Звън на монети от... раковини


Звън на монети от... раковини
Добилата известност по цял свят с картинката си българска монета от 1979 г., посветена на Международната година на детето
19 Май 2011, Четвъртък


Парите карат света да се върти - пееше Лайза Минели в култовия мюзикъл „Кабаре“. При това не миришат – както цинично уточнява император Веспапиан, облагайки с данък отходните места.


Бихме добавили: и понякога изглеждат забавно.
Не навсякъде по света монетите имат познатата ни кръгла форма. Първите китайски „стотинки“ например са се отливали във формата на... раковини. Пак в Китай за първи път се появяват монети с дупка в средата.
И ако се чудите от какъв зор им е трябвало на азиатците да пробиват такива отвори, отговорът е в сферата на удобството – за да може да нанизват дребните парички на връв, което улеснява разплащането при по-скъпи покупки. Монети, подобни на геврек, се използват до ден днешен в Испания, Дания и други страни. В Непал диаметърът на отверстието достига до половината от диаметъра на монетата и тя по-скоро прилича на годежна халка, отколкото на пара.
Освен в кръгла форма, много страни секат монети и в други геометрични фигури. В Индия да речем, по-дребните номинали са със силует на ромб, с надпис по диагонала им, а в Карибските държави широко разпространени са квадратните монети. На остров Кук съществуват дори триъгълни 2 долара, а в Австралия 12-ъгълни 50 цента.
Много ще сгрешите, ако се обзаложите, че звънтящите монети винаги са се правили от метал. През 1869 г. в Иркутска губерния се появяват копейки, изработени от... порцелан. Те били предназначени за заплата на работниците в една фаянсова фабрика, но правителството набързо забранило паричните сурогати. Но това не е прецедент. Четиридесетина години преди това в Аляска били пуснати пък кожени пари, които просъществували до 1867 г., когато полуостровът бил продаден на САЩ.
Не по-малко забавни могат да бъдат изображенията върху монетите. Сред образците с уникални картинки върху ези-турата се нарежда и България с възпоменателните си сребърни 10 лева, емисия 1979 г., върху които може да се видят танцуващи дечица, надянали народни носии. „Гореща“ Куба пък пуска през 1983 г. монети от 1 и 5 песо с... Дон Кихот.
А що се отнася до старите римски монети например, от картинките върху аверса и реверса им (лицевата и опаковата им страна, б. а.) може да се състави цяла енциклопедия за бита, поминъка, архитектурата, флората и фауната на древните народи и свят.
Към куриозите може да се причислят и някои парични системи, съществуващи на планетата. Днес считаме за нормално по-големият номинал да се дели на 100 единици – 1 лев например е равен на 100 стотинки.
Но в добрата стара Англия, която винаги се е правила на оригинална и все е била наопаки на останалия свят, до 1971 г. един фунт стерлинг се е делил на 20 шилинга или 240 пенса, т. е. 1 шилинг е бил равен на 12 пенса. Като парична единица до тогава е продължавал да съществува и „суверенът“, еквивалентен на 24 пенса или 2 шилинга, както и кроната, съдържаща в себе си 5 шилинга или 60 пенса.
Ако някой може бързо да сметне колко крони ще останат, ако от 1 фунт стерлинг извадим 7 шилинга, ще спечели титлата за математически гений. Жителите на Албиона се решават на революционната промяна да разделят фунта стерлинг на 100 пенса с триста зора. Все едно са преживяли кой знае каква кървава война.
Не случайно датата на този преход – 15 февруари 1971 г., става известен като „Деня „Д“, подобно на деня, в който съюзническите сили нападат Франция по време на Втората световна война, наречен по същия начин в секретните документи от този период.
Все пак да свалим шапка на упоритите и консервативни англичани, които с чест са преживели това изпитание и са запратили с болка на сърцето за вечни времена разните му там крони, полукрони (равняващи се на два шилинга и 6 пенса, б. а.), шилинги и суверени в колекциите на нумизматите.


„Парични“ раковини През ХІІ в. пр. Хр. Китайците започват да секат монети с дупка в средата Вълнообразни монети от Ирак

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки