Мумифициран скелет на старица открит в ракла


Мумифициран скелет на старица открит в ракла
Благо Ставрев
25 Май 2011, Сряда


48-годишният Благо Ставрев от Любимец е заподозрян в двойно убийство – на жена си Дарина Донкова Братоева

Автор: Пламен Николов

и на тъща си Пенка Братоева – двете от каварненското село Раковски. Битовата драма се разиграва в последните дни на 2008 г. или в първите на 2009 г. Дарина Братоева работела като учителка в Каварна, където срещнала Благо и заминала да живее с него в Любимец. Там преподавала в квартално училище. Двамата изкарали 7 години на съпружески начала, през което време се сдобиват и с дъщеря – Мария.
В един момент мъжът разбира, че половинката му изневерява. Брат му разказва пред медиите, че снахата кръшкала здраво и отсъствала по цели нощи от семейното гнездо. В крайна сметка тя напуснала Благо и заживяла с друг мъж.  
Във фаталния ден жената отишла при бившия си благоверен, както той твърди  – да иска пари. Благо се изнервил и пребил Дарина до смърт. След това разфасовал тялото и го хвърлил в кладенеца в двора на къщата, като разпространил мълвата, че жена му заминала на гурбет в Гърция.
По същото време изчезва и майката на Дарина – Пенка Братоева. Тя страдала от старческа деменция. За последно я видял неин съселянин на 29 декември 2008 г. Била по лятна рокля, а навън валял сняг. На следващия ден нейна близка, която се грижела за възрастната жена, установила, че вратата на къщата й е заключена.
Подала сигнал в полицията. В Раковски в началото предположили, че Пенка е заминала да изкара зимата при дъщеря си в Любимец. Възрастната жена обаче не се върнала през пролетта. Междувременно майката и щерка й били обявени за общодържавно издирване.
От самото начало основният заподозрян бил Благо Ставрев, който на няколко пъти бил привикван в полицията, но той упорито настоявал, че жена му е в чужбина.
През декември 2010 г. мистерията започнала да се разплита. Открили костите, личната карта и дамската чанта на Дарина Братоева в кладенеца. Благо обаче продължил и задържан да отрича, че е убил жена си и развил нова защитна теза – че тя се хвърлила в Марица и се самоубила, той скочил да я спасява, но не успял – не знаел какво да прави с тялото и го „погребал” в кладенеца. Убиецът капитулирал и направил самопризнания, едва след като бил подложен на тест с детектора на лъжата.
Криминалистите още в началото заподозрели, че Благо е затрил и тъща си. Но не са разполагали с труп.
Месеци наред полицаи от Областната дирекция на МВР в Добрич разкопават двора на къщата, ровят из кладенците в селото и в края на миналата седмица, на 15 май, претърсили и дома на старицата. Там, в една ракла, те откриват мумифицираните й тленни останки.  
 Трупът не бил разложен – обвит бил в чаршаф и това го запазило, а близки на Пенка Братоева я разпознали.
До дни съдебните медици ще трябва да кажат как е умряла възрастната жена. Благо Ставрев е с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража” и засега отрича да има нещо общо с нейната смърт, но този филм следователите вече са го гледали. Запознати с практиката в родното правосъдие юристи коментират, че като дребен човечец ще понесе цялата строгост на закона. А той предвижда до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или решетки до живот без замяна.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки