Как бе предотвратена една война с Турция


Как бе предотвратена една война с Турция
Фон Папен (с хитлеристката униформа) от времето, когато е извършен атентатът срещу него
01 Май 2011, Неделя


Анкара, булевард „Ататюрк“, 24 февруари 1942 година, вторник. Посланикът на Райха фон Папен стои пред посолството до автомобила си.


Автор: Борис Цветанов

Към него се приближава мъж на средна възраст. Изведнъж в ръката му се озовава бомба. Развива капачката. Фон Папен гледа вкаменен. Но в този миг с атентатора се случва редкия мал шанс – бомбата избухва в ръцете му и го разкъсва на място.
Турската полиция води разследване по натиск от две страни – и от Берлин, и от Лондон. Официална Анкара е в дружески отношения и с Райха, и с Великобритания. Тайните служби на Турция са претъпкани с германски агенти. Дори началникът на един специален отдел в  контраразузнаването е матерният шпионин Герхард Хассе – по документи Азис.
За Гестапо работи началник щаба на армията Мюсеин Баку паша. Купени от Райха са три многотиражни седмичника и един ежедневник, които манипулират читателите. „Руски агенти искаха главата на германския посланик“ – гърмят те. В същото време официална Анкара кокетничи с Чърчил. 
„Всичко, което предприемах – пише той в спомените си, – имаше главна своя цел да подготви почвата за влизане на Турция във война с Германия“. Купени с английски лири турски журналисти отвръщат на германската атака: „Хитлеристката агентура извърши провокация с мним атентат, за да вкара Турция във война с коалицията“.
Истината за този атентат е, че той е дело на НКВД. В Москва става ясно за готвен заговор срещу Хитлер от висши военни, като държавен глава след ликвидирането на фюрера се е предвиждал да стане фон Папен. Сатаната с цилиндър, както са го наричали в Кремъл, е по-неизгоден от Хитлер. Смятало се, е, че веднага ще сключи сепаративен мир с Англия и САЩ.
Активната дейност на Лондон за подтикване на Турция към война започва с директива на Чърчил от 25 ноември 1942 г. за изграждане на нов фронт на Балканите с помощта на Турция. „Балканите са най-неустойчивата и беззащитна зона в нацистката империя“ – твърди той. Историкът М. Матлоф в „Стратегията на коалицията“ пише за голямата заинтересованост на Чърчил от въвличане на Турция, особено на  сухопътната й армия, във войната. Турците са добри войници, смята Сталин.
На 14 януари 1943 г. в Казабланка между Чърчил и Рузвелт са уговорени „всички мерки, които следва да се вземат, за да бъде обявена от Турция война на България и Германия“. В специална шифрограма по-късно английският премиер заявява, че на Турция трябва да се заплати за участието с български територии.
В меморандум от 14 април, разширен на 16 август, Чърчил пише че „правителството на Негово Величество не се счита в никакъв случай ангажирано за просъществуването след войната на България като суверенна държава“.
Подготовката за война не убягва от българското военно разузнаване, което винаги е имало изключително опитни наблюдатели там. Държавният военен архив във Велико Търново разполага с  изобилие от документи.
От тях става ясно, че в Анкара предвиждат присъединяване към Турция на днешните територии на Бургаска, Ямболска, Старозагорска, Хасковска и Кърджалийска области. Както и че 24 турски дивизии вече са дислоцирани в европейската част на Турция,  групирани в 10 армейски и 1 бърз корпус.
Срещу тия крупни съединения ние можем да противопоставим 15 пехотни, две кавалерийски и 1 бронирана бригада. С положението на българската граница е запознат и Генералният щаб на Райха. Кайтел иска професионален анализ.
Българска делегация, водена от военния министър генерал Михов, се среща с главния специалист по Балканите генерал Йодл и използва ситуацията да изкрънка по-модерно въоръжение. Йодл обещава „значителна военна помощ“, но настоява България „да не прави нищо, което би могло да предизвика у турците чувство за заплаха“.
И още, че „отбраната на района на река Марица ще бъде повишена по невидим, но ефикасен начин“. Това доказва сериозността на положението.
С оглед бъдеща война, военното разузнаване започва събиране на компрометиращи факти за висши турски военни. Така например за дивизионния генерал Билгиани били събрани данни за страстта му към комар и пари. За командващия Първа турска армия Фердин паша – че бил грандоман.
За генерал Сами Омур Таг, че имал слаби ангели, което било подсилено и с компрометиращи го снимки с жени.
В София започва операция по дезинформация на турската агентура. Особено внимание се отделя на главния резидент Ахмед Чечен, подвизаващ се като пресаташе. Като кореспондент на в.  „Улус“ той е изгонен година преди това от страната заради шпионаж, но се върнал с дипломатически паспорт.
От Берлин настояли правителството да го обяви за персона нон грата. Противопоставил се Никола Гешев, чиято дума се чувала и тежала пред държавния глава. По-добре да знаем с кого имаме работа, заявил Гешев, отколкото с някой нов. А и трябва да дадем на турците да разберат, че си затваряме очите, за да направят и те същото с нашия пресаташе в Анкара.
В огромната документална, художествена и най-вече фиктивна литература за полицая-легенда, Гешев е представен като зъл гений, кошмар за съветското разузнаване и българските комунисти. Но освен всичко друго, той  винаги е поддържал своя агентура сред английското разузнаване в София, Анкара и Истанбул.
Преди скъсване на дипломатическите отношения за него в София работи Сийка Славова, през 1942-43 г. в Истанбул – бившият му шеф Петър Амзин и в  английското посолство в Анкара – едно момиче, познато там като Мара, гувернантка в семейството на Елеонора и Дъглас Бъск, който е секретар на посолството.
В София военното разузнаване натоварва агента си – световният шампион по борба Петър Ферещранов, да дезинформира Чечен. Същото искат от него и от бюрото на Гестапо, прикрито като германска визова служба на ул. „Шипка“ 14. Ферещранов вербува Лиляна Владимирова.  Задачата й е да се срещне с Чечен и да завърже познанство.
В общи линии всичко това е представено от Никола Гешев на цар Борис на тайна среща между двамата през май 1943 г. в скрита от външни погледи стаичка в ресторанта на Танушев в Борисовата градина.
„Трябва да се намери начин да се тръшне вратата на Турция към България!“ – вижда като единствен изход Величеството. „Вратата трябва да бъде заключена – съгласява се Гешев, – но ключът не е нито в наши ръце, нито в ръцете на англичаните, ако намеквате за тайни преговори с Лондон. Ключът, който би затворил вратата, се намира в Москва“.
Започва разработката на една от най-сложните тайни операции на суперполицая. Той вече е подал данни за подготовката на турската армия за война и дислоцирането на войската на съветския разузнавач д-р Александър Пеев – учен, историк, журналист, който веднага ги е предал в Москва, уверен, че сам, чрез големите си връзки и познанства с вещи хора, е получил сведенията. Всъщност, дадени му от подставени от Гешев лица.
Нови данни са достигнали по подходящ начин и до главния съветски резидент в София – писателя Кръстю Белев, който никога не е разобличен за дейността си. Тук обаче легендарният полицай удря на камък – Белев поставя сведенията в специалния контейнер в тайника си – едно от казанчетата в тоалетната на Орлов мост, но е забелязан от детето на чистачката. Налага се Белев да бъде арестуван, но по давление на Гешев срещу него никога не е воден сериозен съдебен процес.
Третият, който трябва да разтревожи Москва, е никога неразкритият, действащ под прикритие на търговец и далавераджия съветски разузнавач Гено Цончев. Той е близък и с шефа на Абвера у нас Делиус, и с посланика Бекерле, и най-вече със секретарката му Мадлен Димитрова.
Като допълнителен подарък идва и непредвидено от самия Гешев подкрепление – за подготовката на турците съобщава в Москва работещият още от 1934 г. за съветското разузнаване, толкова рисувания с черни краски от социалистическия реализъм началник на Разузнавателното отделение полковник Стефан Недев.
Така идваме до една от най-големите тайни на Втората световна война. Тя си стои, чакаща все още верния си прочит, в дневника на Георги Димитров. Там е описана среща на Сталин по негова лична инициатива с турския министър-председател Сарачоглу.
Явно предупреден от разузнаването, Кремълският диктатор заявява недвусмислено на Сарачоглу: „Разтревожил сте българите! Не е важно дали българите са прави, или не. Искам да ви предупредя, че ако решите да нападнете България, ще имате работа с мене! Толкова!“
В тоя дух ще е и нашият финал: Ако искате да разберете защо Турция не обяви война на България, въпреки натиска на Чърчил и очертаващата се изгода, да знаете, че е резултат от една от патриотичните игри на неотразимия суперполицай Никола Гешев. Толкова.


Никола Гешев Петър Амзин е наш военен разузнавач в турската страна през 1941-43 г.

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки