Четвърт век новобранци гледат забранен филм


Четвърт век новобранци гледат забранен филм
Кадър от първия български забранен филм „Нова земя“
28 Юни 2011, Вторник


Пагубен за комунистическото ни общество национализъм е най-грубо афиширан още в самото заглавие на филма „Наша земя“.

Автор: Борис Цветанов

А както учи сам другарят Червенков, национализмът е най-върлият враг на социализма“ – така започва откровения си донос чиновникът в Комитета по култура Венелин Коцев. Бъдещият главен касапин на идеологическия фронт в началото на 1953 г. е само винтче в стегнатата по сталински образец пропагандна машина.

Премиерата на филма се състоя на 27 декември 1952 г. в тогавашното кино „Република“. Той  пресъздава героичното бранене на завоеванията на социалистическата революция и започва с психологическа завръзка. Малко преди Девети септември – ранен антифашист преминава на турска територия, турският военен Фехти бей предава ранения партизанин на българската полиция.

Осъден на смърт, но с неизпълнена присъда, след време разпознаваме бившия шумкар в капитана от гранични войски Велков. Самолет навлиза в наша територия и сее смърт с картечница. Граничари го свалят, но има жертви. Следват официални протести, гръцки и турски военни (отново Фехти бей) укриват бегълци, военнопрестъпници, ползващи се със закрила на международни конвенции като политически бежанци.

След това се изреждат диверсии, убийства, разкриване и разобличаване, нови инциденти на турската граница, подхвърлен труп, убийство на граничар и международна комисия, представяща българите като инициатори на безредиците. Доказване на истината и хепиенд.

Това е първият филм на Лео Конфорти (ходжа) и втори на младото попълнение Георги Георгиев - Гец, Апостол Карамитев, Любомир Кабакчиев, Милка Янакиева.

Лентата е посрещната с небивал възторг от критиката. „За нашата родна земя, за нашата татковина“ озаглавява статията си в „Народна младеж“ бъдещият топпоет на социалистическия реализъм Павел Матев. Филип Филипов пък в „Отечествен фронт“ го определя като „Високопатриотичен български филм“.

В „Литературен форум“ Богомил Нонев възкликва: „Филм за смелостта и любовта към родината“. „Филм за беззаветната любов към родината“ е обобщението, което Максим Наимович дава в сп. „Кино“.

Пръв прочита доноса на Венелин Коцев министърът на културата Рубен Леви, прекръстен по искане на Тодор Живков в Аврамов. Той се самоизяжда от факта, че младият кариерист го е изпреварил и тича през глава при Вълко Червенков.

Само преди стотина дни Политбюро е възложило на културния министър и на Карло Луканов да изработят проект за създаване на официална цензурна институция, подобно Главлит в СССР. За началник на Главлит е определена близката сътрудничка на Червенков Елена Гаврилова. От Москва е пристигнал и специалистът по тия работи Владимир Кетишев.

Леви и Карло Луканов вече сто дни въртят голямата балтия и секат наляво и надясно, като в списъка на вредни книги (над 3 000) попадат дори писани от Тодор Павлов, Добри Терпешев, Орлин Василев („Съпротивата“) и даже поетичната книжка „Багри“ – само защото авторът й носел кошмарното име Никола Гешев.

Да се върнем на разправата с този националистичен филм в най-добрия смисъл на думата национализъм. Рубен Леви удря на камък. Червенков е бил първият зрител на филма. В двореца Врана, където живее и работи (там се провеждат заседанията на Политбюро и Министерския съвет – вождът и учителят на българския народ не обича много-много София), има и киносалон.

Месец преди официалната премиера филмът е прожектиран в него пред генералния секретар. Обикновено недоспиващия си (той работи главно нощем) вожд задрямва и направо заспива по време на прожекциите.

Но на „Наша земя“ генералният секретар на партията не склопя очи нито за миг. Веднага разпорежда цялото Политбюро и Министерски съвет да гледат този „бележит, първи истински голям филм на нашата киностудия!“

След като Рубен Леви „разобличава“ дълбоко националистическия характер на „Наша земя“, Червенков се вижда между чука и наковалнята. В същото време Централният комитет и Политбюро са затрупани с доноси срещу една естрадно-сатирична програма на вестник „Стършел“, озаглавена „Мисия в Европа“. Червенков и там попада между чука и наковалнята, защото е стар приятел в гнездото на стършелите, пишейки епиграми под псевдонимите Владимиров, Петров и други.

На 17 май 1953 г. ЦК на БКП заседава, докато на сцената се играе последното представление (двадесето по ред) на театралната група към вестник „Стършел“, а на екрана се прожектира за последен път „Наша земя“.

Радой Ралин е единственият протестиращ с писмо до Рубен Леви. Докато гласът на строителя на българската топсатира отеква като глас в пустиня, намира се един генерал, който с твърд юмрук защитава национализма в „Наша земя“.

Началникът на Генералния щаб на БНА генерал Иван Бъчваров (наричан задълго „непокорния генерал“) не се поколебава да заяви на Вълко Червенков: „Ония двамата – Леви и Луканов, да си гледат цивилизацията. Сред военните се слуша мойта воля, аз съм капитан!

И докато съм началник щаб, „Наша земя“ ще остане на въоръжение в Българската народна армия! Освен това армията не е цивилна сбирщина и там винаги има началници, дори когато мен вече ме няма, ще знаят да ценят изворите на патриотизма! Този филм на мен ми върши повече работа, отколкото разните лектори не могат и за две години!!!“

„Наша земя“ е шести филм на народната киностудия и дори снимането му е наблюдавано от съветски филмови емисари. Още един довод да се разобличи врага с партиен билет – главно сценариста Хаим Оливер. Съавтор на сценария е Анжел Вагенщайн, но той само е омекотил някои задълбочени прояви на национализъм у Оливер.

Проверката ще покаже, че Хаим Оливер добросъвестно е изучавал действителни събития –  престрелки по границата с Турция, борба за остров на река Марица. Като писател взема действителни случаи, които преработва до неузнаваемост, ръководейки се от мисълта на Пушкин „Над измислицата пролей сълза“.

Дълго време събеседник му е първият шеф на отдел „Б“ на Първо главно управление на МВР (борбата с турското разузнаване) – Петър Венков, сам дългогодишен разузнавач в Истанбул, човек с подчертани литературни интереси. Особено ценен за сценариста е разговорът с Богдан Хаджиниколов, организатор на две големи диверсии –   взривяване на немски влакови композиции по линията Русе - Стара Загора.

За тях няма да намерите нито ред в широко афишираните подвизи като подпалване складове за кожухчета или взривяване на някой и друг варел бензин. Хаджиниколов не е бил партизанин, нито е бил свързан със съветското разузнаване. Нещо повече, работил е за англичаните. За откриване на диверсантите в България пристигат специалисти от Гестапо. Той обаче успява да надхитри и германци, и българи, преминава границата с Турция през Малко Търново и чак до Девети септември никой не го закача.

След Девети обаче майор Яркъм (прототип на Фехти бей) иска Хаджиниколов да шпионира на бургаското пристанище. И понеже той отказва, му се скалъпва процес, че бил хитлеристки шпионин. Замислена е следната провокация – да бъде застрелян със съветски шмайзер, а трупът му да бъде изхвърлен на българска територия.

Нещо, което Хаим Оливер ще претвори в сценария.
В самото ръководство на армията за филма ще се застъпи генерал Добри Джуров – отначало като заместник-министър, а от 1962 г. вече като министър на отбраната.

Четвърт век първият български забранен филм (погрешно се смята, че такъв е „Животът си тече тихо“ или „Партизани“) шества размножен в достатъчно копия по всички киносалони в казармите. А такива имаше в почти всички поделения на БНА. Първият филм, който гледаше всеки нов набор, беше „Наша земя“.

Лентата се изучава като по учебник в съветските киностудии. Така се появява кинокласиката „Застава в планината“, където провокациите, отвличанията и екшъните са най-меко казано неприкрити подражания.

Но Хаим Оливер е анатемосан и филм по негов сценарий ще се снима едва след пет години. Но и той ще бъде обруган, този път заради недолюбвана по онова време от социалистическия реализъм тема за любовта при появата на класически любовен триъгълник. Заглавието му е „Законът на морето“.


Хаим Оливер Генерал Иван Бъчваров

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки