Бойко пое охраната на „Труд” и „24 часа”


Бойко пое охраната на „Труд” и „24 часа”
На 14 март “Ипон” сложи ръка и на независимия печат. Борисов трябва да е спокоен – вече има кой да контролира пресата по време на изборите
08 Май 2011, Неделя


Охранителната фирма “Ипон”, която във възлови за Бойко Борисов моменти винаги изплува на бял свят, отново е в центъра на вниманието.


Автор: Пролетина Николова

Новите издатели на “24 часа” и “Труд” Огнян Донев и Любо Пъпката решиха да сключат именно с нея договор за варденето на двата всекидневника, научи “Десант”.
По стар милиционерски тертип “Ипон” не е влязла през парадния вход, а е завзела сградата на Полиграфическия комбинат в София така, както се превзема властта при преврат.
Очевидци разказаха, че на 14 март в ранни зори в помещенията нахълтали въоръжени охранители с готови пропуски. Те изтласкали дотогавашната охрана, която не е имала никакви заповеди за отстъпление.
Стигнало се е до пререкания и заплахи за физическа саморазправа. Цяло чудо е, че е бил избегнат по-сериозен инцидент и употреба на оръжие. По същия начин са били завзети и офисите на двата вестника в цялата страна.
По-късно през деня бившата вече охрана на Вестникарска група България (официалният издател на двата всекидневника) получила и оформените предизвестия за уволнение. За да е гаврата с тези момчета още по-голяма, от “Ипон” им предложили да останат на граждански договори при тях със заплата 350 лева. Естествено всички отказали.
Тази мутренска демонстрация се е случила само броени дни, след като премиерът Бойко Борисов направи официално приятелско посещение във вестник “Труд”. В Деня на жената – 8-ми март Борисов пристигна в редакцията, огледа залитеи остана изключително зарадван, че вижда своя снимка да виси на една от стените в коридора.
Височайшата визита е отразена в броя от следващия ден с огромна репортажна снимка от посещението. Текстът под нея не съобщава, че Борисов е пристигнал, за да договори сделката с “Ипон”. Бил дошъл да се запознае с новото ръководство и да се види с колектива.
Присъствали разказаха пред “Десант”, че особено дружески бил диалогът му със зам.главната редакторка Светлана Джамджиева, която и без това не пропуска повод да се похвали, че е много близка приятелка на премиера и той често я кани на срещи, за да обсъждат медийни и обществени проблеми.
Фирма “Ипон 1”, както е точното й наименование, бе създадена от Борисов на 13 септември 1991 година. Целта му бе чрез нея да упражнява охраната на Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски.
Впоследствие, когато като премиер Симеон назначи Борисов за главен секретар на МВР, той прехвърли фирмата си на Цветелина Бориславова, с която живее на семейни начала.
Във всичките си изявления от този период Борисов твърдеше, че фирмата е пред фалит, не извършва никаква дейност, защото никой не търсел услугите й и едва ли не била пред закриване. Самият той се бил отрекъл вече от нея и не упражнявал охранителна дейност.
В същото време обаче “Ипон” направи най-големия удар от създаването си. Синът на дългогодишния кмет на Правец и комунист Васил Златев – Валентин, който тъкмо се е появил в България като основен представител на “ЛУКойл”, сключва с “Ипон” апетитен договор, което я превръща в златна кокошка за Борисов.
Фирмата е наета от “ЛУКойл България” да охранява всички петролни тръбопроводи в страната, които се простират на стотици километри, десетте нефтени бази в България, както и току-що построения луксозен фирмен комплекс на “ЛУКойл” в София. По този договор “Ипон” получава всяка година чисти 9 милиона лева за услугата.
Защо при такава печалба Борисов изчислява, че фирмата е на загуба и без поръчки, вероятно само той си знае. По същия начин не е ясно и как тогавашният главен секретар на МВР хем е напуснал “Ипон” и уж няма нищо общо с нея, а жена му стои в управлението й. “Ипон” охранява собствеността на “ЛУКойл” и до момента. Нещо, на което нито Борисов, нито Златев обичат да дават гласност.
Предполага се, че именно тези 9 милиона годишно превръщат Борисов в кукла на конци на Валентин Златев, поради което той си позволява да го играе премиер в сянка и да си поръчва правителствени решения, наказания на министри и всякакви други угодни за него дейности на властта.
Именно тези 9 милиона вероятно ще са в основата и на решението на Борисов да се строи АЕЦ “Белене”, за която Златев от няколко месеца активно лобира, след като беше назначен за представител и на руската компания “Атомстройекспорт”. Не експертни заключения или екологични норми, не елементарни изчисления за нуждата от нова руска опасна електроцентрала, а милионите, уредени от Златев, ще тласнат България към поредната дългогодишна икономическа, а оттам и политическа зависимост от Русия.
Любопитна подробност е, че съдружник в “Ипон 1” към днешна дата е някой си Радослав Венциславов Иванов.
Същото лице, но вече като собственик на фирма “Монтенегро 1” ООД, развива бурна дейност с общински заменки в София през 2006 година, когато кмет на столицата е Бойко Борисов. В документите от Столичния общински съвет, гласувал заменките, с които “Десант” разполага, се вижда, че фирмата получава обширни терени за строителство, а в замяна дава на общината жилищни сгради, за чието качество и моментно състояние не се посочва нищо.
Една от тези заменки е с дата 12 октомври 2006 година. “Монтенегро 1” предава на Борисов някакви апартаменти, а взима 1065 кв. м в “Люлин”, където се кани да строи.
Въпреки че “Ипон” превзема „Вестникарска група България” още на 14 март, издателите Донев и Пъпката се правят на ударени за сделката със златната кокошка на Борисов.
На 3 април Донев ни лук ял, ни лук мирисал казва пред медиите, че “към днешна дата (“Ипон” – б.а.) не работят в “Труд” и “24 часа”. Донев обаче не пропуска да обгрижи с хвалби основаната от Борисов фирма.
“Мога да кажа за “Ипон”, че е една много добра фирма. Заварих я в далечната 2000 г. да охранява „Софарма" - най-голямата производствена публична компания. Много български министри и по-високо от министри са ме агитирали да ги изхвърля, да ги сменя. Аз работя с фирма “Ипон” от 2000 г., доволен съм от тяхната работа и ако те не ме накарат по някаква причина да ги махна, ще продължа... Работя навсякъде с “Ипон”, да. Има няколко компонента - качествено осъществявана дейност и цена, която се иска за нейното осъществяване. При тази фирма тези две неща са правилни и не виждам проблем”.
Проблем наистина няма, ако не ставаше дума за фирмата, от която Борисов уж се отрече трижди, пък все изплува във възлови за премиера моменти. Веднъж с договор за милиони от Златев, а сега със сделка, чрез която ще се извършва надзор над двата най-големи всекидневника в месеците на важни за Борисов избори.
А след тях като нищо “Ипон” ще се курдиса да охранява и гьола на “Белене”, който някога мъжкарят Борисов се заричаше никога да не строи, но сега се зъби на всеки министър, осмелил се да е против централата.


 Борисов създава ”Ипон”, за да охранява Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски… Премиерът обаче обяснява, че няма нищо общо с тази фирма и че тя е уж пред фалит. Нищо, че в ръководството й е жена му Цветелина Фирмата му носи по 9 милиона годишно от договор с “ЛУКойл” Заради милионите, които Валентин Златев (на снимката) брои всяка година на Борисов през “Ипон” България е обречена за дълги времена да влезе отново в руската сфера на влияние

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки