Хроника на една (не)предизвестена смърт


Хроника на една (не)предизвестена смърт
Румяна Алексиева си отиде само на 20 години заради лекарска грешка, категорични са родителите
14 Април 2011, Четвъртък


Румяна Алексиева е само на 20 години, когато си отива от света. Смъртта й е тежък удар за семейството от Плевен. От 26 август 2010 г. насам майката Силвия не може да преодолее шока от загубата на първородната си дъщеря. Не по-малко съсипан е и пастрокът Велизар.

Автор: Гергана Колева

Той води битката с институциите, настоява лекарите в Университетската болница да бъдат разследвани. Категоричен е, че момичето не е лекувано правилно, че смъртта е резултат от докторска грешка.
Само в рамките на два месеца диагнозите на Руми се сменят и доразвиват от обикновена ангина до остър хепатит. Междувременно й е прилагано лечение за гастрит и дуоденит, менингоенцефалит. Болната изпада в кома, а след като излиза от това състояние, на 25 август м.г. я пращат да се възстановява у дома. Ден по-късно тя затваря очи завинаги.
А бащата тръгва да търси истината.
В средата на март тази година Велизар получава писмо от националния омбудсман с уверението, че за случая е сезиран главният прокурор Борис Велчев, който е изпратил материалите по компетентност на Апелативната прокуратура във Велико Търново.
Мотивът е наличие на данни за престъпление по чл. 123/1/ от НК, според който виновният за смъртта на девойката може да си заслужи затвор до 5 г. Прокуратурата в Плевен веднъж вече е прекратила разследването, но след жалба от опечаленото семейство го възобновява.
Срокът на досъдебното производство е удължен с 4 месеца, считано от 26 февруари 2011 г. Преди това обаче, още в края на октомври м.г. плевенската РЗОК вече е приключила проверката и уведомява писмено родителите на мъртвата Руми.
Констатирани са нарушения в условията и реда за оказване на болнична медицинска помощ по клиничната пътека, по която е лекувано момичето. Нарушено е изискването лекарите без придобита специалност да извършват медицинска дейност под ръководството и контрола на лекар с придобита специалност, работещ в същото лечебно заведение.
Серологичното изследване е извършено по настояване на д-р К.Стефанова в медицинския център „Екзакта Медика” в Плевен, вместо в Националния център по заразни и паразитни болести в София. Договор за подобни услуги между болницата и „Екзакта Медика” няма в РЗОК.
Други двама лекари – Стефанов и Любенова, са предписали два медикамента и родителите са ги купили, макар, че стойността на медикаментозното лечение влиза в цената на клиничната пътека.
Въпросните лекарства са използвани при болната в интензивното отделение, отразени са в реанимационните листи, но в предоставените на проверяващия екип лекарствени табели те не са открити.
Проверката е установила, че последната диагноза на Руми е остър алкохолен хепатит, наслоен върху хронично чернодробно увреждане, допълнително утежнен с прием на токсични за черния дроб медикаменти, се посочва в заключението. Родителите не могат да приемат тази диагноза и обвиняват лекуващите лекари в безхаберие и немарливост.
„Ако пиеше алкохол, или пък ако е взимала дрога, нямаше как да не забележим поне веднъж. Тя завърши с отличие, искаше да следва икономика, искаше да живее пълноценно и не би се самоубивала бавно”, кълнат се разбитите от скръб Силвия и Велизар. Руми била на годинка, когато биологичният й баща починал.
По-късно майката се запознава с Велизар, заживяват заедно, а семейството се увеличава с още две дъщерички. За щастливата фамилия фаталните дни започнали в средата на миналата година, когато Руми започнала да вдига температура почти 41 градуса. Личният лекар предписал антибиотици за лечение на ангина, но те не помогнали. Напротив, състоянието на момичето се влошило.
На 30 юни, вече в спешното отделение на плевенската болница хирург установил гастрит и дуоденит, направени са маса изследвания, вливания и инжекции и болната отново е върната у дома.
На 2 юли при домашно посещение джипито установява, че момичето е в кома.
Руми е транспортирана в инфекциозната клиника и там започва същинският кошмар. Всевъзможни изследвания, прегледи и реанимиращи процедури, консултации с лекари от общо 12 специалности, които дни наред не могат да установят истинската диагноза. Едва на 13 юли гастроентеролог поставя диагнозата остър хепатит. Тя фигурира и в съобщението за смъртта на детето. Болната е преместена в отделението по клинична токсикология, но два дни по-късно ситуацията е още по-тежка. Там медиците се борят с белодробен оток, двустранна пневмония и критично висока температура, долните й крайници са парализирани.
Състоянието на Румяна е на приливи и отливи. Когато излиза от комата, я изписват с мнението, че е стабилизирана, адекватна, контактна и ориентирана. Щастието вкъщи обаче трае твърде кратко. На следващия ден по обяд момичето издъхва в ръцете на майка си.
„Не искаме възмездие за преждевременната смърт на детето ни. Искаме само едно извинение от лекарите, както и сами да си признаят, че сгрешиха”, казват съсипаните родители.


Майката Силвия бди до дъщеря си, повалена от коварната болест Майката Силвия /в средата/ с трите си дъщери

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки