Няма физкултура, но има министерство


Няма физкултура, но има  министерство
07 Май 2011, Събота


„Mens sana in corpore sano”, казваха древните римляни. Здравото тяло прави и духа ни здрав.


Автор: Огнян Стамболиев

Но народът е здрав, ако е здраво обществото, а нашето вече отдавна боледува и в прекия, и в преносния смисъл.
Българската статистика винаги е изтъквала големия брой лекари на глава от населението, но дали това ни прави по- здрави и трудоспособни. Мисля, че работата тук не е само в медицината, колкото в социалното устройство на обществото и в неговото икономическо състояние.
Родната ни медицина винаги е разчитала на лекарствата (сега те станаха почти лукс!), но не и на профилактиката. А лекарствата, както всеки знае, имат временен ефект, затова пък нерядко страничните им действия отслабват защитните сили на организма. И водени от инерцията, ние поглъщаме тази химия и пренебрегваме естествените, природните средства.
За съжаление, се оказа, че у нас просто няма социална потребност от това българите да са здрави и трудоспособни. А в повечето страни на Европа и особено в Америка, здравето е издигнато в истински култ – то е условие за добра външност, добра работа, просперитет, основа за хармоничен и пълноценен живот.
А ние, постсоциалистическите българи, според данни на Световната здравна организация сме една от... най-болните нации в света! Пък по брой на пушачите заемаме „почетното” трето място след Куба и Корея (вече имаме и закон против тютюнопушенето, но спазва ли го някой).
Причините са до голяма степен икономически, но и не само. Освен „нация техническа”, ние решихме да бъдем – не според мащабите си – и „световна спортна сила”, като хвърлихме огромни сили и средства за индивидуалния и „елитния” спорт, вместо за масовия.
И забравихме, че спортът е преди всичко здраве, един много важен капитал за всяка нация. И се получи странен феномен, непознат в цивилизованите държави – специализирани държавни спортни училища с пансиони във всеки областен град.
Те бяха замислени да произвеждат „професионални спортисти”, т. е. шампиони, които да „разнасят славата на Народна република България”. И въпреки че времето им отдавна мина и се видя, че полза от тях няма, че поддръжката им струва милиони, те продължиха да съществуват като един досаден и скъпоструващ на българската държава анахронизъм вече двайсет години след демократичните промени. Ползата за България и за българското общество днес от тях не е никаква.  
От спортните училища вече излизат все по-малко световни шампиони и все по-внушителен брой... полуграмотни пазачи на банки, сикаджии, мутри и биячи и други подобни „професионалисти”, завършили „специализирано” образование, при това платено изцяло от нас, данъкоплатците! Защото в тези школа наистина се записват напоследък предимно ученици, които почти не могат да четат и да пишат!
Пита се в задачата защо за учениците от спортните училища се харчат луди пари, а за тези от училищата по изкуствата не се дава нищо? Те по-малко ли заслужават? Както и   хилядите деца в нормалните училища, които са лишени от елементарни условия да спортуват за здраве и да укрепват младите си организми.
Да не говорим за липсата на спортни площадки в българските градове и села, за зле поддържаните игрища, училищни дворове и паркове. Каква полза, че някоя си спортистка скочила с не знам колко си милиметра повече от другите (след като държавата е похарчила за нейното „спортно образование” огромна сума)!
Сякаш престижът и просперитетът ни като нация и държава ще нарасне от това, след като заради унизителната бедност, в която се намираме, по-голямата част от младите хора са вече болни – с наднормено тегло, хипертония или диабет.
Просто защото са некачествено хранени или пък недохранени, без възможности за спорт и за нормално физическо развитие. А немалко от по-крепните младежи, като няма къде да изразходват излишната си енергия, буйстват и вършат различни престъпления. Дори и в училище!
И докато в спортните училища с пансиони все още се наливат грешни пари, масово започнаха да закриват ученическите столове и бюфети, представете си наглостта – поради липса на средства! А според доклад на просветното министерство – още отпреди десетина години – у нас 620 училища са без физкултурен салон и дори двор за часовете по физическо възпитание... А ГЕРБ измисли  цяло министерство на младежта и спорта!


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки