Книгите не са това, което бяха, нали


Книгите не са това, което бяха, нали
14 Юни 2011, Вторник


Свикнали сме книгите да бъдат в удобен за разлистване формат.


Автор: Яна Славянска

В този си вид те съществуват от векове, след като постепенно изместват глинените плочки, свитъците от папирус и пергамент. По принцип за съхраняване на информация, откакто съществува писменият текст – някъде между ХІХ-ХІV в. пр. Хр., всякаква повърхност, способна да задържи върху себе си някакви знаци, е била използвана за изработката на „книги“, дори и човешкото тяло.

Новото време обаче отправя оригинални предизвикателства към традиционния външен вид на печатните книжни тела. За съвременната полиграфия няма невъзможни неща. Да вземем например готварската книга. Революционна технология предлага първо да я опечем във фурната, преди да надникнем в съдържанието й.

Просто защото този образец, който ни  предлагат хърватските печатари , в „суров“ вид е с... празни бели страници. За да се появят рецептите за вкусните блюда, книжното тяло първо трябва да се „опече“ (сн. 1).

В този дух дизайнерът Ник Бамптън предлага и подправки във вид на печатно произведение. Всеки лист от него съдържа в себе си известно количество от тях и за да се добавят в ястието, е достатъчно да откъснем страницата и да я пуснем в тенджерата. Под действието на температурата и влагата овкусителят се разтваря в манджата (сн. 2).

Компютърната „Уикипедия“, в която се налага да се ровим почти всеки ден виртуално, уж за по-голямо удобство вече е издадена в книжен вариант. Отпечатаният 5000-страничен екземпляр на дизайнера Роб Матюс обаче ни демонстрира, че печатният й вид е мисия невъзможна. Или поне твърде непрактична. Така че съществуването й е единствено допустимо и смилаемо в електронен вариант (сн. 3).

Много подходящ формат за любимите кримки и шпионски трилъри е книгата-пищов (сн. 4). Но защо пък той да не се използва за всякакъв бестселър, който убива конкуренцията в жанровите класации.

Близо до традиционния книжен вид, но не съвсем, е оформен пътеводителят на водката, дело на руски издатели (сн. 5). Братушките са се изхитрили да „подплатят“ дебелите корици със... сервиз от 3 чаши по 35 мл. Между ръчно изработената кожена подвързия любителите на безсмъртната напитка ще намерят 176 страници, които  ще им разкрият нейните тайни и подробности за знаменитите й фенове.

За да притежава целия комплект, човек трябва да „олекне“ с около 500 лв. български пари, но като му удариш три по сто, едва ли има значение колко ще платиш.

Във всяка къща се намират цели камари стари и ненужни вече книжни издания, които често свършват в склада на „вторични суровини“. Но ето че ирландският художник Жаклин Раш Ли е намерил начин да им намери смисъл за нов живот, изготвяйки от тях удивителни скулптори (сн. 6). Използвайки неговия креативен подход, всеки, който не е лишен от въображение, може да създаде неповторими шедьоври от непотребния вече амбалаж с букви и картинки.  

Хитър начин да се предизвика интерес към четенето са измислили в някои азиатски страни. По улиците са разположени „книжни“ пейки във вид на разтворена книга, изпъстрени със стихове и притчи – цяла библиотека на тротоара (сн. 7). Дали да не заимстваме тази идея и да напълним класните стаи с „книжки“ чинове, та ха дано понаучим милите ни родни подрастващи да четат.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки