Сладката стевия замества захарта


Сладката стевия замества захарта
17 Март 2011, Четвъртък


Медиците отдавна алармират, че вредата, нанасяна от захарта, е почти толкова голяма, колкото ни увреждат алкохолът и наркотиците. Прекалената употреба на захарни изделия и сладкиши е една от основните причини за затлъстяването и води след себе си до появата на такива заболявания като захарен диабет, хипертония, исхемична болест, аритмия, сърдечна недостатъчност, инсулт, инфаркт, рак и какво ли още не, което ежегодно коства милиони живота по цялата планета.



Автор: Димитър Спасов

Това гастрономическо пристрастяване е толкова силно, колкото и тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол. Повечето хора не са склонни да се откажат от него, дори и в интерес на здравето си. Сладкият вкус е един от най-разпространените и любимите. Той ни създава усещане за блаженство, комфорт и покой. Известно е, че той стимулира изработването на ендорфините – хормоните на удоволствието и щастието, и неговата липса често потиска настроението и предизвиква депресия и агресивност.

В Япония обаче отдавна са заменили захарта с природния подсладител стевия. Тя е започнала да се изследва и отглежда масово в оранжерии след Втората световна война. Тогава местните учени са започнали да търсят растение, което да помогне за изхвърлянето от организма на радионуклеидите. Те откриват толкова много полезни свойства в тази трева, че днес страната потребява 90 % от произвежданата в света стевия и я влага в стотици продукти като сладоледи, сладкарски изделия, млека, маринати, сосове, напитки, паста за зъби и пр. Производството на синтетични подсладители в Страната на изгряващото слънце е напълно забранено. Забранен е и износът на това растение, което след ядрената трагедия в Хирошима и Нагазаки е обявено за национална ценност. Според специалистите именно благодарение на продуктите, съдържащи стевия, на острова се регистрира висока продължителност на живота.

И още един любопитен факт – през 1997 г. Пентагонът започва да подменя рациона на своята армия с подсладени със стевия храни. В бившия Съветски съюз пък била разработена специална секретна програма в системата на военно-промишления комплекс, съгласно която растението е трябвало да бъде използвано основно като храна за космонавтите, подводничарите, работниците от спецслужбите и номенклатурния елит. Днес в промишлени обеми стевията се отглежда предимно в Крим и екстрактът от нея масово се използва като естествен подсладител в цяла Украйна.

През 1990 г. на ІХ Международен симпозиум по проблемите на захарния диабет и дълголетието е потвърдено, че това е най-ценното растение, увеличаващо биоенергетичните възможности на човека, което позволява да се води активен начин на живот до дълбока старост.

Листата от стевия са 10-15 пъти по-сладки от захарта, а екстрактът от тях – цели 300 пъти. Освен тези си свойства, екзотичната трева притежава и уникални лечебни свойства и е трудно да се посочи заболяване, при което тя не принася полза. Списъкът на нейните целебни приложения е безкраен. Освен при диабет, наднормено тегло и повишен холестерин, тя помага и при простуда, грип, херпеси, кариес, пародонтоза, проблеми с паметта, депресии, безсъние, преумора, стресови ситуации и т. н. Тъй като доказано защитава от неблагоприятните условия на околната среда като радионуклеиди, тежки метали и други токсични вещества, препаратите от нея се препоръчват на спасители, пожарникари, военнослужещи, спортисти, а също и на хора, които живеят в райони с екологични замърсявания. Добро въздействие билката оказва и за бързото зарастване на рани, язви, порязвания , изгаряния, измръзвания, екземи, дерматити и пр.

Оказва се, че стевията добре вирее в нашите географски ширини. Тя може да се отглежда и многогодишно в саксии. За доброто й развитие трябва да й бъде осигурена достатъчно светлина, топлина и влага. Оптималната температура за растежа й през зимата е 12-15 градуса, а през лятото – 18-25 градуса. Нужно е да се поддържа висока влажност и затова е необходимо растението да бъде поливано редовно и листата му често да се пръскат с вода. Когато стъблото му достигне 15-20 см., за да се оформи като храст, трябва да се прекърши върха му. От един корен може да се получат 60-100 г сухо вещество, което може да замени 3 кг захар!

В последно време изсушени листа и екстракт от тях вече може да се намери и в нашата страна, като освен в специализираните диетични магазини, подсладителят може да се открие и на рафтовете на големите хипермаркети.



В категории: Здраве , Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки