Русенските колбасари зарязаха стандарта „Стара планина”


Русенските колбасари зарязаха стандарта „Стара планина”
17 Март 2011, Четвъртък


Стандартът Стара планина се превръща в поредния неуспешен експеримент на правителството на ГЕРБ. Постепенно производителите на колбаси от Русе се оттеглят от широко рекламирания стандарт за псевдокачество, което импонира преди всичко с цените си.

Заради това в района вече на практика са се отказали от продуктите с тази марка.

 

 



Автор: Иван Ванев

Търговци от дунавския град признават, че прехвалените качествени колбаси и кайма така и си отлежават по щандовете и на практика търсене за тях липсва.

Въпреки рекламния шум за новите стандарти, вдигнат преди месеци от правителството, се оказа, че това е поредното безсмислено изхвърляне на родния производител. Както се казва, видели, че на запад подковават коня, та и тук на Балканите жабата вдигнала крак!

 

 

Отдавна не сме правили продукти Стара планина, признава пред местни журналисти управителят на Нормекс Пламен Чобанов. Според него търсенето е слабо и производството на такива малки количества просто не си струва. Стандартът се компроментира, а и хората нямат пари, за да купуват скъпи продукти, твърди той.

Неслучайно преди месец на няколко пъти бяха заловени скъпи стоки по новия стандарт, в които се оказа обаче, че няма само чисто месо, а преобладаващо количество соя – по стар социалистически обичай! Русенци обаче поназнайват номерата на държавата още от времето на Тато и не се ловят лесно на въдицата.

През миналата година лицензи за новия стандарт получиха три от дванадесетте месопроизводителя от Русенско – Нормекс („Чобанов”), Надежда М и Метика 2000. Основната причина за провала на Стара планина са високите цени, което особено много се отнася за бедния Русе, където почти нищо не работи и заплатите се чакат с месеци.

При условие, че клиентите не са платежоспособни, никаква реклама не е в състояние да ги накара да купуват над възможностите си, въпреки усилията на лично ангажиралия се с новия стандарт земеделски министър.

Цената си остава определящ фактор за българския клиент, признава и Пламен Чобанов. За пример той сочи продажбите на луканката, изработвана по БДС, която фирмата му започна да произвежда през миналата година.

Макар че технологията за изработката й е утвърдена от години, а качествата и безспорни, от нея Чобанов продава десет пъти по-малки количества, отколкото луканката-менте.

 

 

 

 

 

 

 

 



В категории: Новини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки