Във Видин слънцето изгрява от север


Във Видин слънцето изгрява от север
20 Април 2011, Сряда


Това е една от прекрасните аномалии, с които старопрестолният град остава завинаги в сърцето на всеки странник, стигнал до  най-северозападния български град.

Автор: Анелия Славейкова

Отклонението от закономерността идва от това, че Видин естествено е полегнал край големия завой на величествения Дунав. А това е единствената река, която тече от запад на изток. Оттук и илюзията за различния слънчев изгрев.
Объркване за туристите предизвикват и трите религии, които тук намират подслон. Сред вековните дървета на прочутата крайдунавска градина се въздига величествено, макар и полуразрушена, видинската синагога. А само 200-300 метра по-надолу на същата улица една срещу друга са разположени светата митрополия и джамията на Осман Пазвантооглу.
Някога градът е бил държава в държавата. За да подчертае независимостта си от Високата порта, Пазвантооглу поставя сърце вместо полумесец на върха на джамията. Легендата разказва, че го е сторил, воден от гласа на сърцето си, защото бил безумно влюбен в красива българка.
В центъра на Видин се издига и вторият по големина християнски храм на Балканите. Той носи името Свети Димитър, който е и духовен покровител на дунавския град. Под неговия купол могат да се видят  уникалните за българската живопис изображения на Левски, Ботев, Каравелов и Раковски като светци.
Урок по човечност е  Паметникът на скърбящия воин (сн. 2), издигнат в памет на загиналите в Сръбско-българската освободителна война. Наместо ликуващ победител, той изобразява свел глава в покруса от братоубийствената битка воин.
Видин е и сред малкото български градове с жп гара (сн. 3), разположена  напречно на коловозите. Внушителната й архитектура оставя едно несравнимо чувство за начало и край. За началото, което може да е край, а краят – поредното ново начало.
Пример за това е единственият запазен у нас средновековен замък “Баба Вида” (сн. 1). Крепостта е щит на селището  през средновековието, а днес притегателен обект за туристите.



В категории: Чудесата на България

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки