И последният плаж е заложен на карта


И последният плаж е заложен на карта
27 Май 2011, Петък


Коалицията от природозащитни организации и граждански движения „За да остане природа в България” и група „Да спасим Карадере”

Автор: Диана Славчева

алармираха миналата седмица за поредния подмолен опит за застрояване на българското Черноморие. 

След като миналата година министърът на околната среда и водите Нона Караджова отмени разрешение на бургаската екоинспекция за строителство в местността „Светерица“ над Карадере, на 11 март т. г. директорът на РИОСВ - Бургас отново е издал разрешение за застрояване в същия район.

Черното дере е последната дива местност по нашия морски бряг с чист и мек пясък, кристално бистро море и прохладна близка гора, в която през лятото между дърветата „израстват“ като гъбки множество палатки на любители на слънцето и девствената природа. Морето често изхвърля до близкия Черни нос облепени с полипи и водорасли антики, които разразилите се бури изравят от старото корабно гробище, дало „черното“ име на носа и местността.

До последния останал незастроен плаж се стига по екзотичен черен път, и то само, когато скоро не е валял дъжд. Просеката, която природата се опитва да скрие от цивилизацията, е трудно преодолима дори с високопроходим джип.

Преди близо четири години бяха огласени плановете това райско кътче да бъде изпотъпкано и затрито завинаги с изграждането на ваканционния комплекс „Black sea gardens“, включващ 5 селища за над 15 000 души. Всичко това в „Натура 2000“. Но пък авторите на проекта, за да хвърлят малко песъчинки в очите на природозащитниците, го афишираха като екоселище.

Обичащите да летуват тук авантюристи се страхуват, че еко-то ще се изчерпа с „прихващането“ на водите от дерето в декоративен шадраван, в който обаче едва ли ще могат да плуват десетките корморани – редки и застрашени от изчезване водолюбиви птици, които се въдят тук.

Правителството на ГЕРБ и лично премиерът Борисов се заклеха пред еколозите да не допуснат застрояването на Карадере – уж трогнати от техните протести. Всъщност в случая те се направиха на защитници на българската природа не за друго, а защото в основата на скандалния проект стои не кой да е, а братът на бившия премиер – арх. Георги Станишев.

За да ни трогне до сълзи, той избута на преден план своя бизнес партньор – световноизвестното величие в областта на архитектурата сър Норман Фостър, оказал ни високата чест да изготви проекта за чудовищния комплекс от  хиляди жилища, яхтено пристанище и разни шантави водни съоръжения.

Ако не човек на БСП, а на герберите се бе заел с унищожаването на последния див български плаж, вероятно екоминистърката не би се възпротивила. Интересно обаче защо шефът на бургаската екоинспекция инж.

Бойчо Георгиев – иначе креатура на ГЕРБ – подписва становището по екологична оценка, което дава зелена светлина за застрояването на девствения  район и погубването на див(н)ата българска природа. Не че не го прави системно и по отношение други подобни проекти, но чак пък в услуга на червените „изконни“ врагове на собствената си партия...
Абе, няма такава държава!


В категории: Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки