Цветан Минков: Борисов ни излъга, да не чака подкрепа от нас


Цветан Минков: Борисов ни излъга, да не чака подкрепа от нас
27 Юни 2011, Понеделник


Достоен живот ли? Ние даже да умрем не можем достойно, казва председателят на Съюза на пенсионерите-2004

Автор: Здравка Христова

- Г-н Минков, достоен живот ли водят днешните български пенсионери?

- За съжаление, в цяла Европа по-окаяни от нас няма. С този нисък старт на пенсиите, много от нас са със сломен дух и физически умират в пълна мизерия.

136,08 лева е минималната пенсия в България. За сравнение, в Европа най-ниската е 450 евро, в Скандинавските страни пък минималната е 800 евро. Забележете, у нас едва наскоро максималната пенсия стигна до 700 лева, което грубо се равнява на 350 евро.

Истината е обаче, че тук от 2,2 милиона възрастни хора, доживели до края на март тази година, 1 777 653 живеят с по 300 лева на месец. Излиза, че според правителството, което определя тези суми, над 80 на сто от българите в пенсионна възраст са лишени от право на живот.

- 136 лева не стигат даже за храна...

- За съжаление всяка година над 100 000 пенсионери умират от глад. Буквално. Този мъчителен преход първо съсипа здравната система, после социалната, сега нас ни заличава от лицето на земята в прекия смисъл на думата.

На някои може да им звучи пресилено, но има и такива сред нас, които даже потребителската такса при личния си лекар на могат да платят. За тях 2,40 лева са много пари. Да не споменавам, че вече не съществуват здравни пътеки, които са освободени от такси.

Грабежът продължава по всички линии благодарение на много вещия ни финансов министър. Симеон Дянков е пратен тук, за да заслужи правото да се титулува като новия „българоубиец“.
Разбирам подхода на начинаещия стопанин да иска да отложи плащания, за да се подсигури за неочаквани харчове, но държавата да не плаща – това не го разбирам.

- Гърция е пред фалит, но гръцките пенсионери живеят по-добре от българските, а в същото време България е сочена като оазис на финансовата стабилност на Балканите. Що за парадокси са това?

- Може би сте чули вица, че гърците казват "по-тихо, да не ни чуят българите". Гърция влезе в ЕС не с разрешените 3 % дефицит, а с 5,5 %. Унгарците – с 5 на сто. Като предварително министър-председателите им казаха, че при влизането в ЕС ще удвоят пенсиите и заплатите и го направиха.

Гърците започнаха да се бунтуват, когато рухнаха пирамидите в пенсионния фонд. В България през 2000 година, когато въведоха Кодекса за социално осигуряване по чилийската пенсионна система, се въведоха три стълба – основният е универсалният, който обаче през годините беше намаляван непрекъснато.

Първо се злоупотреби като с готовите пари от него се плащаха и социалните помощи. От 2000 г. досега с пренасочване на парите от данък обществено осигуряване се загубиха 15 810 180 000 лева, защото бяха извадени от пенсионните фондове.

Държавата има задължение към гражданите си от раждането им до погребението. Те пък (гражданите) имат задължения да си плащат различните данъци. При нас не е така. В българския кодекс за социално осигуряване пенсионерът не е осигурено лице, съответно няма право дори на погребение.

Държавата законово е заложила пълен геноцид към всички пенсионери. Социалният министър Иван Нейков би трябвало да не излезе до смъртта си от затвора за престъплението, което направи с така наречената пенсионна реформа и отклоняването на 15,8 млрд. лева от ДОО уж за прохождащия бизнес.

- Национализирани или откраднати бяха парите на хората от частните пенсионни фондове?

- Думата национализиране е фалшиво измислена. Тези пари трябваше да бъдат превъртени през частните пирамиди, да докарат някаква капитализация и с натрупаните лихви по личните пари на хората, те да получат пенсии и да водят сносен живот до навършването на 60 години. Това не стана, защото бяха окрадени, пренасочени за какво ли не, но не и за пенсиите на хората от първа и втора категория.

Първоначалното решение беше пирамидките да плащат пенсиите от 2006 г. Те не капитализираха парите, независимо че ги ползваха за какво ли не. Съобщиха, че имат 1,128 млрд. лева, които не са достатъчни да поемат основната пенсия на първа и втора категория, удължиха срока с четири години. Прибраха от тези пирамидки 108 млн. лева, за които казаха, че национализират частните пари.

Това не е вярно. Още четири години ще продължи източването на този първи универсален пенсионен фонд. И след това време ще се оправдаят, че лихвите в банките били ниски и не успели да направят доходност. Положението е срамно. Парите не са национализирани, а откраднати.

Трябваше по член 100 от Кодекса за пенсионно осигуряване пенсиите ежегодно да се осъвременяват с преизчисляване. Това също си остава химера. Случи се веднъж през 2008 г.

Има и други парадокси. Хората с високите заплати не могат да получават пенсия по-висока от 700 лева. Парите от осигуровките им, които значително надвишават сумата за тази пенсия, потъват във фискалния резерв и се оказва, че се харчат на поразия.

- Как ще коментирате предстоящото увеличение с по 12 лева само на вдовишките пенсии?

- Това е пореден опит на „разделяй и владей”. Мога да го нарека и „хвърли му кокал, за да млъкне”. Пенсията е отложено плащане, което трябва да гарантира достоен живот. Пенсионният фонд беше разпилян.

Целта е така наречените „червени боклуци” – хората, пенсионирали се до 2000 година, да бъдат бързо умъртвени. А с новата пенсионна реформа бъдете сигурни, че хората няма да доживяват да получават пенсия.

- Предвиждате ли улични бунтове или друга форма на протести?

- Не спряхме да пишем обръщения към правителството. Синдикати и партии ни яхаха на протестите си. Ходихме от митинг на митинг и виждаме, че със законови средства оправия за нас няма.

Инфлацията расте, хората мрат в мизерията на ниските си пенсии. Държавата не изпълнява законното си задължение да осигури достоен живот на пенсионерите. Управляващите се водят от лично семейните и джобните си интереси и продължават да злоупотребяват.

Българинът е поставен в невъзможност да живее. Държавата е длъжна да защити правото на живот, свободата на духа и да осигури социална справедливост. Депутатите компенсират заплатите си на три месеца, инфлацията е над 12 %, пенсионери ровят по кофите – това е българската социална справедливост.

Нямаме какво да губим, можем само да умрем. Не може повече да се търпи и отлага. Остава ни да направим това, което сториха хърватите. През 2005 г. 600 000 пенсионери осъдиха държавата Хърватска за 980 милиона евро. На четири транша доживелите и наследниците на починалите пенсионери получиха парите.

- Чувствате ли се некачествен генетичен материал?

- Взехме решение Бойко Борисов да ни се извини. Не го направи. Сега ще ни потърси да го подкрепим на изборите на 23 октомври. Дали ще го направим?


В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки