хасково.

Русев оглавява Районния съд в Свиленград през 1998 г. без да има нито един ден стаж като съдия. На 30 юни 1998 г. той е адвокат, а на 1 юли се оказва председател на съда. През 2006 г., след два мандата на този пост, той се издига и до председател на окръжния съд в Хасково, избран от предния състав на ВСС.

Миналата седмица Русев стана обект за подигравки пред цяла България, след като концепцията му за управление на спецсъда стана обществено достояние. Тя се опираше на три стълба, които буквално втрещиха членовете на ВСС – подобряване на психоклимата в магистратурата, отлични отношения със съдебната охрана, което пък било гаранция, че проблеми с тях нямало да има.

Насред целия този резил, пред кадровиците, мнозина от които едва сдържаха смеха си, кандидатът сам определи концепцията си като гениална и фундаментална.

С голяма мъка 11 от членовете на ВСС взеха решение да дадат втори шанс на кандидата. Официалните мотиви -  да изготви подходящ план за управление на съда. Неофициално - да направят услуга на сивите кардинали на Темида, чийто фаворит се оказа Русев.

Оттеглянето му сега ще задължи ВСС да обяви нов конкурс, което означава, че двуинстанционният специализиран съд няма да започне работа от 12 август, както е по закон. От ГЕРБ вече обявиха намерението си да отложат старта на новите институции за началото на 2012 година.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки