ГЕРБ не иска Морската градина във Варна


ГЕРБ не иска Морската градина във Варна
Кирил Йорданов и ГЕРБ - рязане на ленти, рязане на жива плът от Морската градина
26 Април 2011, Вторник


Предизборната разпродажба на Морската градина във Варна продължава с бесни темпове. През януари „Десант” писа за далаверата, при която 2.4 декара от парка бяха подарени


Автор: Илияна Христова

за по-малко от 300 евро на квадрат. Сега на тезгяха е изключително апетитен терен – 10 декара от Логопедичната детска градина.
Схемата отново е същата – Общината обявява конкурс за строеж на социален обект. Вместо да плаща кеш обаче, дава на инвеститора атрактивен терен. Бутва го тъй евтино, че частникът е на астрономическа печалба.
Той може да застрои терена, да го препродаде, а и нищо да не прави пак е на кяр, тъй като толкова ниски цени не съществуват на реалния пазар. Това си е скрита корупционна заменка.
Логопедичната детска градина е с обща площ 16 декара. Общинските съветници смятат да разделят терена – 6 декара остават за нея, другите се засилват към продажба. Инвеститорът ще трябва да вдигне нова сграда на градината, която остава в по-малкия парцел.
Собственикът на едноименната верига от аптеки Веселин Марешки обяви преди време, че е хвърлил око на имота. Според мнозина „тайнственият инвеститор” е именно той. Марешки е и общински съветник, т.е. ще разчита на щедростта на колегите си. Запознати с общинските дела обаче не изключват да се яви и друг по-мощен играч.
Вносител на предложението за сделката е кметът Кирил Йорданов, а първи радетели на далаверата са съветниците от ГЕРБ. БСП се възползва от ситуацията и призова варненци към демонстрации. В понеделник майки се събраха в двора на градината и категорично възроптаха срещу далаверата.
Тъжното, а може би и най-скандалното в цялата драма е историята на сградата. Собствениците на имота са били изгонени на 9 септември 1944 г. В красивата къща нахлува комунистическият велможа Тодор Стойчев, харесва я и 30 години не я напуска. След демократичните промени община Варна я превръща в детска градина. Синовете на старите собственици се сдобиват с документ за собственост по силата на реституцията, но като виждат, че се ползва за благото на варненци, я даряват в полза на града.
Според юристи би настанал огромен скандал, ако се окаже, че дарението е направено с изричното условие собствеността да остане общинска и да се ползва по предназначение.
Но дали някой ще се порови в документацията? Дори и да го няма това условие е ясно, че това, което комунистите и ранните демократи не направиха, ще го сторят днешните дебелогуши пеликани.


Част от Логопедичната градина, засилена за продажба - тук скоро може и да няма детска площадка

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки