Бойко подарява златото ни, евродепутат го връща


Бойко подарява златото ни, евродепутат го връща
Панорамен изглед към района с крумовградските златни залежи
17 Юни 2011, Петък


Оказва се, че българинът не се блазни от мисълта земята му да е новият Клондайк, населен с родни и чужди златотърсачи, а щастието и богатството да са... на една концесия разстояние.


Автор: Ани Петрова

Може да се каже и по друг начин: българинът се дразни неимоверно много от порочната практика различни правителства да отдават националното богатство на концесии, от които печеливши са единствено чужденците и чиновниците, прилапали съответните комисиони.

Класическият пример е „Софийска вода”. За 10 години в столицата водата стана златна, но процентът на загубите по водопроводите остана над 60. Преди да стане кмет Бойко Борисов обещаваше да развали концесията, даже се пенявеше в заканите си към чужденците.

После забрави казаното, а неотдавна – навръх рождения си ден – откри отдавна построената и семпло модернизирана столична пречиствателна станция „Кубратово” и прие като подарък аквариум, в който спокойно може да удави всичките си обещания, откакто е в политиката.

Пари и злато с цианид
Има една канадска компания, която шеста година се мъчи да усвои при изгодни за нея условия малкото злато на българска територия. Става дума за „Дънди прешъс”, която има почетно място в този Черен списък на фирмите, организациите и личностите, унищожаващи българската природа. Ето какво пише там за задокеанските златотърсачи:

"Дънди прешъс металс" - канадска минна компания, с проекти за златодобив в Челопеч и Крумовград по начин, вреден за околната среда и за здравето на хората - добив с цианиди. Предоставила при проучванията на находищата неверни данни, ощетяващи държавата. Плановете на фирмата не са съгласувани със законите в България.Престъпните действия се изпълняват с помощта на правителството на Сергей Станишев.”

Както се вижда, тази информация вече е доста остаряла, но пък дава повод да видим какво е направило правителството на ГЕРБ и лично Бойко Борисов с поредното лошо наследство от крадливата Тройна коалиция. Всезнаещата търсачка „Гугъл” дава отговора достатъчно бързо:

„На 8 февруари 2011 г. канадската компания "Дънди прешъс метълс" е получила положително становище от екоминистерството за златодобив в Крумовград. През юни 2010 г. дъщерната фирма на "Дънди" - "Болкан минерал енд майнинг" преработи проекта си, отказвайки се от цианидната технология за обработка на рудата.

Според оценка на „Дънди” в находището се съдържат около 25 тона злато. Добивът ще продължи 8-10 години. Максималният добив на злато от рудата сега ще е 85%, а с цианиди щеше да е 96 %, обясняват от „Дънди”. Сегашният вариант бе избран от фирмата след дългогодишни спорове с неправителствени организации, които се опасяваха от евентуални цианидни разливи.

„Дънди” изгуби в съдебен спор с екоминистерството за въвеждането на цианидно извличане в другото си находище в Челопеч. В средата на 2010 година след като съдът отхвърли проекта за цианиден добив на злато в Челопеч канадската компания се отказа от другия си цианиден проект в Крумовград.”

Има ли сит вълк и кой ще яде агнето цяло?
Неотдавна Мария Дамянова, председател на  сдружението „Живот за Крумовград”, успя да заинтересова поне един български евродепутат с този скандал.

Човекът се вдигна и дойде от Брюксел в Крумовград, а Дамянова го запозна с детайлите по сделката, наричана от нея „корупционен концесионен договор, сключен между правителството на България и фирма „Болкан минерал енд майнинг”, която е собственост на канадската „Дънди прешъс метълс”.

Водени от здраво българско любопитство, нека научим подробностите. Договорът е за 30-годишна концесия на златосъдържащи руди от находище „Хан Крум” в близост до Крумовград. Въпреки протестите на крумовградчани, правителството е подписало контракта на 9 февруари 2011 година, пренебрегвайки факта, че златодобивът в региона ще застраши не само екологията и живота на хората, но и археологическото наследство на региона.

„Икономическите измерения на договора могат спокойно да бъдат определени като пладнешки обир на България”, коментира след срещата евродепутатът. Той разкри, че концесионната такса, която държавата е определила на „Дънди” в различните варианти, е от 1,5% до 4,5%. „Нито една държава в света не си позволява такива подаръци, възмути се евродепутатът.

При цена на златото днес от $ 1500 за тройунция или $ 48 000 за 1кг, „Дънди” за обявените 30т. злато на Ада тепе ще получат за добития на нашата земя жълт метал $ 1 млрд.440 млн. За България остава такса между $ 20 и 50 млн. и огромни финансови ангажименти, свързани с последствия от златодобива.

Кой и защо прави такива подаръци?
Кой и защо прави такива подаръци?!”, попита евродепутатът и добави, че стартирането на златодобива в Крумовград ще изправи града пред екзистенциален проблем и екобомба. Според проучванията в региона има залежи и на уран.

Ако те се разкопаят, не е трудно да се предвиди какви ще бъдат последствията върху населението. Освен това златната мина попада в защитената зона „Източни Родопи” и се намира в непосредствена близост до друга защитена зона – „Крумовица”.

При даването на концесията е представена Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) единствено на „Ада тепе”, но не и за останалите пет баира, които попадат в находището Хан Крум. Липсва и задължителната Оценка за съвместимост с „Натура 2000”.

Българският евродепутат подчерта, че ще стартира редица сигнали до европейските институции, свързани с договора за концесия в Крумовград, като подчерта, че ще се свърже с колегата си Михаил Тремопулос, който като представител на Зелената партия в Гърция вече е провел среща с крумовградчани.

По информация от гръцката община в близост до границата ни при Крумовград, тамошният общински съвет също се противопоставя на идеята в региона да стартира златодобив, което по общо съгласие е екологична цъкаща бомба. От турските неправителствени организации също са обещали да подкрепят  претекста на Крумовград да се спре незаконната и корупционна концесия, сключена от правителството на Бойко Борисов и канадската „Дънди прешъс”.

Да се запознаем с мистър „Х”
Кой ли е този български евродепутат, набъркал се в голяма каша с многопартиен произход? Да е някой, избран от партиите, подвизавали се под името „Тройната коалиция”? Надали! Тяхната приказка с „Дънди прешъс” е друга, въпреки че стигнаха и до съд. Може би смел „гербер” или някой от присъдружната на правителството „Атака”?

Топло, но не съвсем! Става дума за евродепутатът Слави Бинев, който макар и да се води пратеник на „Атака” в Брюксел и Страсбург, в никакъв случай не е от статистите край Сидеров, пеещи „Осанна, Бойко!” и минава за независим член на Европарламента.

Криво да седим, право да съдим – Слави Бинев и в ЕП остана принципен и последователен критик на правителството на ГЕРБ и неговия вожд, а също и... българин!

Дали понеже идват избори или просто защото пиарът има своите закони, но именно от офиса на евродепутата бяха озаглавили информацията си за срещата в Крумовград: „Бойко подарява златото ни, Бинев го връща?“

Силно казано, нали? Но ако се изпълни, ще е добре за всички!



Сондиране край Ада тепе за проучване на залежите Златните жилки ясно се виждат на тази проба от района на Крумовград Строителство на нов вход към подземните недра край Челопеч

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки