Вместо надгробен камък за моя брат


Вместо надгробен камък за моя брат
Стоян Тодоров в Скопие, 1943 г.
08 Април 2011, Петък


Една отминала война беляза с кръстен знак фамилията ни. Лековерно въвлечена в спора на големите, малка България даде стотици жертви на американските бомби, без въобще да е воювала.
Свидната жертва на нашия род е кандидат-подофицерът Стоян Маринов Тодоров.


Автор: Георги Тодоров; Йото Йотов

На 22 години българинът от врачанско, бе на служба във Втори конен Ломски полк, който бе разпределен в присъединения към България мирновременен град Скопие. Той бе убит по време на една бомбардировка на 24 януари 1944 г.
Донесението в главния щаб на войската е лаконично: „Бомбардиран е Скопие. Има разрушени сгради и дадени жертви”. Следва съобщение за смърт до семейството и нищо повече. Полковият архив изгаря седем месеца по-късно при отстъплението от Македония под ударите на Вермахта. Често се питах с какво този мой родственик е предизвикал съдбата си и е трябвало да бъде заличен от света?! Днес вече имам еднозначен отговор.
С нищо не е предизвикал кончината си. Нито той, нито другите 16 негови убити събратя и още 47 ранени войници в Скопие, нито пък 124-та загинали и 250 ранени мирни граждани на Враца в същия този ден, в един и същи час, от същите тези едни и същи въздушни палачи.
Днес вече знам и по име кой е този командир на авиационното поделение, извършило въпросната бомбардировка – това е полковник Джак Рандолф. Той предвожда бомбардировъчната група на САЩ, избрали произволно обектите си за унищожение и отнели тези човешки животи. Ей така, за наказание на българите, оказали се на грешната страна, стреляйки с картечниците по невинни бягащи из Враца хора, пускайки бомби по забравени от бог и от цар селца като Чомаковци, Борован, Попица, Кунино, Кливодол и Телиш.
Колко лесно и без угризение се отнема човешки живот от 2 500 метра височина, когато не гледаш жертвите си в очите. Днес, след толкова време, открих лицата на тези хора – на командира и на голобрадите му пилоти – поне на онези, доживели своята преклонна старост. В своята „Асоциацията на бомбардировача” те ежегодно позират на цветни фотоси в обкръжението на гордите си синове, внуци и правнуци. Някои от тях ни посетиха отново наскоро за поклон пред мемориала на свалените над София американци.
А загиналият от техните бомби български кавалерист Стоян Тодоров остави само една снимка, бременна жена, четиригодишна дъщеря, бедняшка стряха, подслонила под себе си 12 души от пет поколение и двадесетина декара корава врачанска пръст...
Ние уважаваме паметта на чуждите воини. Но отвъд западната ни гранична бразда друга една символична война не е спирала вече 100 години. Всеки, стъпил в тези земи българин си остава завинаги окупатор и несвой, дори ако е изкупил присъствието си с живота си. Родовата близост е изличена дългосрочно и методично в паметта на скопските граждани. Също толкова методично по-рано сърбите заличаваха цели 22 години гроба на всеки българин, оставил там костите си навеки. На свой ред новите македонци довършиха заличаването и на новите, още пресни войнишки братски могили. И сега в Скопие, на север от крепостта „Калето”, стоят непокътнати френските военни гробища, а от българските няма и следа.
Имената на нашите сънародници са заличавани с длето, последвано от събаряне и трошене на кръстове и паметни плочи, а накрая повсеместно от църковните олтари, дворове и християнски гробища войнишките лобни места са разровени до дъно, като останките са събирани костица по костица и изхвърляни във водите на Вардар! И на свой ред комунистическата власт в София нито веднъж не защити дори един войнишки мемориал, останал там от двете световни войни...
Лишен от кръст е и кандидат-подофицерът Стоян Тодоров. Нещо повече – той е погребан в обща могила, заедно с всичките 17 жертви, чиито кости днес са в неизвестност, напълно унищожени. В неизвестност са и останките от другите 119 военни, загинали 14 дни по-рано в предишната бомбена атака!
Излишни и нелепи са пожеланията ни, изречени днес с половин уста, към властите в Скопие за „възстановяване на войнишките паметници”. Та всеки възстановен кръст там ще бъде поруган незабавно – този път от новите варвари, винаги оставащи в категорията „неизвестни лица”. Защото символичната, безкръвна и дълбоко лицемерна война срещу страната ни няма определена крайна дата.
Малко са народите, които могат да простят. Ние сме от тези, които прощаваме. Другите помнят до века и открито ненавиждат всеки, който дори за ден е тъпкал земята им, било то и с най-добри намерения.
А ние отново сме в съдружие с презокеански стратези, които някога ни убиваха безпощадно, а днес водим с тях рамо до рамо със символични сили нова война „срещу тероризма” в Ирак, Косово, Афганистан... И тези войни съвсем реално продължават да разплакват майки и в София, и в Москва, и във Виена, и в Париж!
Съвсем реално и не случайно ходжи и имами в джамии, издигнати върху българската земя, по време на петъчната си молитва четат инструкции за въоръжаване с нож, пистолет и бронежилетка „срещу дявола”. И съвсем неслучайно по това време гръмна Демодедово, съвсем „навреме” пламна в напрежение линията Тунис-Египет, зад което съвсем „случайно” се показа дългата ръка на „Мюсюлмански братя”. Историята се повтаря и занапред ще се повтаря неумолимо, щом народите не помъдряват, поучавайки се от нейните уроци.
Осъзнавам, че всичко казано дотук и просто едно разсъждение на глас. Но това е моето усещане за кръвните обиди, нанесени на страната ни и всички следвоенни поколения, на които още не е поднесено извинение. Всъщност май то изобщо не е искано!
Падналите във военните конфликти, разиграли се на македонска земя, може би никога няма да имат издигнат кръст върху гроба си, включително и моя загинал брат Стоян Тодоров.

Кой е Стоян Тодоров
Стоян Маринов Тодоров е роден през 1918 г. в семейството на Марин и Драгана Катански от Гложене, оряховско. Домочадието е многолюдно и сплотено – под една стряха живеят 13 души – синове и снахи, дядовци и баби, деца, внуци и правнуци. Желанието на бащата е да изучи по-големия си син в Оряховската и Ломската гимназия не се сбъдва и поради заболяване Георги прекъсва обучението и се завръща у дома. Стоян е по-малкият брат. Той успява да завърши основно училище в Гложене и се захваща със земеделие, включвайки се в обработката на стотината декара фамилни ниви в коравата врачанска земя.
С жена си Анка имат дъщеря Росица, родена през 1941 г. Мобилизацията в армията отменя плановете му, а войната фатално преобръща живота му. Той е изпратен в запас в състава на 2-ри конен Ломски полк, с който служи в новоприсъединената Македония.
За добра служба командирът на полка Донко Кафеджиев го повишава в чин ефрейтор. Като на стар войник му престояло да се прибере в дома си през пролетта на 1944 г. Но на спокойната му иначе служба в Скопие безвъзвратно е сложен край от започналите американски въздушни нападения. Стоян оцелява при бомбардировките пред октомври, ноември и на 10 януари 1944 г. Още при последния си отпуск през септември 1943 г. е имал лоши предчувствия и на тръгване към полка си споделя пред брат си и баща си: „Мисля, че няма да се върна оттам”.
На фаталния 24 януари 1944 г. българското небе гъмжи от вражески самолети. С вероломство и военна хитрост 6 големи групи с общо над 300 самолета,нападат на вълни една след друга през час точно на обяд столицата и други обекти. София е спасена от стелещата се над нея мъгла. Но разделени на две, половината от летящите крепости сриват със земята Враца. Останалите завиват и връхлитат Скопие.
След сигнала”отбой”, Стоян и другарите му са изпратени да отведат полковите коне на водопой край Вардар. На връщане, близо до полка, ги застига нова въздушна опасност. Скопие е нападнато от 22 тежки бомбардировача, идващи откъм София, които в 13.30 ч. покриват с килим от бомби широк коридор през града, атакувайки както военни обекти, така и мирни квартали.
На открито, все още далече от окопи и скривалища, войниците пускат конете и залягат кой къде намери. Падналите около тях бомби буквално ги разпиляват като сламки. Взривната вълна вдига Стоян във въздуха и го запраща в стената на срутващата се конюшна, където падайки умира почти веднага от раните си. Заедно с други свои загинали набори, той е погребан с военни почести в общ войнишки гроб. По сведения на МО това е гробище № 12, в което лежат 41 военни. Убит едва 25-годишен, той така и не доживява раждането на сина си само 4 месеца по-късно. Днес гробът на загиналите а Македония наши мъже е заличен от югославските власти и остава неизвестен.


Смика, направена лично от Стоян Тодоров на децата на неговия брат Част от родата на Катански Стоян (най-отгоре с военната фуражка) в отпуск през 1936 г. за сватбата на свой роднина

В категории: История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки