С признателност към сторонника на българската природа, език и просветност


С признателност към сторонника на  българската природа, език и просветност
Здравец Хайтов, Таня Хайтова и Данчо Хаджиев пред морената в парка на Сапарева баня
01 Юли 2011, Петък


Националното честване на 90-годишния юбилей на Николай Хайтов през 2009 г. стана повод да бъдат поставени много знаци

Автор: Диана Славчева

 на признание към бележития писател и родолюбец. Началото на  проявите, с които се отбелязва кръглата му годишнина, бе поставено в скътания в полите на Рила планина град Сапарева баня.

Съдбата довежда големия български патриот тук в далечната 1949 г. и до 1951 г. той работи като лесничей в местното горско стопанство. Колегата му от тези времена Васил Коритаров, който по Хайтово време е деловодител в лесничейството, а по-късно написва няколко книги, посветени на културното и духовното наследство на Сапарева баня, обобщава накратко спомените си за своя тогавашен шеф:

„Той беше най-големият покровител на краеведите, в това число и на моя милост. Хайтов беше влязъл в сърцата на местните хора, та когато се кажеше, че ще идва в Сапарева баня, всички го чакаха с нетърпение. Малцина знаят, че голяма заслуга за спирането на строителството на деривация „Джерман-Скакавица” през 1990 г. има Николай Хайтов – тогава народен представител и зам.-председател на парламентарната комисия по този въпрос...

Подобно на Ботев и Вазов ще живее вечно в нашите сърца!“ Впрочем, негова заслуга е и спасяването пак по това време на общинските гори в курорта Паничище от бързата и лесна приватизация и одържавяване.

По инициатива на Коритаров и Живко Джаджеров, синът на другия голям приятел и колега на Хайтов – Иван Джаджеров, паркът в Сапарева баня, който Хайтов е създал навремето, във връзка с годишнината му е именуван на негово име и като знак на благодарност от признателните граждани близо до входа му е поставена рилска морена с посвещение: „На народния писател Николай Хайтов – сторонника за опазване на българската природа, на българския език и просветност“.

Пак в Сапарева баня, през същата година върху сградата на читалището, непосредствено до кметството, е монтирана паметна плоча на бунтаря Хайтов, на която е изписано неговото послание до тукашните хора: „Много красиво нещо е човешката доблест и аз имах удоволствието да я видя у тези чудесни корави селяни от Сапарево и Сапарева баня. Тоя спомен е от най-хубавите, които имам от лесовъдските си години“. 

„Може би първото нещо, което направихме с брат ми и телевизия СКАТ след кончината на баща ми, бе чешмата от старото аязмо на църквата „Св. Богородица“ в родното му село Яврово. Църквата , на която баща ми е и ктитор, винаги е била с основополагащо значение за духовността в селото и се радвам, че паметният знак с неговия барелеф, е именно там. Градежът на чешми беше негова слабост, одухотворена и в разказа „Пътеки”.

Затова и в Радуил през 2009 г. вдигнахме чешма заедно с кмета и съселяни, с които той се е познавал – точно срещу къщата, в която са живели с майка ми Таня – споделя синът на писателя арх. Здравец Хайтов. И допълва: – От многото знаци, които сме поставяли, като че ли този с морената в сапаревобанския парк ми е най-скъп, тъй като най-добре представя и характеризира самия Николай Хайтов. Периодът 1949-1954 г. в Сапарева баня и Радуил, е бил най-тежкият и превратен, както твърдеше и самият той.

Дисциплинарно уволнен, несправедливо обвинен, подсъдим и впоследствие оправдан, този период променя живота му и за лошо, но  и за добро,  слагайки началото на неговата бъдеща писателска дейност. Тук той се запознава и общува с писателите Орлин Василев и Петър Славински, подтикнали го да опита в писателското поприще, за да се родят първите записки и есета, а след време Шумките от габър и разказите. Както той обичаше често да казва “Не знаеш, сине, кое е за добро и кое е за лошо, но след мръсната вода винаги идва чиста!”


Паметният знак се вижда още от входа на парка

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки