Мълчанието на агнетата е опасно


Мълчанието на агнетата е опасно
Валентин Златев е вперил поглед в тила на Михаил Михов. По ирония на съдбата, Мишо Бирата намери смъртта си точно в неговия хотел в Правец
06 Април 2011, Сряда


Има една държава в Европа, в която не е срамно вътрешният министър да има шест апартамента, но да живее от едната заплата, премиер с тъмно минало да слугува на едрия бизнес, а депутатите от управляващата партия да приемат закони за собствения си бизнес. Тази държава е България, неин премиер е бившият комунист Бойко Борисов, вътрешен министър е бившият член на БКП Цветан Цветанов, а шеф на парламента е бившата партийна секретарка Цецка Цачева.



Автор: Велизар Енчев

Вече трети месец трима бивши комунисти въртят държавата на малкия си пръст, превърнаха парламента в легален бардак и обявиха собствената си корупция за демократична практика. Говоря за заглъхващия скандал около телефонните разговори на Бойко Борисов, уличили го в злоупотреба с власт и възпрепятстване на правосъдието.

Въпреки вълната от обществено негодувание срещу премиерския порок да задоволява бизнесапетитите на Мишо Бирата и Вальо Златев, последните двама са със статут на недосегаеми. Нещо повече – биреният бос и петролният олигарх четат телевизионни лекции по пазарна икономика и нагло ни учат на бизнесморал. И което е най-възмутителното – всички тези са бивши партийци и комсомолски секретари, преродили се в капиталисти.

След като Националната агенция за приходите (НАП) установи, че тъстът и тъщата на Цветан Цветанов имат солидни доходи с неизяснен произход, с които платили министерските покои, последва обещание за бърза ревизия на пенсионерското семейство. И настъпи удобното мълчание на администрацията, полагаща неистови усилия да оправдае мръсните пари на министъра.

По-страшно обаче е глухото мълчание на довчера гневния народ, което отдавна зовем мълчанието на агнетата. Пресата и четирите ефирни телевизии отдавна не гърмят за двата луксозни апартамента на Цветанов в престижния столичен квартал „Изток“.

За газетите на Любомир Павлов и телевизиите на Ирена Кръстева и Красимир Гергов тази тема е демоде. Да говориш през април 2011-а за фондации, тайно финансирали Цветан Цветанов, е признак на лош вкус в тези медии.

Вече никой не смее да постави на Цветанов тези въпроси: Кога ще кажете имената на фирмите и фондациите, щедро дарявали ви пари? Вярно ли е, че фондация „Конрад Аденауер“, наградена преди седмица с почетния знак на МВР, финансирала ГЕРБ през 2008-а? Ще опровергаете ли твърденията за крупни дарения в черната каса на ГЕРБ, дошли от печално известната „Сименс“?

Същата немска фирма, уличена от гръцката прокуратура в подкупи на висши чиновници и побъркала българите при смяната на личните документи. Кои са чуждите компании, финансирали частните ви командировки в далечни страни? И ако в правния мир терминът „частна командировка“ не съществува, няма ли поне един документ, с който да опровергаете подозрението за финансиране от чужди шпионски централи?

За сравнение ще припомним, че външната министърка на Франция освободи поста, защото прекара коледната ваканция с бизнесмен от Тунис.

Всички коментираха скритите доходи на вътрешния министър, но малцина го попитаха не е ли зависим от чужди държави? И тези държави не са ли Германия и САЩ, където са финансовите корени на първите гербери? А може би и досиетата им?

Ако политик бъде уличен във финансиране от фондации в Русия и Китай, той ще бъде подложен на медийна екзекуция. Макар че руските и китайските долари нито миришат, нито са фалшиви. Даже притежателите им са по-свирепи капиталисти от зализаните фрицове и янки.

Говорим ли за мръсните пари на Цветанов, неизбежно стигаме до неговия тартор. За авоарите на Бойко Борисов цари удивителен партиен консенсус. Най-странният консенсус в демократичната история на България.

Нито БСП, нито ДПС, нито дори вече гневните седесари и десебари не посягат към темата за премиерското богатство. Дали защото от капиталите му се носи опасният дъх на кръв и нефт? Или защото червени, сини и турскосини са от същото котило, където мълчанието е животоспасяващо?

Защо никой не пита от какво живее Борисов, след като заплатата му е 3500 лева, но само марковите му дрехи са цяло състояние? С какви средства поддържа имота си в Банкя? И най-неудобният въпрос: Наистина ли не получава нито стотинка от замразеното си участие в собствената охранителна фирма „Ипон“?

Пуснала пипала в цялата държава и охраняваща стотици сгради на държавната и общинската администрация. Даже в едно малко Севлиево няма голям офис, който да не е под охраната на облечените в черно гавази на „Ипон“. Как гордо звучи: ИПОН! Име, споменавано с познатия ни от комунизма трепет и задължително оглеждане на четири страни. За да не чуят комунистите, пардон – днешните капиталисти!

Телефонният разговор между Борисов и Ваньо Танов е желязна улика за прокуратурата. Улика, доказваща крещяща злоупотреба с премиерски пълномощия и осуетила митническа проверка на Мишо Бирата. Вместо да извика на разпит Бойко Борисов и Мишо Бирата, главният прокурор мълчи. Защото знае – мълчанието на агнетата е недостойно, но е здравословно.

Ако при страхливия главен прокурор Борисов ще се размине с правосъдието, в този текст страхът не е на почит. Поради което си позволявам невъзпитано да попитам премиера: Какво получихте от Мишо Бирата за телефонното лобиране пред Ваньо Танов? Колко получавате от Вальо Златев за държавното покровителство на петролния монополист „Лукойл“? Имате ли сметки в чужди банки и офшорни зони, необявени пред Националната агенция за приходите?

Понеже стигнах до НАП, добре е шефът й Красимир Стефанов ясно да заяви: Никога не съм бил агент на прикритие на ДАНС! Такава клетвена декларация не е задължителна, но е желателна. Понеже само зависим от МВР човек може да се държи така сервилно към вътрешния министър Цветан Цветанов.

Въпросът нито е случаен, нито е заяждане на дребно. От 20 години истерично се налага измислената зависимост от ДС, но се прескача зависимостта от Държавната агенция за национална сигурност. Агенцията, която вече влиза в домовете ни, за да държи сметка защо участваме в подписки за референдум.

Преди три години парламентът тихомълком прие закон за „агентите на прикритие“, които ще слухтят за финансови и икономически престъпления както в държавната машина, така и в частния бизнес. Въпросните агенти се вербуват сред работещите в съответните институции и доносничат на принципа на „спящата клетка“. Активират се, само ако забележат закононарушение - при концесионни договори и укрити данъци, например.

Но може ли агент на прикритие, изцяло подчинен на ДАНС, да ръководи министерство и агенция и да не е зависим в действията си като държавен служител?

В престъпната триада „Борисов-Цветанов-Цачева“ женската фигура има възлова роля. Без парламентарна санкция (или парламентарно бездействие) премиерът и вътрешният министър никога нямаше да реализират тъмните си афери. Цецка Цачева успешно укрива и съпартийката си Искра Фидосова, уличена в телефонно лобиране за свои митничари и в гласуване на облагодетелстващи я закони. След като не успя да пробута в първите работни дни на 41-то Народно събрание Закона за нотариусите, Фидосова стори това 18 месеца по-късно. Десетката удари и латифундистът Емил Димитров – с писания от него Закон за лова и риболова, той стана господар на феодално имение край Етрополе, с размерите на Люлин планина.

Пак ще кажа: Крадците от ГЕРБ нямаше да се обогатят така нагло и мащабно, ако мълчанието на агнетата не бе национален синдром, а будителитете не се анатемосваха като антидържавни бунтари. Това мълчание ще ни убие като народ. Или по-лошото – ще ни превърне в блеещо стадо, водено от полуграмотен охранител, прост милиционер и партийна секретарка.

Какво падение!

------------------------------

И когато слагам точката на коментара, идва разтърсваща новина: Михаил Михов-Мишо Бирата е намерен мъртъв в хотел в Правец. Нищо чудно ГЕРБ да е стартирал операция „Замитане на следите“. За да спаси реномето на Борисов, затворяйки устата на неудобния за премиера свидетел. Позволил си откровението, че винаги е плащал на правилните хора, които му спестявали срещи с правосъдието.Смъртта на Мишо Бирата повдига въпроса за криминалния характер на сегашното управление, което не се спира пред нищо, за да владее България още 30 години, както откровено си пожела Бойко Борисов. ГЕРБ вече убива своите, което значи, че мълчанието на агнетата няма да помогне за оцеляването им. Даже е опасно.



В категории: Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки