„Шпигел“: Легално робство


„Шпигел“: Легално робство
01 Юни 2011, Сряда


Досега телевизионните дебати бяха доминирани от новините за имигранти от турски и арабски произход.



Техните проблеми в берлинския квартал Нойкьолн се превърнаха в символ на провалилата се политика за интеграция", отбелязва списание "Шпигел", след което представя новия имигрантски проблем: все по-големият брой българи и румънци в Германия. След поляците, румънците и българите са най-голямата група новопристигнали имигранти

"Повечето не говорят немски и живеят нелегално, работейки за по 3 евро на час. Като граждани на ЕС те не влизат в нито една от интеграционните програми.

За имигрантите от турски и арабски произход има интеграционни курсове и помощи. Българите и румънците са оставени на произвола на съдбата", отбелязва германското списание и заключава: "Отсега се вижда, че се повтарят старите грешки на някогашната политика спрямо гастарбайтерите. Създават се паралелни общества, а политици и институции отново наблюдават безучастно този процес."

В статията е цитиран Клаус Баде, представител на Сдружението на германските фондации за интеграция и миграция. Той сравнява българите и румънците с робите в древна Спарта и ги нарича "експлоатираната прослойка на обществото ни. Те работят при условия, при които никой в Германия няма да си мръдне пръста”, казва Клаус Баде.

"Шпигел" обяснява на читателите си, че става дума за граждани на ЕС, които имат право на тримесечен престой в Германия. Онези, които искат да останат по-дълго, регистрират проформа фирми. Рядко се контролира дали тези фирми съществуват на практика, става ясно от разказа на полицай от Хамбург. Разрешителното за еднолична фирма е често входът към легално робство, твърди той.

"Тези нови граждани на ЕС, пристигащи в Германия, са често последната брънка от социалната верига. В някои от големите градове те стоят на по-ниско социално стъпало от турските и арабските имигранти, които често са техни работодатели или хазяи", продължава "Шпигел".

Изданието предупреждава за съществуването на един свят в сянка, който обхваща не само трудовия пазар, но и много други сфери на живота. В Хамбург например има жилищни блокове, в които са регистрирани близо 80 български граждани, макар че там не биха могли да живеят толкова много хора.

"Създават се нелегални инфраструктури, които ние не сме в състояние да контролираме. Приехме страни в ЕС, без да подготвим нашата правосъдна система за това", заключава полицаят от Хамбург.

Според "Шпигел" голяма част от работещите нелегално в Германия българи и румънци нямат намерение да се върнат в родината си. Все повече от тях регистрират децата си в германските училища, което поражда поредния проблем. Тези деца не говорят немски, а родителите им не гледат на училището като на задължение.

В тази връзка "Шпигел" цитира инспекторка по образованието от Нойкьолн, на чието бюро се трупат все повече жалби от училищни директори заради децата от България и Румъния. Отскоро в училищата в Нойкьолн са назначени 11 учители от български и румънски произход, които помагат на децата при изучаването на немски език.

"При това тези деца имат късмет, че родителите им са ги записали в училище. Има други, които са принудени да чистят стъклата на автомобилите по берлинските кръстовища. Тези деца живеят с двайсетина души на няколко квадратни метра", пише в заключение "Шпигел".

Статия във в „Индипендънт” допълва картинката със случая в Дортмунд. Българската мафия внесе тотален хаос в доскоро давания за пример квартал на червените фенери в германския град, превръщайки го от образцов в целия Европейския съюз социален проект в арена на престрелки и тежки престъпления.

Социалният експеримент започнал преди близо десет години, когато с подкрепата на общинския съвет част от занемарената улица "Равенсбургер" била превърната в 300-метров участък на червените фенери. В близост бил създаден и католически център за консултации, в който мнозина лекари помагали на нуждаещите се.

Тази седмица обаче градският съвет се съобрази с огромния обществен натиск и затвори "червения участък" на улица "Равенсбургер". Стотици български проститутки пристигнали в града заедно с групировките, които ги контролират и Дортмунд станал арена на ежедневни престрелки, а организираната престъпност се увеличила драстично. В града днес има близо 700 регистрирани жрици на любовта, голяма част от които са от български произход.

По тази причина католическият център за консултации изпратил свой служител в балканската страна, за да разследва причината за тяхното емигриране в Германия. Неговото заключение обаче било изненадващо. "Повечето жени живеят в много по-мизерни условия от тези в Дортмунд", установил служителят след посещението си.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки