Старци пътуват по 30 км за преглед


23 Март 2011, Сряда


Възрастни хора принудени да пътуват по 20-30 км, за да отидат на преглед при личния си лекар. В малките населени места в община Елена проблемът с общопрактикуващите лекари от няколко години е особено остър. Балканските села се обслужват само от един семеен лекар. На практика джипито трудно смогва и веднъж веднъж седмично да си нагледа пациентите, пръснати в няколко селища.

За отдалечените и намиращи се на труднопроходими места полуобезлюдени махали



Автор: Здравка Христова

положението е още по-трагично. Всичко това е принудило хората да се лекуват сами, а тези, които още ги държат краката, ходят пешком до града. Защото освен всичко останало, и транспортът там е нередовен.
Шефът на РЗОК във Велико Търново д-р Иван Иванов съобщи, че в 4 от еленските села Марян, Майско, Буйновци и Беброво има лекарски кабинети, които обаче от 10 години са празни, тъй като никой семеен лекар не иска да обслужва тези села поради отдалечеността им. В същото време според одобрената здравна карта в тези села трябва да има джипита. Дори се дават бонуси между 320 и 360 лева месечно за работа на общопрактикуващите лекари в такива неблагоприятни практики, но лекар на село няма.

Подобно е положението и в другите общини на Великотърновска област. В Стражица без лекар от години са 8 села, които са половината община. Всяко трето село в Павликени също е без постоянен лекарски надзор.
Любопитно е, че дори в град Долна Оряховица с близо 3000 души население, има места за двама общопрактикуващи лекари, но няма нито един доктор.
Общо 49 са незаетите лекарски практики във Великотърновска област и няма тенденция това да се промени, категорични са от Здравната каса.



В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки