Бургас показа какво да правим с „Мусала“


Бургас показа какво да правим с „Мусала“
Независимите Делян Иванов, Гинка Дянкова и Валери Симеонов (от ляво на дясно) са в комисията по смяната на имената
05 Май 2011, Четвъртък


Своеобразен възродителен процес за множество местности с чуждоезични имена започва в Бургаско, това реши във вторник на свое заседание Общинският съвет в крайморския град.

Автор: Десант

Оказва се, че от 650 названия около 350 нямат българско звучене и объркват местното население. Това е и основният аргумент за вносителя на докладната д-р Антонио Душепеев от ГЕРБ.  
Обемното и уникално за България дело по смяната на географски имена ще се извършва от 7-членна комисия, съставена от петима общински съветници и двама представители на администрацията. Срокът за работа на комисията е три месеца.
По време на дебатите в местния парламент Деян Стойков от „Атака“ изрази притеснения, че може да има трудности за притежателите на имоти в преименованите местности, тъй като щяло да им се наложи да ги пререгистрират. Той направи авангардно предложение общината да плати за легализиран литературен превод и да подпомогне финансово засегнатите.
Все пак Стойков бе убеден да оттегли предложението си.
„Как ще се преведе Манаф дере или Гьот тепе“, попита риторично Валентин Касабов от Независимите. Друг техен представител – юристът Делян Иванов, заяви, че документният проблем се решава съвсем безболезнено – с удостоверение за идентичност на наименованията, като при това имало и междинен период, с което показа, че казусът е несъществен.
Иванов определи предложението за директен превод на имената от турски на български като неудачно, тъй като много от тях всъщност били „псевдотурски“. Част от названията са  неправилно превеждани от Османската империя тракийски имена, каза той.
Въпреки техническите спорове, крайното решение за работата на „възродителната“ комисия бе взето единодушно с 29 гласа „за“. За нейни членове от квотата на Общинския съвет бяха определени Гинка Дянкова, Валери Симеонов и Делян Иванов от „Независими“, Деян Стойков от „Атака“ и Роза Желева от ГЕРБ. Любопитното е, че самият идеолог на решението - Антонио Душепеев, не беше предложен за член от съпартийците си.
През последните три години Бургас повлече крак и за други националистически каузи, като признаването на 17 май за Ден на турския геноцид срещу българския народ, както и 24 април - за Ден на арменския геноцид. В града край морето успяха да се противопоставят и на построяването на две джамии, въпреки поривите на управляващите от ГЕРБ.
Националистите в Бургас се надяват инициативата за смяна на чуждоезичните имена да се разрасне и в национален мащаб. Известно е, че най-високият връх в България и на Балканите носи турското и дори ислямско име Мусала, което е позор за нацията. Телевизия СКАТ от няколко години безрезултатно се опитва да накара държавните управници да вземат решение за смяна на османското название с българско.




0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки