Болнично заведение пустее след ремонт


Болнично заведение пустее след ремонт
02 Май 2011, Понеделник


Вече трета година ремонтирано звено на Многопрофилна болница за активно лечение в Чирпан стои под ключ.

Автор: Гергана Господинова

В момента то трябваше да представлява модерно спешно-приемно отделение. Вместо шокова зала с операционна и оборудвани стаи за интензивно наблюдение, пациентите са посрещани от заключени врати.
Единственото съоръжение, което напомня, че в сградата се извършва някаква дейност, е асансьорът, водещ към неврологичното отделение на  втория етаж. На фона на повсеместното закриване на болници в страната, подобно разхищение на държавни средства шокира.
Злощастната участ на медицинското звено се предхожда от инициатива за модернизация през 2007 година, когато по проект от Световната банка отпускат над 1,2 млн. лв. за ремонт на сградата и закупуване на изключително необходимата апаратура за здравното заведение.
Проектът е завършен в началото на 2009 година, когато с придобивката се похвалиха от Министерство на здравеопазването. През 2011 година обаче политическата обстановка е съвсем друга, с нея се променят и стратегиите за развитието на здравеопазването, в това число и визията за приоритетните здравни структури.
Ситуацията с чирпанската болница, за съжаление, е типичният пример за липса на приемственост между политиките на правителствата.
След доста скъпия ремонт и след смяната на поредното държавно ръководство, поведението на настоящото Здравно министерство демонстрира недвусмислено, че лечебното заведение от приоритет през 2007 г.,  сега се е превърнало в недотам стратегическа здравна структура, видно и от скромния делегиран бюджет.
Причината сградата да не изпълнява предвидените функции е липсата на ясен регламент кой ще плаща за дейността. Тъй като критерии и финансиране липсват, и до момента не може да се оползотвори пълноценно добрата материална база и оборудване.
Управителят на МБАЛ – Чирпан д-р Неделчо Тотев обаче се опасява, че може да загуби медицинската апаратура. Тъй като тя не се използва в предвиденото за целта отделение, при проверка от управляващия орган могат да я отнемат.
Заместник –кметът по здравна политика в община Чирпан Антоанета Паунова е категорична, че апаратурата не може да бъде отнета, въпреки че спешното-приемно отделение не е заработило. По нейните думи в момента болницата се бори за оцеляването си и не е на дневен ред разкриването на предвиденото отделение.
В крайна сметка пациентите не печелят по-добро медицинско обслужване в своята община, въпреки скъпото удоволствие да се усвои цената на ремонт за над 700 хиляди лева.

Д-р Неделчо Тотев – управител на МБАЛ – Чирпан: Съжалявам, че пожертвахме
инфекционното отделение
- Какво губи болницата от предвидената, но неработеща структура?
- Замисълът, който някога беше заложен, е сградата да бъде базата на едно спешно -приемно отделение, или по тогавашната нормативна уредба щеше да се нарича спешен портал.
За да ремонтираме сградния фонд тогава, ние се лишихме от инфекциозното си отделение, което имахме тогава, то беше жертвата. Съответно лишавайки се и от извършваната в него дейност, ние получихме отремонтираната база, която сега не се използва изцяло.
- Какво трябва да се случи, за да заработи това отделение?
- Трябва да има ясен регламент, кои пациенти ще се лекуват и кой ще плаща за тяхното лечение. Мина отдавна времето на безплатното медицинско лечение и затова обаче са необходими средства и много нормативни промени, които само можем да гадаем дали ще се случат, заради неясната здравна политика.



Д-р Неделчо Тотев – управител на МБАЛ – Чирпан

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки