Сапун, козметика и бонбони по странджански


Сапун, козметика и бонбони по странджански
Хайде на всусните странджански бонбони
31 Март 2011, Четвъртък


В навечерието на Първа пролет Бьорн Арне Нас от Директората за управление на природата в Норвегия проведе практическо обучение на тридесетина жени от Малко Търново, Бръшлян, Звездец, Царево и Синеморец как да правят в домашни условия сапун, козметични продукти, захарни и шоколадови бонбони.

Още при първото си идване в България норвежецът остава очарован от вкуса на прословутия странджански манов мед и му хрумва, че може да помогне на местните



Автор: Яна Славянска

хора да се възползват от това, което уникалната природа на Странджа предлага в изобилие – нейните билки с неповторими аромати и прекрасната паша за пчелите. С подкрепата на Българската фондация „Биоразнообразие“ през миналия уикенд той реализира тази си идея в рамките на проекта за опазване на биоразнообразието и устойчивото местно развитие в района на планината.

Участниците в обучението тренираха на практика реализирането на норвежките рецепти, като изливаха сапуни в силиконови калъпи, забъркваха кремове със странджански аромати на манов мед, кримски чай, етерични масла и местни миризливи отвари. Най-сладко естествено бе правенето на шоколадовите бонбони, приготвяни в случая с пълнежи от меки бадеми, сушени плодове, мед и... ракия. Захарните бонбони, които странджанки забъркваха със завиден ентусиазъм, също запечатаха вкуса на местните билки и маново-медено изкушение.

Новоизлюпените майсторки бяха много вдъхновени от проведените пенливи и шекерени занимания и вече нямат търпение да приложат уменията си на практика, поставяйки основите на един природосъобразен бизнес, от който да си докарат допълнителни доходи, предлагайки на туристите, освен гостоприемство и местни специалитети, своето „ароматно“ домашно производство.



Странджанските жени показаха висш майсторлък

В категории: Репортажи , Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки