"Данон“ пак се маскира


28 Май 2011, Събота


Една от най-агресивните чужди компании на българския пазар – френската „Данон“, отново извърши маньовър, за да заблуди клиентите си.

Автор: Пролетина Николова nikolova@desant.net

От началото на май французите заляха цялата магазинна мрежа в страната с поредната си мимикрия – „киселото мляко“ „Роден край“.  
Затворена в нови опаковки, странната смес вътре си е все същият френски специалитет – буламач от сухо мляко, модифицирано (произведено от царевица) нишесте и сметана, омешани така, че полученият резултат в крайна сметка има дъх на вар със сладникав привкус. Единственото, което гарантирано нямаше в опаковките им, бе Лактобацилус булгарикус.

Най-ефектната особеност на тази субстанция обаче е, че никога не вкисва. Оставена дълго на открито, течността в опаковката може да мухляса, но ако мухълът се отдели, съдържанието отдолу ни най-малко не е променило вкуса и дъха си.

Според специалисти, такъв резултат може да се постигне само в един конкретен случай - ако сред изброените по-горе продукти няма и капчица натурално мляко, но затова пък са претъпкани с консерванти.

Любопитна подробност е, че на официалната страница на „Данон“ няма и ред за маскираните им продукти.

Откакто стъпи у нас, „Данон“ пробва няколко пъти  да лъже българите. Първоначално френската компания опита да продава стоката си под оригиналното име. Като не се посвени върху етикетите дори да напише, че продава „за първи път истинско мляко“, сякаш стотици години българите са чакали с нетърпение да пристигнат по тези земи французи, та да им покажат как изглежда този изконен продукт.

Известно време нахалната реклама постигаше резултат, като дори част от потребителите започнаха да харесват техните сладникави и с неясен произход произведения, наместо традиционното възкисело мляко.

Постепенно обаче интересът към варта на „Данон“ изчезна и французите приложиха План Б. Те прекръстиха кашата си с умилителното име „На баба“. По телевизията се въртяха реклами как в опаковките на „Данон“, маскирани като бабини, уж се съдържа онова традиционно мляко, което всеки помни от детството си на село.

На практика в кутийките нямаше нищо по-различно от царевично нишесте и консерванти.

После се опитаха да се залепят за новия стандарт БДС като гарантираха, че млеката „на баба“ вече ще се произвеждат с необходимото количество бактерии Лактобацилус булгарикус. С което де факто признаха, че до този момент бактерията никаква я е нямало в „млякото“ им.

Появата сега на поредната  дегизировка на „Данон“ – „Роден край“, говори, че французите продължават да мислят българите за изключително наивни хора.

Но пък показва и че френската компания тотално се е провалила у нас, щом почти е спряла да използва собствената си и уж известна марка, за да именува продукцията, която разпространява в България.


В категории: Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки