Приватизацията на ГЕРБ е пладнешки обир


Приватизацията на ГЕРБ е пладнешки обир
13 Май 2011, Петък


Втора година слушам премиерските простотии на Бойко Борисов и все по-често се питам: Наистина ли народът харесва този въпиющо ограничен и видимо некултурен човек?

Автор: Велизар Енчев

 Не и ли това хроничната българска самоизмама, когато се люшкаме между отчаянието от настоящето и надеждата в илюзорното бъдеще?
Не мога да повярвам, че такава особа оглавява държавата, а в чужбина е лицето на седем милиона българи и еталон за интелектуалните качества на нацията. Отказвам да приема, че живея сред хиляди лумпенизирани, изпадащи в екстаз, когато бивша мутра  назидателно учи как се садят картофи, трогателно описва детството си, коравата филия с мас и убития от комунистите дядо.
И не мога да разбера откъде извира самочувствието на един толкова прост човек, та е в състояние съвършено спокойно да разговаря с Ангела Меркел и Никола Саркози и дори ги съветва за глобалните проблеми на човечеството?
След като ограмоти японците за ползите от чистата вода и здравата храна, Борисов просвети и поданиците си:
“Ако няма петрол, ще ходиш пеш, ако няма енергия, ще си запалиш свещ. Но, ако няма храна и вода, ще умреш. България е един прекрасен рай за нашия “петрол”, а това са храните и минералните извори.
В Австрия над 80 процента от реките са вкарани в производството на електроенергия. У нас са под 20 процента. Защо налетяхме с всичка сила върху слънцето и вятъра при положение, че имаме огромни възможности да произвеждаме от реките си електроенергия...“ Борисов може да е малограмотен, но е цар на гениалните манипулации.
Умело смесвайки кръчмарски приказки с наукообразни съждения за намаляващите суровинни ресурси на планетата, момчето от Банкя хитро пробутва водната далавера на Цветелина Бориславова. След като продаде СиБанк за 300 милиона и вече е със състояние от половин милиард лева, тя предвидливо обсеби сектора на вятърните генератори и слънчевите панели. Бизнесдамата е с нюх на хищник, защото още преди петилетка усети дъха на парите.
А и Борисов и подшушна, че вятърът и слънцето ще донесат тлъсти пачки от Европейския съюз. Евромилионите вече текат като директни субсидии към фирмите на Цветелина, произвеждащи чиста, но скъпа енергия. Затова се качиха сметките ни от ЕРП-тата – за да компенсираме високата изкупна цена на тока от вятъра и слънцето на Цветелина.
Тъй като за алчността лек няма, Бориславова обсеби и водните електрически централи (ВЕЦ). Които тя почна да изкупува на килограм още преди десетина години. За да затвори кръга на придобивките си, премиершата нотариално обсеби плодородни земеделски земи, които ще раждат екологично чисти храни и ще подслонят вятърно- слънчевите комплекси.
Така бизнесдвойката „Борисов-Бориславова“ стана най-успешната олигархическа фамилия, успешно приватизирала дори вятъра и
слънцето. Една от крилатите сентенции на прехода гласи: Каквото и да си говорят богатият и бедният, винаги става дума за пари. И в случая стана същото. Започнах с домашните простотии на премиера, минах през дръзкото му самочувствие в чужбина, не подминах семейния му капитализъм  и неусетно стигнах до приватизацията.
Същата приватизация, която Борисов осъди, защото ликвидирала БГА „Балкан“ по времето на Иван Костов. Тези дни червената опозиция се пробуди и откри, че правителствената стратегията за приватизация е откровен грабеж на държавните активи. Говорителите на „Позитано“, които преди 20 години заспаха като комунисти и се събудиха като приватизатори, днес откриха топлата вода:
„Не сме съгласни да се прави приватизация в криза. В условията на криза няма особен интерес към приватизация и така държавни дружества ще бъдат продадени на безценица. При това правителството ще приватизира тези дружества в нарушение на Закона за Сребърния фонд. Вместо парите от приватизацията да влязат в Сребърния фонд, правителството ще ги използва за запълване на дупките в бюджета...“
За какво иде реч?
Кабинетът планира от приватизация на държавни дружества като „Терем", „Булгартабак" и военните заводи „Арсенал“ да получи поне 240 млн. лв. Понеже е пред фалит, Борисов посегна и на златната кокошка на комунизма – Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус (БОДК), наричано днес Агенция за дипломатическите имоти в страната (АДИС).  За целта АДИС ще се извади от забранителния списък за приватизация, ще бъде преструктурирана и раздържавена, съобщи председателят на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов.
Дружеството управлява над 100 хил. кв. м. имоти, сред които и десетки почивни станции на новата номенклатура, оценявани на 1 млрд. лева. Отпадането на законовата забрана за продажба на държавни фирми като средство за осигуряване на свежи пари в хазната бе предложено от министъра на икономиката и енергетиката Трайко Трайков.
Изпълнявайки герберската директива, министерствата и Агенцията за приватизация пожарно съставиха списък с предприятия, някои от които са печеливши.
И всеки нормален човек задава тези два въпроса: Защо се продават държавни фирми, директно наливащи в бюджета стотици милиони? Не трябва ли приватизацията да засегне само доказано губещи предприятия, превърнали се в непосилно бреме за хазната?
Смущаващото в приватизационната стратегия на Борисов е, че на борсата ще бъдат пуснати и държавните 33 процента в електроразпределителните дружества ЧЕЗ и ИВН. Вместо държавата плавно да увеличава своя дял в приватизираните от НДСВ електроразпределителни компании, охранителят на Сакскобургготски продължава пъкленото дело на царя.
Но се бие в гърдите, че ще увеличим данъчните приходи от чешкото и австрийското дружество и ще свалим цените на тока. А в същото време подпомага бизнеса на Цветелина Бориславова с енергията от слънчевите панели, вятърните генератори и водните централи.
За да прогледнем за корупционното лице на това правителство, чуйте философията на шефа на приватизацията:
“Ако целите са да получим възможно най-голяма цена за една компания, тогава очевидно трябва да има възможно най-малки ограничения за купувача...“По тази логика продадоха БТК на незнайна офшорна фирма за 300 милиона, след което последваха две препродажби на четири пъти по-висока цена.
А безценни имоти, масивни сгради и почивни станции на компанията преминаха през няколко ръце, въпреки ограничителната златна акция на държавата в БТК. Символичните ограничения за купувачите на държавната електроразпределителна мрежа ни вкараха в блатото на ЧЕЗ, ЕОН и ИВН.
От това блато може да се измъкнем само по два начина – обратно изкупуване на трите частни компании от държавата или революционно одържавяване. Което е редовна практика в страни като Франция и Белгия. Така преди пет години „Топлофикация-Брюксел“ се върна обратно в столичната община, след като жителите на белгийската столица се разбунтуваха срещу ценовия произвол на частното парно.  
„Ако няма петрол, ще ходиш пеш, ако няма енергия, ще си запалиш свещ“, отсече Борисов пред конференцията на чуждите инвеститори в България. Доскоро малоумната пледоария на премиера ме забавляваше. Но след двете години управление на ГЕРБ илюзиите се изпариха, защото осъзнавам: Идиотизмите на Борисов са димна завеса за вихрещата се бандитска приватизация, посягаща вече на слънцето, въздуха и водата.
Тези хора нямат засищане. Алчността им за власт, пари и имоти няма край! Няма ли кой да ги спре?

Анализирай това
Понеже е пред фалит, Борисов посегна и на златната кокошка на комунизма – Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус, наричано днес АДИС... Дружеството управлява над 100 хил. кв. м. имоти, оценявани на 1 млрд. лева.


В категории: Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки