Съветски паметници? Ами, това ни е нивото


Съветски паметници?  Ами, това ни е нивото
24 Юни 2011, Петък


Несериозна държава сме и това е. 22 години след падането на комунизма така и не проведохме съдържателен дебат

Автор: Лъчезар Лисицов

за огромните войнстващи символи на тоталитарния режим,  опасали цялата страна. Трябваше нечий творчески гений да преобрази съветските войници в основите на софийския Альоша в американски анимационни герои, за да се разгори невиждана досега дискусия по проблема.

Сутрешни блокове, вечерни публицистични предавания, вестници и интернет пламнаха от културно-идеологически спорове.

За радост с превес, но за жалост – малък, се наложи мнението, че тоталитарните монументи са гавра с националното ни достойнство и би следвало да освободим централните си градски площади от тях. Да не ги рушим, но да ги преместим, или преобразим - както сториха в столицата, за съжаление едва за няколко дни.

Съветските паметници са поставени незаконно, под давлението на масовия убиец Йосиф Сталин, а не с решение на свободно избрани народни или общински представители, както се случва в една демократична държава.

Те се извисяват в сърцата на нашите градове и с размерите си засенчват паметниците на Ботев, Левски и  на всички достойни българи, борили се за свободата на родината. Монументите на националните ни герои са нищожни, в сравнение с грамадните образи на съветските поробители, и са изтикани в периферията на селищата, в които живеем. 

Повече от скандално е поведението на властта и медиите в днешна Русия, които осъдиха „вандалския акт“ с детските анимационни герои и искат затвор за „престъпниците“, които са ги нарисували.

Съвременните руснаци изумяват с факта, че продължават да се самоидентифицират като наследници на съветските сатрапи, вместо да се отрекат от тях и да ни се извинят за 45-годишното робство, което ни бе наложено във времената на най-бурното икономическо развитие на свободна Европа.

А ние, всеки следващ ден, в който ще продължаваме да блеем безропотно пред символите на злото, ще захранваме отново и отново мелницата на себепоругаването си. Най-тъпото е, че не ще го осъзнаваме. Затова и ще заслужаваме все така да си живуркаме в жалкото си съществуване. Просто това ни е нивото.


Нови дрешки
Фейсбук-групата „Спасете попарт паметника в София!“ изскочи с брилянтна идея, която ще напълни джобовете на майсторите, занимаващи се с щамповане на тениски. На страницата на социалната общност се появи изображение на фланелка с анимационните герои, изрисувани върху съветския монумент.

Това взриви мрежата, а „щамповачите“ буквално бяха залети с поръчки на оригиналните тениски. Любопитното е, че заявките са направо за нови фланелки, така че ще захлебят и шивашките предприятия в София, и по-големите градове, където идеята се разпространява със скоростта на светлината.

Само за три дни покупките са достигнали няколко хиляди бройки, което е пореден своеобразен протест на младите срещу символите на мракобесния тоталитарен режим и последвалата го власт на червената олигархия. 



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки