Мултинационални мутри превземат АЕЦ „Белене“


Мултинационални мутри превземат АЕЦ „Белене“
15 Април 2011, Петък


Ако някога изобщо съм вярвал в почтеността на българските управници, тези дни илюзиите се стопиха. И окончателно се убедих -  честните политици са изчезващ вид, бъдещето принадлежи на костюмираните мутри. Преди година военният министър призна пред БНТ, че частният посредник по сделката за бойните хеликоптери Николай Гигов получил законна комисионна за труда си.

Автор: Велизар Енчев

Аню Ангелов дипломатично не уточни размера на хонорара. Но като знаем, че платихме половин милиард  лева за ненужни хеликоптери, Гигов е лапнал поне 25 милиона, тъй като минималната комисионна е 5 процента. За да успокои гневното народонаселение, герберският министър уточни: неприличната комисионна на олигарха Гигов е дело на Сергей Станишев, правителството на Борисов скъса с комисионните практики.
Удивителна е бързината, с която ГЕРБ усвои комисионната култура на своите предшественици. Още по-възхитителна е мащабността на герберския грабеж, която респектира и най-изпечените мошеници от тройната коалиция.
След като

няколко пъти промени мнението си
за АЕЦ „Белене“, Борисов отсече:  Ще строим атомната централа! Какво ме интересува кой дава парите, след като ние не плащаме нищо!
И за да няма съмнения в почтените намерения на ГЕРБ, правителството нае външен консултант за сделката. Британската банка HSBC ще получи 2.7 млн. евро, за да определи рентабилен ли е проектът за АЕЦ "Белене". При положение, че държавата вече изсипа един милиард лева в гьоловете на Белене, някакъв си хонорар от три милиона едва ли трябва да ни тревожи.
Герберите са талантливи ученици на предшествениците си. Веднага след новината за скромния хонорар, те ни сервираха кратко съобщение: България ще плати на банката допълнително 0.90 процента от крайната цена на ядрената централа, ако тя докаже до 1 юни т.г., че проектът е икономически обоснован. Което значи едно – ако строежът на АЕЦ-а струва 6 млрд. евро, банката ще получи почти 60 млн. евро хонорар за труда си.
Експертите изчислиха, че при това положение консултантът е заинтересован да даде възможно най-високата цена, за да получи максималното възнаграждение.Тоест банката получава легален подкуп, за да потвърди, че проектът е изгоден.
Коя е щастливата банка, получила толкова изгоден договор от най-бедната държава в ЕС? HSBC е съкращение на Хонконгска и Шанхайска банкова корпорация – Hongkong & Shanghai Banking Corporation (HSBC). Банката е създадена през 1865 г. в тогавашната британска колония Хонконг. През 1990 г. HSBC премества централата си в Лондон, за да изпревари предстоящото прехвърляне на суверенитета над Хонконг на Китай. Днес HSBС се занимава с търговско банкиране, лични финанси и инвестиционни проекти. Банката има над 220 хиляди акционери в 124 държави, но е по-известна със спонсорството си на „Формула 1“ и световните състезания по голф.
За 20 години криминален преход народът оглупя. Но все още може да смята и поне знае колко прави две и две. И всеки що-годе нормален се пита: Какъв ще е мотивът на банката да каже, че проектът е неефективен, след като няма да получи космическо възнаграждение за само два месеца труд?
И докато се чудех кой и защо избра точно тази банка, в медиите се появи царистът Владимир Каролев и лаконично ни уведоми: „Моята частна фирма "Балканска консултантска компания“ е наета от HSBC  за подизпълнител на анализа им за АЕЦ „Белене“.
Понеже съм любопитен човек, веднага се свързах по телефона с г-н Каролев и му зададох серия от въпроси. Той категорично опроверга твърдението, че договореният процент за банката е върху изчислената от нея стойност на АЕЦ-а и така тя има интерес да даде по-висока цена и представи проекта като изгоден за България. Когато се усъмних в бизнесморала на консултанта, Каролев рязко отговори: “Белене“ е сравнително малко задание за такава авторитетна банка, участваща в повечето ядрени проекти в света, с печалби от десетки милиарди, за да си позволи манипулации на анализите с цел непочтено обогатяване“.
Иска ми се да вярвам на Каролев, но защо ли съмнението е по-силно от безграничното упование в почтеността на мултинационалния капитал. Според цариста приходите на HSBC са милиарди и, заради някаква си дребна комисионна за "Белене", банката не би заложила репутацията си с непочтени игри. Близкото минало обаче говори за обратното. Преди три години прехвалени кредитни агенции в Лондон и Ню Йорк също имаха приходи от милиарди долари, но това не им попречи да дадат най-високия инвестиционен рейтинг на „Лемън Брадърс“. И го смъкнаха едва няколко дни след фалита на този борсов гигант, оказал се куха финансова структура. И какво ще направят от HSBC? Може би ще чакат българската Фукушима, за да оповестят, че при определени обстоятелства проектът е неизгоден?
Не мога да се освободя от подлото съмнение, че така поставените от България условия в сделката с HSBC са заложени съзнателно. Казано на уличен език, ГЕРБ прави неприлично предложение на HSBC, те го приемат и сега разчитаме на тяхната почтеност. Която била безупречна.
Ако българското правителство иска обективна външна оценка за ползите и вредите от АЕЦ „Белене“, не трябва ли да ангажира един консултант, който ще оцени проекта, и съвсем друг - който ще структурира финансирането, ако проектът е изгоден? И има ли фирмата на Каролев опит в консултиране на ядрени централи – територия, запазена за специализирани в тази област компании.
Ужасно много са въпросите, на които Бойко Борисов трябва да отговори, преди да сключи договора с британската банка-консултант. Може би най-важният въпрос е

дали прехвалената банкова институция не играе в един отбор
с руския атомен концерн? И в следващите два месеца експертните анализи на HSBC ще се пишат не в Лондон, а в „Росатом“.  Тук е мястото на ДАНС, но само наивници вярват, че контраразузнаването ще влезе в тези мътни води. Защото намеси ли се, ще стигне до официалния агент Валентин Златев. Който официално влезе в отбора на „Росатом“ като руски консултант. За да стане един ден несменяем шеф на АЕЦ „Белене“. А може би и акционер в атомната централа? Чиято охрана ще бъде поета от премиерската фирма ИПОН.
В зората на прехода таяхме илюзиите, че на Запад е рай, понеже българските мутри нямат власт в обетованата земя. Ала и тази преходна илюзия се изпари, за да направим отчайващо откритие – от бръснатите глави на ГЕРБ ще избягаме след две години, но от мултинационалните мутри няма спасение.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки