Общинари хвърлиха кърлежи срещу варненци


Общинари хвърлиха кърлежи срещу варненци
Дори и да не са пряко виновни, председателят на Общинския съвет Николай Апостолов и кметът на Варна Кирил Йорданов дължат отговори за кризата с кърлежите
13 Юни 2011, Понеделник


Варна посрещна лятото с напаст от кърлежи. Причината не е само в затоплянето на времето. Потресаващото е, че основен виновник е Община Варна, която следва да се бори с вредителите.


Автор: Илияна Христова

90% от площите не се пръскат, тъй като конкурсът за избор на фирма-изпълнител е обжалван. А обжалването е дело на общинското дружество "Дезинфекционна станция". То загуби състезанието с частната фирма „КЕН” и атакува в съда, че конкурсът е нагласен в нейна полза. А организатор на конкурса е .... Община Варна.

Абсурдът е толкова голям, а и опасен за здравето на хората, че се нуждае от хиляди подробни разяснения. Да се чуди човек може ли да се случи подобно нещо! Но явно може.

Ето го пак: Община Варна прави конкурс за фирма, която да пръска срещу кърлежи. Явява се общинско дружество, което губи. После то обжалва, недоволно от условията на конкурса, сътворени от колеги-общинари. В резултат фирмата-победител не може да напръска. Цената са десетки ухапани хора, сред които и деца, стрес за стотици.
 
Война да беше обявена на Варна, агресорът не би съумял да нанесе толкова поразии на града! Но не е чудно, тъй като варненското „гражданско общество”, което трябва да протестира бурно, е същото, каквото и в цялата страна – заспало и глупаво.

Като добавим и факта, че кърлежите се разпространяват основно от уличните помияри, с които общината така и не се справи, а и чрез неокосените треви край улици, градинки и междублокови пространства, изводът е ясен – виновни са хората, които управляват града. Редовите варненци са жертва на междуособиците в 15-етажния общински билдинг.

Покрай дружеството "Дезинфекционна станция" от месеци текат разправии дали да се превърне в предприятие и да получи по-голяма самостоятелност. Спорът е кой да го управлява – Общинският съвет или кметът. БСП настоява да е предприятие, но без успех, тъй като ГЕРБ управлява Общинския съвет.

Администрацията на Кирил Йорданов винаги е трета страна, която има собствено мнение. Някъде в този „бермудски триъгълник” е потънала грижата за варненци. Лобитата очевидно не са могли да се разберат кой точно да пръска. Мизата си струва – около 120 000 лв. на година за третиране на площите.

За да спаси някак положението, кметската администрация обяви малка поръчка за аварийно пръскане. Това означава нови хвърлени пари заради гореописаното безобразие. И най-вече „замазване на очите”, тъй като ще се пръскат най-вече детските градини.

Паркове, площадки, квартални поляни ще се обработват само след заявка на районните кметства. Т.е., когато някой бъде ухапан, оплаче се, районният кмет се стресне и т.н. Но стреснати от настоятелни въпроси трябва да бъдат най-вече кметът Кирил Йорданов и председателят на Общинския съвет Николай Апостолов. Те са на върха на управленската пирамида.

Първо трябва да видят изрядността на спорния конкурс. После да признаят, че е абсурд и престъпление към хората не някой друг, а точно общинско дружество да обжалва, рискувайки здравето на хиляди граждани. И накрая да отговорят не следваше ли конкурсът да се проведе по-рано, за да може до старта на лятото да приключат евентуални съдебни баталии?

В ужас се видяха и десетки лични лекари от града. „Вадим кърлежи и през зимата. Времената се менят, времето се стопля по-рано, абсурдно е да не се пръска”, недоволстват джипитата. Много хора търсят помощ в Инфекциозната клиника към болница „Св. Анна” без да знаят, че с вадене на кърлежи заведението не се занимава. За да спре наплива на пациенти, клиниката е залепила специална бележка.

Лекарската мафия обаче не спи и е намерила решение спрямо „сезонния урожай”. В много частни клиники и кабинети ваденето на кърлеж струва 20 лв.
 
Цената е подсъдно висока, като се има предвид, че нищо кой знае какво лекарят не влага. Ваксината срещу тетанус и спринцовката струват не повече от 3 лв. Тъй, ако бързате, не искате да чакате на опашка пред личния лекар, или просто сте турист във Варна, ваденето на кърлеж „на частно” ще ви коства 20 лв.

Кърлежите могат да доведат до много тежки болести като марсилска треска и лаймска болест. За лаймската инкубационният период е 30-35 дни. Лекари твърдят, че вече се продават ваксини срещу нея. Бъдете сигурни, че Община Варна няма да ви поеме нито ваксината, нито страха, нито нервите, нито 20-те лева, които на фона на всичките ужасии наистина изглеждат като шега.

Статистика
27 души бяха ухапани от кърлежи във Варна в последната седмица на май. Един се е разболял от лаймска болест. Предишната седмица пострадалите бяха 15. Това е официалната статистика на варненската здравна инспекция. Много ухапани, основно възрастни хора, не отиват на лекар и случаите им не се регистрират.


Епидемия от марсилска треска заплашва страната

Родината ни е изправена пред епидемия от марсилска треска, след като кърлежи плъзнаха из парковете и градините в цялата страна. Още с първите дни на лятото лекарите отчитат обезпокоително нарастване на броя на ухапаните от паразити. Напастта от акари е изключително опасна, защото кърлежите са приносители на тежки заболявания, а в много от случаите ухапването може да е фатално.
 
От началото на годината до момента в България са открити 60 случая на марсилска треска. Други 228 българи са били повалени от лаймска болест, трима пък са заболели от ку-треска. Най-много са пострадалите в Добрич, Бургас, Хасково, Силистра и Варна, сочи статистиката.

Специалисти разказват, че на ден най-малко двадесет души търсят помощ в спешните отделения в страната заради ухапвания от кърлежи. Според експертите, значителното увеличаване  на пострадалите от инсекти се дължи на неправилно и неефективно пръскане на тревата.

Потърпевши споделят, че некоректни фирми, ангажирани с обезпаразитяването на обществени паркове в страната, вместо със специални препарати за унищожаване на кърлежите, пръскат тревните площи с чиста вода.


Инфекциозната клиника се е принудила да залепи специална бележка поради наплива на хора Традиционен варненски пейзаж - детска площадка е скрита зад неокосени треви и храсти

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки