Нов бизнес в кризата – мемориален туризъм


Нов бизнес в кризата – мемориален туризъм
"Веселото гробище" в Румъния вече е под егидата на ЮНЕСКО
26 Март 2011, Събота


Задълбочаващата се икономическа криза (само според бълнуванията на Симеон Дянков тя отминавала) отключи най-тъмните кътчета на човешкото съзнание. И понеже в България, напук на всякакви закономерности, се вихри механизма на обратната регресия, пословичният български гений е на път да роди нов вид бизнес - монументален туризъм. Чрез него изнемощялата ни държавица може да застане редом до европейските образци.



Автор: Фани Христозова

Напоследък една на пръв поглед страховита новина предизвиква ожесточени дискусии в публичното пространство. Идеята на кмета на район "Тракия" в Пловдив Гиньо Матев да се изгради гробище за влюбени, взриви общественото мнение. В същото време обаче разпали въображението на почитателите на истинския хорър.

Според идеята на местната администрация мястото за вечен покой трябва да се превърне в притегателен център за двойки, решили да потърсят усамотение. За целта траурният парк ще бъде щедро декориран с растителност, ще бъдат поставени и пейки, където влюбените ще могат да поседнат в миговете на интимност. И междувременно ще размишляват за тленността на човешкия живот.

За да се осъществи проектът обаче, ще бъде необходим референдум сред местните жители, а мнозина от тях не приемат чак толкова възторжено проекта. "Тръпки ме побиват само при мисълта за романтика сред тленни останки, пресни гробове и гробокопачи", коментират под тепето.

"Идеята е абсурдна. Защо не направят и по-широки алеи, за да могат и майките с бебешки колички да се разхождат на чист въздух в района", казват пловдивчани. С особено чувство за хумор те предлагат катакомби за семейни двойки на меден месец да е следващата инициатива на кмета. Или пък направо след алеята за влюбени, в близост да се изгради и детска градина, с родилно отделение, та така да се затвори цикълът от раждането до смъртта.

Всъщност, за мнозина може да звучи абсурдно, но в Европа траурните паркове са сред най-посещаваните туристически обекти. Парижкото гробище Пер Лашез е истински некропол с павирани алеи и надгробни плочи, конкуриращи се по своята помпозност и оригиналност. Тук са разположени тленните останки на Фредерик Шопен, Марсел Пруст, Джим Морисън, Едит Пиаф, Оскар Уайлд.

Румъния пък отново ни изпревари и там бе изграден първи по рода си погребален комплекс, който привлича повече туристи, отколкото опечалени. Мемориалът, наречен "Веселото гробище" е разположен в румънското село Спанта, близо до границата с Украйна и е включен в писъка на културното и историческото наследство на ЮНЕСКО.

Там, вместо скръбни слова, върху надгробните камъни са изписани духовити епитафии и са изобразени жизнерадостни сцени от живота на покойниците. Всяка картина показва начина, по който човекът е намерил смъртта си.

На една от рисунките има мъж, който държи шише ракия – очевидно това е причината за преселването му в отвъдното. На един от кръстовете пише: ”Тук лежи моята тъща. Ако беше живяла още една година, вместо нея щях да лежа аз.”

Бургаският квартал "Сарафово" също можеше да се нареди сред тези архитектурни шедьоври, след едно еретично предложение на мястото на местното гробище да се изгради увеселителен комплекс. Идеята е прокарана тихомълком още през 1992 година от тогавашния кмет Продан Проданов. Впоследствие след бурните протести на местните жители и намесата на общественици проектът бе блокиран.



А атракцията в Централните гробища в Пловдив е строеж на къщи на два ката направо върху гробовете Парижкото гробище

В категории: Парадокси , Горещи новини , Фоторазказ

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки