Златеви завзеха нивичката на дядо Христо


Златеви завзеха нивичката на дядо Христо
Любомир Гайдов поработи като зам.-министър в правителството, управлявано задкулисно от Валентин Златев, а сега вече открито дава рамо на правешкия милионер с угодни съдебни решения
01 Май 2011, Неделя


Административният съд в София застана на страната на милионерската фамилия Васил и Валентин Златеви и отне 2 дка наследствена нива от 81-годишен старец.


Автор: Пролетина Николова

Златеви много държаха да сложат ръка на имота, тъй като попада до владенията им в Правец, върху които е изграден най-новият им хотелски и голф комплекс “Правец ризорт”.
В брой 76 от миналия октомври “Десант” подробно описа сагата. Сегашното съдебно решение не би трябвало да е изненада, защото председател на състава, дал рамо на Златеви, бе съдия Любомир Гайдов, който от август до октомври 2009 година се подвизаваше като зам.-министър на здравеопазването в кабинета на Бойко Борисов. А се знае, че ментор на този кабинет е Валентин Златев.  
Близо две години фамилия Златеви, която иначе притежава милиони в пари и недвижима собственост, бе вперила алчни очи в този малък за мащабите на богатствата им терен. Проблемът вероятно бе и в това, че собственикът се инати да им го отстъпи доброволно, както те са свикнали да им се угажда на всяка прищявка от десетилетия насам.
Дядо Христо бе всекидневно тормозен, за да им връчи нивата, но той остана непреклонен. Не помогнаха даже директните заплахи. Бащата Васил Златев, иначе дългогодишен комунистически ортак на Тодор Живков, а сега пръв капиталист в държавата, даже бе предупредил стареца, че ще съжалява, което е почти закана за физическа саморазправа.
“Аз назначавам политиците и каквото им кажа – това вършат”, преразказа пред “Десант” дядо Христо думите на Златев, с които той е давал да се разбере кой командва в страната на Бойко Борисов.
Фамилията дори си бе позволила да узурпира имота, преди да е получила документи за него, като вкара там трактор, който да изкопае огромен канал по средата му. Нивата бе заривана и с боклуци. Дядо Христо издържа на цялата тази психоатака.
След като не успяха да склонят възрастния човек доброволно да им отстъпи собствената си нива, те решиха да я завземат по административен ред.
Специално заради нея община Правец, чието ръководство е под опеката на Златеви, преправи общия устройствен план на градчето. В новия вариант частната нива попадаше в зона, отредена за общинска велоалея. С това общинарите си развързаха ръцете, за да отнемат двата декара в полза уж на общината, а реално на Златеви.
Хотелският им комплекс в Правец е така устроен, че фамилията всъщност ползва само активите от него и прибира тлъстите печалби. Всички пасиви, свързани с “Правец ризорт”, са прехвърлени на общината. Златеви й връчиха да управлява зелените площи в комплекса.
Това бе направено под формата на дарение, а на практика общинската хазна започна да се източва, за да се плаща на работници, които да се грижат за зеленината и чистотата.
Така и въпросната велоалея  всъщност е част от “Правец ризорт”, но за поддържането й ще се харчат общински пари.
До последно дядо Христо така и не бе уведомен за промяната в устройствения план. Това, че имотът вече не е негов, той научил случайно.
Христов подаде жалба до съда в София срещу решението на общината. Малко преди Великден, на 12.04 т.г., магистратите от Административния съд направиха “подарък” на стареца като отсъдиха, че завземането на имота му е законно. Отчуждаването на нивата “е в предписаната от закона форма”, пише в решението.
Съдът приема, че “са били налице условията за отчуждаване, съгласно чл. 21 от Закона за общинската собственост”, а “имотът е необходим за задоволяване на общински нужди, като попада именно в реализацията на това мероприятие – велоалея”.
За съдиите това, че дядо Христо не е бил уведомен за отчуждаването на декарите, не е проблем. Според тях “неоснователни са доводите на жалбоподателя, че администрацията на общината не е изпълнила процедурата по закон”.
Съдът остави в сила общинското решение. Единствената утеха на 81-годишния Христо е, че му се увеличава сумата, която ще получи за отчуждаването на нивата. Матрьошките на Златев в община Правец бяха решили да платят на стареца за двата декара до скъпарския хотел 9337 лева.
Административните магистрати увеличиха сумата на 15575,75 лв. Посланието на съдебното решение обаче остава пределно ясно: в тази държава има една фамилия с почти монархически правомощия и каквото тя си пожелае – това става. Да му мислят всички онези като 81-годишния Христо Христов, в чийто имоти попадне ненаситният взор на Васил и Валентин Златеви.



В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Митко Илиев
31.12.2019 07:05:46
0
2
Боко Борисов не смее да коментира по темата,камо ли ние простосмъртните.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки