Осъдихме президента и разтърсихме съдебната система


Осъдихме президента и разтърсихме съдебната система
Началото - 24 април 2009 г.
26 Април 2011, Вторник


Две години, 24 месеца, сто броя и хиляда заглавия, които разтърсиха президентството, съдебната система, стреснаха самозабравили се кметове и политици,

Автор: Десант

още толкова на брой публикации, които скандализираха обществото заради неподправената истина, така неудобна на управляващите, които извадиха на светло добре прикрити икономически престъпления и източване на и без това обеднялата държава. Това е накратко историята на ДЕСАНТ, по-малкият брат на родолюбивата телевизия СКАТ. Той се появи на медийния пазар точно на 24 април 2009 година.
Замислен като регионален седмичник с 32 пълноцветни страници, от началото на 2011 г.  патриотичният вестник на България спечели читателска аудитория в цялата страна и разпространението му вече е в национален мащаб. А от стотния брой насам ДЕСАНТ излиза в 40 страници. Припомняме само малка част от нашите истории, получили огромен обществен отзвук.
ДЕСАНТ е първата медия, която осъди  Президента на Република България за укриване на публична информация.
По ирония на съдбата решението на съда излезе точно на 11 ноември 2010 г. - деня на прощъпалника за президентския проект АБВ. Два дни по-късно Георги Първанов публикува на сайта си укриваните стенограма и паметна записка от разговорите му с Владимир Путин относно така наречения „Голям шлем“ - трите заробващи руски енергийни проекта.
От съдебния процес стана ясно още, че в президентството няма практика да се водят стенограми от преговорите „на четири очи“, а вместо тях се пишат паметни записки, което според решението на съда също е нередно. Изводът, който може да се направи от цялата сага с търсенето на обществена информация от Първанов, е, че ръководената от него представителна институция се е изродила в секретна крепост на един псевдопрезидент.
Още на 21 януари алармирахме за неадекватните действия на държавата в борбата с шапа, когато заразата беше открита в селата Кости и Резово. Правителството не поиска разрешение от ЕС да се извърши ваксинация на животните в Югоизточна България, което можеше да предотврати епидемията, плъзнала в още много населени места през следващите месеци.
Идеята да се издигне предпазна ограда на границата с Турция, откъдето нахлува болестта, не се прие, за да не ядосваме южната съседка. Едва в началото на април МС най-сетне реши, че мярката е необходима, но до нейното изпълнение ще мине още много ценно време. Всъщност, по-вероятно е това да се окаже поредният „фойерверк“ на ГЕРБ – за днешните управляващи е твърде сложна задача да издигнат подобно гранично съоръжение.
Разкрихме, че в родната армия, вероятно с цел икономии, не са проведени ежегодните обществени поръчки за осигуряване на транспорт за четири отдалечени поделения. В резултат на безотговорното отношение на Министерството на отбраната голяма част от военните през новата 2011 г. са пуснати в дълъг отпуск. Проблемът продължава да е актуален и в момента и се очаква да бъде разрешен най-рано в края на май.
Осветлихме как главният санитарен инспектор на РБ д-р Тенчо Тенев е наредил да накажат негови подчинени в РИОКОЗ-Бургас, затова, че са си свършили съвестно работата.
Те издали заповед да бъде затворен ресторантът на петзвезден хотел в Слънчев бряг, заради наличието на опасните за здравето бактерии – колиформи.
Тенев обаче получил гневно обаждане от висш политик, вероятно депутат от ГЕРБ, след което той разпоредил незабавно да се извърши нова „проверка” на обекта и заповедта за затварянето му да бъде отменена. На следващата седмица д-р Тенев дори изпрати комисия от София да анализира защо в Бургас не се съобразяват в чии хотели откриват зловредните вируси.
Уволнени и наказани инспектори край морето нямаше само благодарение на скандала, предизвикан от ДЕСАНТ и телевизия СКАТ. Въпросът обаче е доколко може да се разчита на санитарните контролни органи при това тяхно ръководство.
Още в началото на миналата година – посред зима, през януари, в бр. 38 ДЕСАНТ алармира, че заливът „Вромос“ все още не е безопасен и излъчва радиация.
Тогава ние направихме собствено проучване и изискахме от Изпълнителната агенция по околна среда да ни предоставят данните от редовните си замервания на радиационния гама-фон по плажната му ивица.
От тях стана ясно, че въпреки изсипаните тук милиони от ЕС за рекултивация на терена, стойностите не са се променили от времето преди нейното приключване.
Статията „Вромос“ още излъчва уран и радий“ умишлено публикувахме през зимата, за да не бъдем обвинени, че проваляме летния сезон в близкото селище Черноморец.
Оказа се, че темата е актуална само когато наоколо се навъртат туристи. Така чак когато настъпиха юлските горещини, цели седем месеца след нашата публикация, областният управител Константин Гребенаров си заскуба косите, сякаш за първи път чува за 20-летния проблем и затваряйки на секундата плажа, предизвика избухването на вулкан от недоволство.
В крайна сметка и тази година заливът ще остане затворен, а почистването му се отложи за есента. Но ние отново бяхме първите, които казахме, че царят е гол – в случая, че „Вромос“ още е радиоактивен. Нещо, което никой не искаше да признае, а останалите медии се опитваха да неглижират сериозността на положението.
През същото това горещо миналогодишно лято разкрихме изключително наглата схема за това как цели села в Лудогорието биват изкупувани за жълти стотинки от варненска фирма с попечител дружество със седалище в Южноафриканската република. При това без собствениците на къщите и нивите да знаят, че имотите им са продадени.
В аферата са замесени приближени до ДПС „бизнесмени“, които наемали гладни роми от района да се закълнат пред нотариус, че „стопанисвали“ къщите и парцелите и така ги придобивали по давност без знанието на истинските им стопани.
В крайна сметка много стари хора не можаха да преживеят   ограбването си и преждевременно напуснаха този свят, а действащите лица в цялата тази трагедия, след като бяха изправени на съд, се разминаха с глоби от порядъка на... 500 лв. И както ние озаглавихме публикацията си в бр. 64 – „Лудогорието се превръща в Южноафриканска колония“.
ДЕСАНТ първи с тревога информира обществеността, че центърът на най-добрия град за живеене – Бургас, ще бъде застлан с бутафорни турски павета и плочки. Вместо да се използват бетонни блокчета от български местни производители, се оказа, че наливаме грешни пари в джобовете на истанбулски компании, чиято стока дори не е лицензирана с нужните европейски сертификати.
Екипът ни продължава да следи нередностите с грандиозния ремонт на бургаското ларго и да вади на бял свят нелепостите и нередностите на този безумен проект.
През януари 2011 година вестникът показа как един бивш министър на здравеопазването трасира пътя за търговия с фалшиви анаболи Още през 2001 г. с подписа на  стоматолога Илко Семерджиев (от правителството на Иван Костов) тихомълком се прави скандална поправка в наредба № 30 на Министерски съвет за реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.
Така с нова наредба № 4 от 15 януари 2001 г. година Семерджиев изключва анаболните стероиди от приложението в списъка на забранените медикаменти и така отваря кутията на Пандора. България е залята от фалшиви стероиди с неясен произход, а интернет се е превърнал в аукцион, в който най-безогледно се търгува с анаболи.
Те се произвеждат или внасят в страната ни полулегално или напълно незаконно, без никой да контролира техния действителен химически състав.
Правният абсурд е, че тези препарати са опасни също толкова, колкото наркотичните вещества и като всички от този род трябва да са под разрешителен режим. Но щом не фигурират в приложението на наредбата за контрол върху рисковите вещества, нито прокуратурата, нито съдът може да извърши конкретни действия за преследването на това престъпление.
Топката е в ръцете на Здравното министерство, което обаче няма време за решаването на подобни проблеми.
Изобличихме юристи в афера за 70 млн. евро През юни 2010 година разследване на вестник "Десант" разкри грандиозна далавера със земи по Южното Черноморие.  Става въпрос за общо 741 дка в землищата на най-атрактивните селища в община Царево - Лозенец, Синеморец, Резово и Варвара.
В пари гешефтът се измерва минимум в 70 млн. евро.
В дъното на цялата тази нечистоплътна история са закотвени прословутите обръчи от фирми на ДПС и активисти на движението. Главно действащо лице в схемата е 37-годишният адвокат Хамид Бари, който през периода 2004-2006 г. бе пълномощник и юрист на общинска служба "Земеделие и гори" в Царево.
Зад кулисите се подава и изпълнителният директор на "Трансстрой холдинг" АД-Бургас Милчо Киряков, личен приятел и кум на Йордан Цонев. В епизодичните роли взимат участие няколко съдийски състава на Бургаския окръжен съд, между които изпъква името на зам.-шефката Марияна Маринова, дала зелена светлина за осъществяването на няколко от далаверите.
В аферата личат имената на шестима юристи - Ненчо Драгнев, съпруг на Даниела Драгнева (съдия в Бургаския административен съд), Дияна Кръстева, Мартин Стоянов, Кремена Табакова, Светла Каменова и Камен Крайчев.
През май 2005-а година, уж от името на наследници, те завеждат общо 20 граждански дела за възстановяване право на собственост. На първа инстанция т.нар. "наследници" губят всички дела.
Председателят на съдебния състав Румен Йосифов е категоричен, че исковете им са неоснователни, а предоставените от адвокатите им "документи" - копия на страници от данъчния регистър, заверени от общинската служба "Земеделие и гори" - не доказват правото им на собственост, тъй като не дават цялостното описание на имотите.
Аферата можеше да бъде потулена, ако "Десант" не бе извадил на светло опасните връзки между приближените на ДПС, адвокатите, съдиите, които "шетат" в региона.
След скандала обаче, случаят, който засяга земи по Южното Черноморие, тихомълком бе изпратен за разследване... в Сливен. Защо делото зави в тази неочаквана посока и дали пък целта не е да се отдалечи максимално от Бургас, където вече от разстояние се усеща невероятната смрад, която се разнася от съдебната ни система, редно е да каже ВСС.
Ако все пак има интерес да изобличи корумпираните в собствената си къщичка.
И като стана дума за магистрати, не може да не припомним, че ние бяхме първите, които изкараха на показ бедните магистрати
и техните роднини Панайот Генков експредседател на Първо А отделение във ВАС, Николай Урумов ( шеф на Трето отделение във ВАС), дъщеря му младши съдия Деница Урумова, Андрей Икономов (ръководител на Пето отделение във ВАС) и Веселин Пенгезов.
Всички те се бяха уредили с хотелчета на първа линия край морето в курортния град Приморско. За да се докопат до терените, близки на магистратите се бяха писали като социално слаби и безимотни граждани, които нямат даже покрив над главата.
Точно една година след скандала „бедни роднини“ Висшият съдебен съвет се е произнесъл само по два от "казусите".
Дисциплинарно е уволнена единствено Деница Урумова.  До момента друг съдия, замесен в аферата, който да е отстранен от длъжност няма. В средата на януари ВСС махна ген. Веселин Пенгезов от председателското място в Софийския апелативен съд заради дъщеря му, 25-годишната Анна Пенгезова, която също се самоопредели като социално слаба и получи парцел от щедрия бивш кмет на Приморско Димитър Димитров. Въпреки скандала, Пенгезов обаче запази съдийското си място и продължава да правораздава. Нещо повече, в момента обжалва понижението си във ВАС. И нищо чудно да бъде възстановен на поста си.
Бяхме първите, които хвърлиха съмнение, че четвъртият по големина в страната и „най-добрият за живеене“ Бургас се управлява не от кмета на ГЕРБ Димитър Николов, а от
неговия заместник Костадин Марков от СДС.
Публикувахме серия от журналистически разследвания, в които се проследяват връзките и схемите, по които Марков натрупа завидно финансово състояние. Само за три години на поста, под крилото на Николов (а от скоро закрилян и от премиера на България Бойко Борисов), той смени старото си жилище в жк „Братя Миладинови“ с ново, купи си апартамент за 156 000 евро, джип „Хюндай“ за 60 000 лева, сдоби се с още няколко имота, като най-апетитният е на пъпа на Бургас – улица „Богориди“ 13, която води до входа на Морската градина.
Неговите протежета, оставени на общинска хранилка – съдружниците в строителните фирми (създадени в навечерието на местните избори и непосредствено след тях с единствена цел през тях да минават малките поръчки на общината) „Дар строй“ и „Олимп строй“ също трупат благосъстояние. Даже си купиха две общински почивни бази в парк „Росенец“, на брега на морето.
В момента Марков се ползва с особен статут, заради него Бойко Борисов се оплете в поредните си лъжи. Според премиера, на ДАНС било възложено да разследва скандалния бургаски зам.-кмет, но задълбочените проверки не открили нищо нередно.


Заведохме дело срещу президентството, а съдът разпореди на Първанов да разсекрети стенограмата от срещата му с Путин Първи изнесохме истината за залива “Вромос” Военният министър Аню Ангелов се движи със служебна кола, затова не знае за драмата с транспорта на редовите военни Депесарят Хамид Бари влезе в задруга с магистрати за милиони Съдия Даниела Драгнева. Нейното име се вписа в скандал с имотни измами, покрай това на мъжа й

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки