Шуменската крепост – люлка на цивилизациите


Шуменската крепост – люлка на цивилизациите
Защитена от три страни с непристъпни склонове и здрави стени, Шуменската крепост е една от най-големите исторически забележителности в България
28 Май 2011, Събота


Върху скалист хълм, на около 3 км западно от Шумен, се издига едноименната крепост – една от най-големите исторически забележителности, останали по българските земи.


Автор: Фани Христозова

Защитена от три страни с непристъпни склонове и здрави стени, съвременник на Приамовата Троя, тя се намира край важен кръстопът от маршрути, свързващи дунавския бряг при Силистра с Адрианопол и Константинопол, а също и северното черноморско крайбрежие със западните български земи. През нея са минавали почти всички римски пътища в провинция Долна Мизия (дн. Североизточна България).

Защитното съоръжение е играло водеща роля сред укрепленията през всички исторически епохи – от втората половина на IV хилядолетие пр. Хр. до 1444 г., когато Владислав Варненчик превзема, опожарява и разрушава твърдината. Днес Шуменската крепост се нарежда сред едно от десетте чудеса на България.

През 2011 г. с безвъзмездна помощ от 400 622 евро, отпуснати от Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия, калето възкръсва за нов живот и постепенно възвръща автентичния си облик. В рамките на проекта „Реставрация и консервация на Шуменска крепост – люлка на цивилизациите", само за 88 дни бяха реставрирани южната и източната стена на съоръжението, крепостна инфраструктура, инсталирана бе и система за поддържане на постоянна влажност и температура за запазване на артефактите.  

Смята се, че първото поселение тук е от епохата на Троянската война през XII в. пр. Хр. Доказано с археологически факти обаче е съществуването на защитено селище още в тракийската древност (V-ІІ в. пр. Хр.).

През своето съществуване древната твърдина преживява множество сътресения. Разрушавана и опожарявана по време на големите аварски и славянски нашествия в края на VI и началото на VII в., тя е възстановена през IX в. при хан Омуртаг. По подобие на монументалните строежи в Плиска и Мадара, е издигната стена с хоросанова спойка и символи, издълбани по варовиковите блокове, построена е и цитадела. От този период датира и най-ранният надпис на кирилица, както и малък варовиков релеф с изображение на мъж. Своя разцвет на военностратегическо, политическо и културно средище крепостта достига през XIII- XIV в.

След падането на страната ни под византийска власт защитното съоръжение отново е подложено на ожесточени разрушения от кумани, узи и печенези, но след отхвърляне на ромейското робство средновековна България отново го възстановява, заедно с останалите крепостни съоръжения в страната. Калето се превръща в средновековен град, защитен със стражеви кули и бастиони.

Използвани са вторично употребени строителни материали, взети от разрушените стари стени, подсилени с дървени греди.
Скъпоценните предмети и монети, намерени в крепостта, свидетелстват, че тя е използвана за жилище на управителя й, а в тежки времена е приютявала и цялото население.

В наши дни посетителите могат да видят малка хронологически подредена експозиция, проследяваща различните етапи в развитието на историческия обект – тракийската култура е представена с  керамични съдове, римската и ранновизантийската епоха – с типичната керамика, глинени и бронзови лампи, архитектурни детайли.

Разнообразни керамични съдове, декоративни розетки, светилници, монети, златни накити, стрели, копия, боздугани, позлатени битови съдове, украшения от кост дават представа за живота в крепостта по време на Втората българска държава.


В наши дни укрепителното съоръжение се превръща в арена на славни битки и става сцена за възстановки на героични моменти от миналото

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки