Петък, 13-и


Петък, 13-и
Тринадесетият лист от календара докарва някои до панически ужас
13 Май 2011, Петък


Признайте си, че днес сте си го помислили поне пет пъти. Поне по-суеверните от вас! „Защо не остана вкъщи, най-добре изобщо да не ставам от леглото.


Автор: ВЕСЕЛИН МАКСИМОВ maximov@desant.net

Да кажа, че съм болен, да внимавам много къде стъпвам, а ако все пак отида на работа, да не гледам  шефа в очите...”
Все неща, които ни минават през главата на всяко 13-о число от месеца, когато то съвпада с деня петък. Стотици хиляди книги, песни, картини и филми са вдъхновени от зловещата дата, по света съществуват десетки теории за нейната страшна сила и значение. Тук прочетете за най-важните от тях и си отговорете сами къде е истината и къде започва откровената параноя.
„Параскеви декатрия фобиа” е оригиналният гръцки термин, обозначаващ страха от петък 13- и. До ден днешен, въпреки огромното развитие на науката, никой никога не е датирал точно откога съществува това явление.
Едно от направленията може да бъде наречено „библейско”. То твърди, че прародителката на целия човешки род Ева се поддала на дяволското изкушение и взела ябълката именно в петък.
На този ден е приключил всемирният потоп, според вярващите в Стария завет, също петъчно е било убийството на Авел от Каин, в петък Господ е пратил омесването на всички езици при строежа на Вавилонската кула, а Соломоновият храм също е рухнал в края на седмицата.
Новият завет, пък, твърди, че цар Ирод, уплашен за своя престол, започнал да пролива кръвта на младенците в петък. А денят на разпване на кръста на Иисус Христос, разбира се, е Разпети петък.
Не по-малки са невероятните суеверия относно числото 13, обаче.
В някои древни цивилизации то е било символ на щастие, но обозначаващ край на живота или духовно възнесение, след всичките 12 земни житейски цикъла. Египтяните са смятали така, а китайците до ден днешен тачат много цифрата 13.
След като по-близката до Европа египетска цивилизация изчезнала, обаче, наследилите я култури изкривили значението на тази цифра и с течение на вековете тя била свързвана изцяло със смъртта. Изчезнал смисълът за вечния и възвисен задгробен живот.
Според някои изследователи на мита, 13 било компрометирано нарочно още от архитектите на древните религии, върху които стъпила западната цивилизация. То било символ на женското начало, свързано с праисторически богини, означаващи лунни цикли, съставящи годината – 13 цикъла по 28 дни са равни на 364 дни – една година.
По-смелите изследователи предполагат, че английската дума за „петък” - „фрайди” идва от северните богини Фрида и Фрея, символи на плодородието и сексуалното начало. Новият слънчев календар сменил стария лунен и новото щастливо число станало 12, на дванадесетте месеца. Старото 13 било обявено за прокълнато. Символът на женското начало петък бил възприеман като зловещ ден.
Индусите също са смятали, че събирането на 13 души на вечеря вещае голямо нещастие. Много интересно е, обаче, че и викингите имали такова вярване, произлизащо от древните им вярвания: на вечеря в техния рай Валхала били поканени 12 богове, без бога на шегите и пакостите Локи.
Той се осмелил да отиде непоканен и броят на посветените там станал 13, като след скарване, предизвикано от него, се стигнало до бой с мечове, в който загинал бог Балдер – един от най-любимите и тачените.
Като говорим за събиране на 13 души на Тайната вечеря, спомнете си във Велики четвъртък от християнската религия 12- те апостоли, които се събрали на вечеря заедно с Иисус. Колко преброихте? 13, нали? (Макар че Юда по-късно си отива). На следващия ден (петък) Спасителят понася своя кръст към Голгота и бива разпънат в страшни мъки на хълма.
Може би повечето от вас са чували най-известната причина за мрачната слава на петък, 13-и: нощта на 13 октомври 1307 година, когато френският крал Филип IV Хубави наредил погрома над Ордена на тамплиерите. Те били подложени на зловещи обвинения – лихварство, содомия, хомосексуализъм, целуване по всичките седем телесни отвора и демонично магьосничество.
Историята разказва, че тогавашният им Велик магистър Жак дьо Мьоле бил зверски разпънат на една ръка на вратата на своята килия, в която преживял ужасни мъчения. Точно тогава славните и могъщи тамплиери били унищожени, а този факт е прорязал дълбоко съзнанието на западноевропейската история и култура, та се радва на огромен интерес дори в наши дни, спомнете си бестселърите книги и филми на тази тематика.
В наши дни страхът от числото 13 продължава да тресе високоразвитото човечество. В почти нито един небостъргач няма 13-и етаж. Писта 13 по летищата в целия свят е почти винаги пропускана при кацане и излитане. В много хотели в Европа и Америка няма 13-и етаж, също и 13-а стая.
В  любимата на огромна част от човечеството „Формула 1” няма и никога не е имало болид номер 13. Улиците в италианския град Флоренция нямат домове номер 13, вместо него съществуват 12А или 12 ½.
Отвъд Океана суеверието, свързано с числото 13, също е изключително силно. В по-скрошни времена то се подклажда от случая „Аполо 13”. Точно на 13 април 1970 година совалката пострада тежко от експлодирал кислороден резервоар и става ясно, че за първоначалната мисия – кацане на Луната, и дума не може да става, а космонавтите се спасяват като по чудо.
„Аполо 13” е изстрелян от Кейп Канаверал, площадка номер 39 (което е 13 по 3). Общият сбор от цифрите в датата на излитане също е фатален, според любителите на мистерии. Той дава общо 13, по начина, по който е прието да се изписва в Съединените американски щати – 4-11-70 = 13. А самият час на изстрелване е повече от красноречив – 13:13 местно време.
Като че ли най-отчаяните любители на мрачните мистерии малко се поувличат в търсене на теле под вола. Най-развинтените мозъци на нумеролозите намират странна зловеща зависимост в  имената на най-известните серийни убийци в света. Според тях, сборът от всичките им букви е... 13.
По оригинално изписване на латиница се цитират Джак Изкормвача, Джон Уейн Гейси, Чарлс Менсън, Джефри Дамър, Теодор Тед Бънди, Хенри Лий Лукас.
За капак, безпогрешно е изчислено, че най-голяма вероятност от всички дни в седмицата да се падне 13-и е това да стане точно в петък.
Суеверие или смушаващи съвпадения? Кой в какво да вярва - решава сам.
А може би на някои от вас 13 е щастливо число.


Унищожението на тамплиерите почнало на 13 октомври 1307 година Тринадесет души са били на Тайната вечеря

В категории: Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки