Кой е по-вреден от вредните храни?


Кой е по-вреден от вредните храни?
Знае ли този човек какви ги вършат подчинените му?
29 Март 2011, Вторник


Ако има общност, която да отговоря на определението „мързеливи, мерзки и опасни”, то това е българското чиновничество. Сред отделните служители със сигурност има прекрасни хора, но системата като цяло е затънала до уши в инерция и некадърност. А напоследък глупостта й е арогантно настъпателна.

Последният пример е агенцията по безопасност на храните, която е най-новата



Автор: Илияна Христова

шумно рекламирана гордост на земеделския министър Мирослав Найденов. Още на старта двама нейни инспектори бяха задържани за подкуп от 100 лв. Найденов и в това намери повод да си направи реклама, като похвали полицията и каза, че с корупцията трябва да се действа безнаказано.

Как обаче да бъде наказана некадърността и

пилеенето на държавни пари

и време, не е ясно. А повод за наказание има, тъй като една от първите дейности, която извърши агенцията, е изключително бездарна. Тя е на принципа да се замажат очите на хората, да се похвали с нещо, да се похарчат пари, а резултатът е такъв, че и децата биха се смели.

Посетителите на пазарите в големите градове тези дни вероятно са получили от минувачи две листовки в ръката. Тези минувачи не са случайни, а са служители на агенцията по храните. Листовките са със заглавие „Хранителни добави (Е-номера). Това са т.нар „Е-та” (овкусители, консерванти, окислители и т.н.), които силно вредят. Брошурите се разпространяват с цел да опазват здравето на хората. Поне такава е официалното намерение.

Изпълнението на задачката

обаче е толкова аматьорско, че човек, който си направи труда да разгледа листовките, дори няма сили да заплаче. Не е обяснена вредността на Е-тата, дори не са изредени всички, а просто се посочват свойствата им и къде се срещат. Нещо като опознавателен справочник с абсолютно ненужна информация. Все едно на учение по гражданска защита да не ти показват как се слага противогаз, а да ти разясняват видовете противогази и Менделеевата таблица.

В листовките хранителните добавки са изредени по видове, а свойствата им така са „обяснени”, че непредубеден човек дори може да помисли, че са прекрасни и полезни. За оцветителите например (Е100 – Е199) e указано, че оцветяват продуктите. Боядисвали в оранжево, синьо и т.н. Толкова.

Кому е нужна тази информация?

Как хората са предпазени?

Ето още примери: От Е200 до Е299 са консервантите. В листовките са изредени по групи – сорбати, бензоати, сулфиди и други ненужни данни. Пише, че удължават срока на съхрение на продуктите и че се срещат във всякакъв вид консервирани храни. Това е цялата налична информация. В същото време не пише, че Е210 причинява хиперактивност при деца, че Е211 води до астма и уртикария, Е215 е забранен в някои държави, Е264 може да предизвика гадене и повръщане и т.н. Всички те са в гореизброената група, информация за тях може да се намери в хиляди сайтове, но не и в листовките на агенцията, уж отпечатани, за да предпазват хората. И какво научава потребителят? Не кои са вредните консерванти, а какъв е номерът им. Потресаващо!

И така е не само за консервантите, но и за всички видове хранителни добавки.

Почти всяка втора е вредна,

някои причиняват рак, но това го няма в листовките. Силно вредният аспартам (Е951), който се слага масово в безалкохолните и вафлите, въобще не е указан, той се намира в графата „разни”. И тъй като Е-тата са хиляди, след номер 1100 просто е сложена графа „други”, за които нищо не е написано. Колко аматьорско, жалко, смешно изпълнено!

За всичко това не само са похарчени пари на данъкоплатците, но е коствало и „труда” на десетки чиновници. Няма съмнение, че един ден агенцията ще се похвали с тази „акция” и ще отчете, че е свършила много полезна работа. Ако всичката й е такава, е ясно, че това ще бъде поредната държавна структура, която

безпричинно хрантути чиновници.

Ето –дори една елементарна брошура не можаха да направят.

Можехме да се посмеем, ако Е-тата не бяха наистина опасни. Всъщност, това, което агенцията за безопасност на храните трябва да свърши, е да накара производителите да указват добавките с големи букви на етикетите, или въобще да не ги слагат в продуктите. Но това е задача, която изисква много работа, нерви, воля и не става за PR.

...

Вестник „Десант” ще се опита да е полезен на читателите си, като свърши работата на агенцията по храните и изброи част от най-вредните добавки. Това не са всички, опасни са стотици, при други липсва риск. Няма друг начин, освен човек да се рови в интернет и с листче в ръка да обикаля магазините. Не подценявайте проблема, той е световен. Ето и някой от най-вредните:  Е155 и Е151, от Е210 до Е219, Е230 и Е231, Е250, Е407, Е553, Е905, Е950, Е954, Е955, Е249, Е250, Е621, Е951, Е952.



Част от абсурдната листовка Шефът на новата агенция по храните се казва Йордан Войнов. Досега той оглавяваше националната ветеринарно-медицинска служба. Миналото лято при случаен инцидент бе счупено стъклото на луксозния му джип, а той не пропусна да се изкара борец срещу корупцията. Борбата срещу вредните хранителни добавки и на същия принцип - показност, шум, а истината е друга

В категории: Здраве , Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки