Лъжливите акции на ДНСК


Лъжливите акции на ДНСК
Басейнът на хотелите „Созопол” и „Несебър”, както е видно, няма вид да е разрушаван...
03 Юни 2011, Петък


Два незаконни басейна в курортния комплекс „Слънчев бряг“, прясно напълнени с вода, чакат първите летовници да се гмурнат в тях.

Автор: Лъчезар Лисицов

Не в това е сензацията обаче. Ако се вярва на сайта на националната дирекция за строителен контрол, плувните басейни пред хотелите „Созопол“ и „Бургас“ са... разрушени. Заповедта за премахването им, пише там, е изпълнена още на 18 април.

Месец по-късно, на 30 май, екип на ДЕСАНТ се увери на място, че акцията на ДНСК е лъжлива. Както междувпрочем повечето показни пиар операции на гербаджийското правителство.
Кой стои зад наглата измама – собствениците на туристическите обекти или държавни служители на контролния орган, надяваме се прокуратурата да внесе яснота.

Как се прокарва лъжлива информация в медиите
Официалното съобщение от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) буквално бе копирано във всички средства за масова информация.

От него разбираме, че „беше установено, че за изградените на морския плаж басейни с развлекателни зони пред хотел „Бургас” и хотел „Созопол” в К.К. „Слънчев бряг-изток”... собствениците бяха започнали премахване доброволно преди пристигането на багерите на изпълнителите”.

Какво реално се е случило обаче, научихме от наш информиран източник. Шефовете на двата хотела, които на практика са едни и същи лица, заповядали на подчинените си да покрият басейните с дървени плоскости, върху които били сложени найлони, а на тях бил посипан пясък.

Така инспекторите от РДНСК-Бургас трябвало да бъдат заблудени, че целият обем на плувните съоръжения е запълнен с пясък и на практика е започнало „премахване доброволно преди пристигането на багерите”. Именно това са и установили държавните чиновници на цитираната по-горе дата.

Дни след това обаче новонаетият за сезона персонал бил „заточен” да се справи с премахването на ефектната имитация, за да може басейните да са готови за първата група туристи, които тази година пристигнаха доста рано - с настъпването на майските горещини.

Дори, въпреки сравнително хладния ден, басейнът при хотел „Созопол” беше пълен с весели младежи (вж. снимката).
Гардовете на съседния „Несебър“ пък изскочиха чевръсто от фоайето и набързо се справиха с натрапилите се фоторепортери на ДЕСАНТ, възмущавайки се от наглостта им „да снимат частен обект”.

На другия възкръснал басейн – при хотел „Бургас”, все още цареше покой. Наоколо се мяркаха само няколко работници и охранители, които почти не отразиха нашето присъствие. Вероятно и клиентите на видимо по-старата и непривлекателна почивна станция на 18 етажа от времето на соца са значително по-малко.

Така или иначе и тук няма помен от „доброволното премахване”
на нелегалния басейн – водата в плувното съоръжение е кристално чиста, дори идеално се чете надписа на дъното му - „Hotel Burgas beach”.

Наоколо пък изпънатите шезлонги очакват с нетърпение гостите на хотела. Любопитно е кой ще носи отговорност, ако се случи неочакван инцидент с някой от клиентите. Все пак говорим за обект, който по документи не би следвало да съществува.
Кои са собствениците?

Хотелите „Бургас”, „Несебър” и „Созопол” са собственост на Пейко Янков и Йордан Йорданов. Първият е общински съветник в местния парламент на Несебър и е син на убития през 2007 г. Димитър Янков - председател на Общински съвет по онова време.

Вторият пък е по-известен като Данчо Паркета - крупен предприемач по морето - собственик на хотели и търговец. Според Търговския регистър, в предполагаемите дружества, стопанисващи хотелските комплекси, дял имат и други лица, като например Георги Йорданов Йорданов – вероятно син на Паркета.  

Говори се...
Всъщност, почти никой не вярва, че държавните чиновници са толкова глупави и наивно са оставили басейните в латентна готовност за бързо „разконсервиране”. Нещо повече – според запознати именно разтропаните инспектори са подсказали на чорбаджиите как да скрият плувните съоръжения с пясък, след което и бързо да ги вкарат отново в употреба с настъпването на летния туристически сезон. Кой и какво е получил в благодарност за услугата, можем само да гадаем.

Интересен е коментарът на шефа на РДНСК-Бургас Георги Георгиев. Според него подчинените му са били „надхитрени” и щели „да се понесат санкциите”, но отказа да съобщи имената на сгафилите инспектори.

Самият Георги Георгиев няма особено добра репутация, заради практиката му да се крие от журналистите и да се оправдава с пресцентъра на ДНСК в София, който единствен имал право да дава информация за медиите. Затова се обърнахме и към шефовете му в столицата с надеждата да хвърлят светлина върху още един смущаващ факт.

В сайта на ведомството събитието по събарянето на обектите е илюстрирано обилно със снимки. Но само от разрушаването на единствения законен обект – басейна пред дискотека „Лазур“, който отгоре на всичко е собственост на държавното дружество „Слънчев бряг“ АД (виж подробности в карето). 

След като Георги Георгиев категорично заяви пред нас, че е виждал с очите си кадри и на „премахнатите“ басейни пред „Созопол“ и „Бургас“, предоставени от подчинените му, поискахме да ги видим и ние. Направихме официално искане за това и до пресцентъра на РДНСК. До редакционното приключване на броя отговор не получихме.

Парадокс – държавата с иск срещу... себе си

Заради неадекватните действия на ДНСК и в частност на поделението в Бургас, се стигна до поредния абсурд в страната. Държавното дружество „Слънчев бряг“ АД е завело иск срещу държавните чиновници, разпоредили бутането на законна собственост.

Както вече стана ясно, на 18 април багер изрина бетона на водното съоръжение пред дискотека „Лазур“, въпреки че на хората на Георгиев им беше представено решение на съда от месец преди това - за спиране на процедурата по събарянето му.

Документите бяха връчени лично от шефа на борда на директорите на държавното дружество „Слънчев бряг” АД Златко Димитров (който е и зам.-областен управител на Бургас) и от изпълнителния директор Мария Михалева. Любопитното е, че двамата са назначени също, както и началникът на РДНСК, от днешните управляващи.

Какъв театър разиграват хората на ГЕРБ в Бургас, не е ясно. Ясно е обаче, че в момента, на мястото на порутения басейн, върху пясъка има голямо заведение – кафе-бар, разположено върху бетонни отливки и на дървени скари. То се управлява от притежателите на частната дискотека „Лазур”.

Опитите да разговаряме с частниците удариха на камък, те ни отпратиха към шефовете на „Слънчев бряг” АД, които били собственици на новия обект.

Ние пък се чудим как толкова бързо мястото, на което имаше басейн само допреди месец и половина, беше преквалифицирано в заведение за забава? Дали заведението е законно и ако е така - защо управителите на „Слънчев бряг” не са взели друго, далеч по-цивилизовано решение - да оставят свободна за плаж тази, така или иначе, възстановена пясъчна ивица.

Нима те не знаят, че курортът се е превърнал в брутално бетонно чудовище, изяло голяма част от плажовете си? И че туристите в разгара на сезона са сгъчени като сардели по оскъдния откъм пясък бряг.

Наши източници ни информираха още, че наблизо - пак върху пясъка, се открива ново заведение „Макдоналдс”, което трябва да е със статут на временен обект и по норматив следва да се разполага върху преместваеми конструкции. Вместо това обаче, сами се убедихме - обектът се строи върху твърди масивни основи.

P.S.: Като капак, докато подготвяхме статията, получихме информация от сигурен източник, че незаконно барбекю е построенo не къде да е, а срещу Районното полицейско управление на курорта. Това е положението - Слънчев бряг си е Слънчев бряг. Тука държавата просто не вирее. А бетонът е всичко.


...За сметка на водното съоръжение пред дискотека „Лазур”. Не случайно в сайта на ДНСК има само снимки на този обект. Другите (ако изобщо има такива) бяха скрити от ДЕСАНТ Кой подучи Йордан Йорданов - Паркета и Пейко Янков за трика с “консервирането” на басейните или те сами се светнаха за измамния трик? В момента на мястото на премахнатия басейн пред „Лазур” се кипри чисто ново заведение. Дали то е законно?

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки