Отец Боян и чудесата в храма


Отец Боян и чудесата в храма
Отец Боян Саръев очаква поклонниците в храма „Успение Богородично” в Кърджали
05 Май 2011, Четвъртък


Манастирският комплекс „Успение Богородично” в Кърджали е необикновен храм.


Автор: Златина Христова

Така е не само заради райското кътче, сътворено от енорийския свещеник Боян Саръев, но и заради чудесата, които се случват в него. А и заради самия отец Боян, всеизвестният кръстител на Родопите.
На това място в края на града, тихо и отдалечено от хорската суета и злободневната шумотевица, пристигат всеки ден хора, прегърнали вярата и търсещи спасение за душата.
От няколко години обаче стават все повече болните, хромите, незрящите, бездетните и човеците с всякакви страдания, които пристъпват през портата с последна надежда за изцеление. А после пристигат отново – за да благодарят и да покажат на отчето, че действително са върнали здравето си.
Свещеникът не обича много да говори за чудесата, ставащи под купола на храма. „Не обичам легендите. Истината е в самите хора, в излекуваните им души и в изцереното тяло”, казва той. „Да, става чудото, идвали са при мен много хора от различни места на България, и от Гърция, от Турция идват.
Бездетни семейства от Смолян, Златоград и Бургас се сдобиха с рожби, тежко болни оздравяха и се върнаха при мен отново”, все пак открехва отец Боян. Но подчертава, че най-важното в случая е вярата. Вярваш ли с цялото си сърце и същност, няма как чудото да не се случи, казва той.
Частиците от Кръста, на който е разпнат Христос
При археологически разкопки в апсидата на Епископския център в близост до Перперикон археологът проф. Николай Овчаров и екипът му се натъкват на 6 бронзови кръста-реликвариуми. При обработката в тайника на единия са открити няколко миниатюрни дървени частици.
Според учените те са били значително по-големи, но от престоя им под земята през вековете самото дърво е изтляло и от него са останали зрънца. Самата част от дървото е била изрязана под формата на кръста-реликвариум и е херметизирана в него.
В тези кръстове-реликвариуми обикновено са се съхранявали частици от мощите на светци, а по-рядко и отломки от кръста на Исус. Християните се покланят на едно единствено дърво – това, от което е бил скован кръстът за разпятието, уточнява свещеникът.
Можело е да се направят лабораторни изследвания, за да се установи точно какво е дървото и за да бъдат тогава частиците в Кърджали сертифицирани. Но обработката е застрашавала целостта им, можело е дървото да бъде унищожено.
Така, че е било предпочетено да няма сертификат, но да има частици.
„Хромо дете от Смолян е проходило часове след поклонението си пред тях. Близките на мъж в Стара Загора в 6-месечна кома му занесли памуче, осветено от кръстовите частици и 15 минути след докосването се върнал към нормалния живот.
Много неплодни жени са заченали и родили здрави дечица”, разказва свещеникът. Според него самата история на поклонението показва, че тези частици са автентични и действително произхождат от дървото, на което бил разпнат Христос.
„Днешните чудеса доказват изключителната мощ на Исус, който изцеряваше слепи, прочистваше прокажени и възкресяваше мъртви. Само една Негова дума възкреси Лазар. Вършенето на чудеса обаче не е единственият път за доказване на божествения произход на Господ Исус Христос, той и днес върши чудеса, но само със силната вяра на онези, които искат чудесата.
 Те се случват само там, където се срещнат голямата Божия любов и сила, и безграничната човешка вяра”, уверява отчето.
Често пъти обаче човешката вяра е слаба и чудото не става, горчиво отбелязва той.
През есента на 2002 г. частиците от Кръста Господен бяха пренесени до храма с респектиращо литийно шествие и тържества. Те са оставени на вечно съхранение в църквата „Успение Богородично” в квартал „Гледка” и хиляди миряни пристигат на поклонение.
 Поклонниците обаче не може да  докосват свещените зрънца, за да не се повредят. Те са поставени в кръгла стъкленица, запазена в малко дървено сандъче, над което от иконите си бдят Исус Христос и свети Йоан Предтеча.
Чудотворната икона от Атон
Неотдавна храмът се сдоби с копие на чудотворната икона „Света Богородица Всецарица” от атонския манастир Ватопед. Иконата е известна с мистериозното си въздействие при лечението на ракови заболявания. Копия от нея има в детска онкоклиника в Москва, в пловдивската църква „Света Параскева” и в много други градове.
Църковни настоятели при храма „Успение Богородично” донесли от Света гора копието на чудодейната икона. Отец Боян обаче не пътувал с тях. „Не съм убеден все още, че съм достоен да отида в тези свети места”, казва свещеникът, удостоен със златен кръст от Вселенския патриарх Вартоломей заради апостолската му мисия, посветена на връщането на българомохамеданите в лоното на Христа.
Близо месец вече всеки четвъртък от 10 ч. той чете специални молитви пред иконата на Богородица Всецарица. Първото чудо, сторено от Богородица Всецарица, е записано в летописите на Света гора още през XV-XVI век. Тогава младеж, практикуващ магии, посетил обителта. Когато застанал пред иконата, от нея лумнала светлина, която отхвърлила момчето и го повалила на земята. След тази случка то се вразумило и се отказало от дяволските си занимания.
Богородица заръчала на отеца да изгради храма
Самият отец Боян е преживял мистично чудо. През пролетта на 2000-та година той сънувал знаков сън, който после не му давал покой. В съновидението света Богородица му дала заръка да изгради манастир в чест на 2 000-та годишнина от раждането по плът на Иисус Христос.
„Това място е свято. Тук ще идват на поклонение християни от цяла България да търсят утеха и спасение! Кладенецът, който е в двора на църквата, е благословен от Мене и всеки, който пие и се мие от водата му, ще намира изцеление от много болести.
Водата ще лекува всякакви телесни и духовни страдания! Ти ще съградиш на мое име и Аз ще бъда покровителка на всички, които живеят и пребивават в този град, и няма да допусна беди и нещастия над тези, които призовават името ми с вяра.”
Това рекла Светата майка на родопския свещеник. И започнала треската около проекта. Бизнесмени помогнали със строителни материали и с работници.
Боян Саръев вградил стотици часове собствен труд. И манастирът е едно наистина райско кътче. Дочули легендите за чудесата в храма, в двора се изсипаха ученици от техникум в Плевен. Притихналите деца наобиколиха свещеника, помолиха го да се снимат с него.
Момичета пък дискретно помолиха той да освети гривните при чудотворната икона, приготвени още при старта на екскурзията. Момчетата се смълчаха пред ковчежето с частиците от Разпятието.
„Тук сме не само заради чудния храм, който сте съградили, отче, а и заради личността ви, поклон!”. Това бяха думите на преподавателката Мариета Пешева. Жената се поклони пред духовника. А после голямото ято се втурна към автобуса. Та този човек преди няколко години е номиниран от Американския биографичен институт за един от 500-те лидери на света, прошепна учителката.
Валери и другите спасени души
Млад мъж се суети из двора, чисти шадравана, копае градинките, посреща любезно всекиго. Това е Валери, градинарят. Вече е почти 40-годишен. Израсъл в сирашки дом, успял да завърши техникум. Но гладът на улицата го тласнал към престъпления. Около 11 години общо той е бил по затворите. След последната присъда за поредната кражба пристигнал в Кърджали и отишъл право в храма при Саръев.
Разкрил му душата си, разкаял се и свещеникът го приютил. От 3 години Валери живее в манастира, скъсал завинаги с тъмното си и нещастно минало. Тук не съм сам и гладен, тук имам празниците и човешкото отношение, тук съм човек, признава той.
Отец Боян е отгледал и три невръстни братчета сираци. Майката е с психично заболяване, бащата е починал, когато момченцата били съвсем малки. Най-големият – Спас, вече е завършил духовната семинария в Пловдив. Трябва обаче да се задоми, за да бъде ръкоположен за свещеник. Най-малкият – Георги, сега учи там.
В магерницата при манастира пък всеки ден между 90 и 120 бедняци се хранят безплатно. „Не мога да повярвам, че обществената трапезария издържа цели 9 години! Напоследък децата са 40, останалите са възрастни – българи, турци, помаци, цигани, християни и мюсюлмани”, казва отчето. Две готвачки са на щат в манастира.
Една част от продуктите – агнета, брашно, олио, захар, ориз и др., са постоянни и гарантирани дарения от миряните. Останалото е финансиране от фонда за социално подпомагане при МТСП.


Реликварият, в който се е съхранявала частицата от Кръста Господен Дървеното ковчеже, в което се пазят кръстът-реликварий и стъкленицата с оцелелите частици от Разпятието Манастирът, който свещеникът изградил по заръката на Светата майка  Копие от чудотворната икона на Богородица Всецарица привлича поклонници и болнави хора Сирак и бивш затворник, този мъж е намерил подслон и покой в храма Ученици от Плевен се поклониха пред частиците от Божия кръст

В категории: Вяра

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки