Белоградчик фалира


Белоградчик фалира
Кметът Емил Цанков е горд с наградата, която Белоградчик и България спечелиха на най-големия туристически форум за Европа в Бордо, Франция, но пък няма пари да си плаща борчовете
25 Април 2011, Понеделник


Тежките прогнози от миналото лято (когато кметството на града под скалите дължеше 2.2 милиона лева), че Община Белоградчик ще фалира, вече са реалност.


Автор: Анелия Славейкова

Заради запорираните разплащателни сметки от фирмата, доставчик на горивата, възнагражденията на служителите и на наетите по различни проекти закъсняват с повече от  две седмици.
Общинският дълг наброява 130 хиляди лева. Макар кметството в Белоградчик да е изчистило част от задълженията  си, неплатените суми вече изнервят доставчиците. И най-много хората на простреляния съпруг на ексдепутата от БСП  Весела Лечева – Манол Велев.
От   началото на втория мандат на Емил Цанков като независим, но подкрепен от ГЕРБ кмет, горивата за нуждите на общината се доставят именно от неговата фирма. „Изплатили сме 120 000 лв. и очакваме  запорът върху сметката да бъде вдигнат", коментира градоначалникът. Той обясни, че няма драма, защото блокираните авоари не са единствените и по тази причина наложената санкция  не е прекратила финансирането на основните дейности на местната администрация.
Компанията, доставчик на горива, не е най-големият кредитор на Община Белоградчик. Най-много са неразплатените суми за сметопочистване, сметоизвозване, озеленяване и осветление на общинския център.
Не са платени и разходите за ремонт на улиците. Полицейската охрана на общинските имоти също е в списъка на чакащите, редом с фирми, работили за популяризиране на феномена Белоградчишки скали, номиниран за едно от новите 7 природни чудеса на света.
Общо към днешна дата неизплатените задължения на Общината към доставчици са 1,8 млн. лв.
Затова тя не може да помогне и на общинската болница, чиито задължения възлизат на 300 000 лв. Преди месец, заради неплатени  лизингови вноски, фирмата, доставила скенер на лечебното заведение, си го прибра обратно. Докато чакат да си получат неизплатените възнаграждения, докторите масово напускат болницата.
В хирургията вече не остана нито един лекар. Ако спешно не бъдат назначени двама хирурзи със специалност, отделението трябва да бъде закрито. Ако Общината не смогне да подпомогне финансово здравното заведение, то неизбежно ще бъде трансформирано в диагностично-консултативен център и така на територията на цялата област Видин ще остане да функционира единствено многопрофилната болница за активно лечение „Света Петка”.
Която пък се тресе от протести на медицински сестри и лекари, защото  месечно се разписват на фишове за заплати от по 280 и 360 лева.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки