БАН вече е под контрол


08 Април 2011, Петък


След безброй протести и скандали проблемът с унищожението на БАН като че ли най-сетне се разреши. Така поне изглежда на пръв поглед. От квалификациите „феодални старци” до крайното компромисно решение измина дълъг период на всякакви начини от страна на управляващите да съсипят и последния бастион на българската наука и култура.


Автор: Стоян Георгиев

То не бяха фокуси, то не бяха пресмятания, то не бяха ругатни. Министърът Сергей Игнатов дори се опита да наложи своя суров подход, но удари на камък и завъртя опашка, а безумията на Дянков заляха като бурна вълна пристана на родната просвета и възход.
В едно свое интервю акад. Никола Съботинов, председател на БАН,  заяви: „Ще протестираме. Това не зависи от ръководството на академията и от нейния председател, хората са гладни и са на улицата. Как може да оставиш уважавани в света хора без възможност да получат 10-та заплата, 11-та и 12-та заплата, да не могат да изпълняват основните си дейности, разбира се това поражда протестите и недоволството. Това е нещо недопустимо за една европейска страна, която залага на развитието на науката, за икономическото развитие, която е разработила програма „Европа 2020”, в чиято основа са иновационните процеси, ние да разрушаваме добре работеща структура”.
Цялото ни общество се питаше защо в крайна сметка е необходимо да отрежем клона на който седим, тъй като в българската душа пиететът към науката е несравним с нищо друго. Нашите деди са давали мило и драго, за да изучат децата си, да станат „хора”. Та нали един от най-любимите наши празници е празникът на родната писменост и култура. С какъв възторг, с каква гордост пее българинът: „Върви, народе възродени” по безсмъртните стихове на Стоян Михайловски.
А днес виждаме как една шайка продажни юпита и безмозъчни възпитаници на МВР Академията решиха за обезглавят собствения си народ. Защото народ без наука е народ слаб, уязвим и без бъдеще, народ сакат и убог. Някога Радой Ралин беше възкликнал в своите „Люти чушки”: „Сит търбух – за наука глух!”. Търбусите на управляващите днес обаче са не само сити, те вече са натежали от преяждане. Затова и методите им са хем полицейски, хем разбойнически, понеже при тях не се иска нито дълбока мисъл, нито подробни анализи, нито прозрения за бъдещето или отговорност пред народа.
Ето как министър Игнатов коментираше ситуацията с БАН: „Проектът за изменение на Закона за БАН предвижда неговите институти да станат част от университетското пространство в 7 или 8 от силните икономически области на страната. Това е дълъг и труден процес, не го виждам да стане за 4-5 години”. Според него чрез преструктурирането на БАН ще бъде възстановено достойнството на академията.
При второто гласуване на промените в Закона за БАН депутатите решиха, че Съвет на настоятелите ще управлява вече Българската академия на науките. Законопроектът бе приет без никакви обсъждания и спорове.
Игнатов веднага посочи, че настоятелството към БАН няма да си свърши работата без Национална стратегия за научни изследвания. „Аз съм задължен към вас за нея и следващата голяма тема в сферата на българската наука е именно тази стратегия. Тя вече мина вече през Съвета за развитие към МС и се намира в съгласувателна процедура”. По думите му България все още няма ясно очертан икономически профил, а това значи, че няма и ясно очертан профил в сферата на научните изследвания. „Активното отношение към закона за БАН говори за едно – след като българското общество има отношение към българската наука, това е един много висок белег за култура” – завършва цинично министърът. Ако не беше това „отношение към науката”, съвсем без нея щеше да си остане клетият български народ.
Очакванията са със създаването на Съвета на настоятелите да се постигне по-ефективно управление на БАН. Целта е да се подобри координацията и тясната връзка между държавата, представителите на бизнеса, обществото, образователните, културните институции и БАН. Съветът на настоятелите включва двама представители на министерства, определени с решение на Министерския съвет. Ще участват представители на Националното сдружение на общините, на организации на работодателите, Съвета на ректорите на висшите училища, бившият председател на БАН, учени от общото събрание на академията и чуждестранни учени. Членовете на Съвета на настоятелите няма да получават заплата за дейността си.
Депутатите решиха още всяка година академията да се отчита пред Народното събрание.
Честито! БАН вече е под контрол! Дянков и Игнатов могат да се поздравят!Очаквайте всичко, скъпи съотечественици, само не и свободна наука и велики открития под родното небе!



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки