Доцент по философия упражнява насилие у дома


Доцент по философия упражнява насилие у дома
Зад тази врата е Содом и Гомор, разказват съседите
09 Юни 2011, Четвъртък


Университетски преподавател по философия във Велико Търново системно пребива жена си.


Автор: Здравка Христова

Това се случва в центъра на старата столица, публична тайна е в целия град, както и за академичната общност, но всички си затварят очите и си запушват ушите.

Съседите обаче не издържаха. Те подадоха жалба в Районната прокуратура срещу доц. Евлоги Данков. От текста й става ясно, че ученият издевателства над съпругата си Росина Данкова, която също има доцентска степен и като съпруга си преподава във Великотърновския университет. Жената е жертва на психически и физически тормоз поне от 7-8 г.

”Слушатели на семейните драми сме всички съседи”, разказаха хората, които признават, че изпитват голям страх и пожелаха да запазим тяхната анонимност. Те твърдят, че поне веднъж в месеца им се налага да викат кварталния полицай след писъците за помощ от жилището на Данкови.

„Когато Росина си счупи таза преди няколко месеца, питахме Евлоги какво е станало. Отговори ни, че й купил ботуши, тя не искала да ги обуе, хукнала боса, паднала и се потрошила. Това е апартамент на ужасите, жилище на Содом и Гомор”, разказват още комшиите на доцентското семейство философи.

Според потресаващите им разкази те виждали в коридорите на апартамента кичури отскубната коса, жената спяла на дюшек, а в стаите били налепени бележки “Мъжът ми е невинен”, “Не ме бие”, които тя трябвало да чете на висок глас.

В жалбата си съседите искат съдействие и закрила за Росина.
От няколко месеца преподавателката лежи вкъщи заради друга травма, която според съседите също е настъпила пак след побой. Възстановява се от операция на счупена тазобедрена кост.

След всяко предупреждение от полицията следва нов физически тормоз, сподели вчера съседка. Жената даже коментира, че напоследък не чувала толкова често зловещите писъци на пребиваната и се съмнява, че Росина е извеждана и налагана в близкия парк нощем, далеч от комшийските уши и очи.

”В резултат на психическия тормоз Росина е половин човек, психически опустошена жена, която едва ли е в състояние да предприеме нещо. Тя няма никакви близки, които евентуално да се погрижат за нея”, коментираха комшиите.

От полицията не отрекоха, че са викани по сигнали за домашно насилие. Колко пъти, какви са били разговорите с Данкови и какво са заварвали, се оказаха въпроси, чиито отговори според органите на реда представляват конфиденциална информация.

Пред непознати хора доц. Данков е любящ и загрижен съпруг. „Не бия жена си, нито я тормозя. Това са клевети. В трудно положение сме”, заяви само съпругът. Той признава, че е повишавал тон на жена си, тя също. „Преди време, когато Роси си бе счупила крака, може да е извикала, но това е нормално, когато човек го боли”, обясни в разговор по телефона произхода на воплите, чути от съседите, философът.

Доц. Евлоги Данков беше дългогодишен преподавател по философия във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Автор е на няколко книги, участва като съставител или съавтор в множество други издания, има десетки научни публикации, повечето от които в съавторство със съпругата му доц. Росина Данкова.

„Доц. Данков е пенсионер от края на 2009 г. и в момента не води часове във ВТУ. Не можем да вземем страна по съседските оплаквания, че тормози жена си”, заявиха от ректорското ръководство на университета.

Доц. Росина Данкова е в болнични от декември миналата година, показа наша проверка в деканата на философския факултет. Предстои й пенсиониране в края на годината, за което е подала молба. „Не съм виждал жалби срещу доц. Данков, съпрузите са отлични преподаватели”, заяви само деканът доц. Вихрен Бузов.

Безсилието на закона
По жалбата на съседите на доц. Росина Данкова започна прокурорска проверка, съобщи Румяна Ирманова, говорител на Окръжна прокуратура във Велико Търново. Досега Росина Данкова няколко пъти е подавала жалби за малтретиране срещу съпруга си, но всеки път ги е оттегляла, заяви Ирманова.

Тя обясни, че старите жалби на Росина ще бъдат приложени към делото, макар тя да се е отказала от тях.

По Закона за домашното насилие трябва лично доц. Данкова да внесе иск за отстраняване на съпруга й от дома. Изключение се прави, ако жената има психично заболяване, тогава искът може да бъде внесен от друго лице.

Това може да се окаже спасението за системно малтретираната възрастна жена, ако Темида не си махне превръзката. Великотърновският психиатър д-р Чернев, който е и семеен приятел на Данкови, заяви, че Росина има лека шизофрения и през годините е била лекувана за заболяването си.

Въпреки болестта, жената не е склонна да се самонарани в пристъп, категоричен е психиатърът. Той охарактеризира Данкови като „семейно тресавище” и хора с особени характери.

Ортопедите, лекували предишните счупвания на университетската преподавателка, също не искат да заявят категорично от какво са били причинени. „Може да е паднала по стълбите. Росина е на 64 години, страда от артрит, което допълнително улеснява фрактурите”, лаконичен беше шефът на ортопедичното отделение д-р Тодор Табаков.

Разговор през вратата по домофона на заключения блок, в който живеят семейство Данкови във Велико Търново, ни среща задочно с жертвата. „Мъжът ми не ме малтретира. Писах жалбите до прокуратурата в моменти на ярост, после размислях и ги оттеглях.

Не искам да чувам нищо лошо за мъжа ми, защото е университетски преподавател. Не съм бита. С Евлоги имаме чепати характери. Викаме и тогава съседите ни чуват”, промърмори с нежния си гласец Росина Данкова.

Жилището е наследствено от родителите на Росина. Мъжът й искал да бъде прехвърлено и на двамата. Семейство Данкови нямат свои деца. От първия си брак насилникът има голяма дъщеря, която е в чужбина.

Евлоги обвинява жена си, че давала от семейните спестявания на съседка-приятелка, разказват комшиите. Росина няма близки, при които да отиде. Във Велико Търново и околностите няма и приют за жени, жертва на насилие, където да бъде изведена.

От изключително красивата жена, която увличаше студентите си в дебрите на философията, днес не е останал и помен. В моментите, когато Росина Данкова не е потрошена, които тя определя като случайни инциденти, тя подтичва като безпризорно псе, винаги на няколко крачки след мъжа си, вечно натоварена с по-тежките торби.


Евлоги Данков е издал десетки трудове по философия в съавторство с насилваната си съпруга доц. Росина Данкова Във Великотърновския университет си затварят очите и запушват ушите за трагедията на колегите си

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки