Кой съди „варварите“ от Странджа


Кой съди „варварите“ от Странджа
Снимка: Добромир Доскачаров
16 Март 2011, Сряда


Премиерът Бойко Борисов осъди варварския ритуал „тричане“ или „бесене“ на кучета, който се извършва в Странджанско, съобщиха от правителството. Той обсъди с главния прокурор Борис Велчев възможностите да се прекрати подобно малтретиране на животни и настоя за санкции по Закона за защита на животните. Главният прокурор изразил пълно разбиране по въпроса и ще възложи проверка по случая. От правителството припомнят, че още в началото на управлението си са се



Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

обявили против насилието над животни като неприемливо в едно демократично общество, и предложиха инкриминиране на проявите на жестокост над тях.

 

Стоях безмълвен и искрено се дивях на благородния мозък, измислил горните, изпълнени с дълбока трогателност слова. Бащицата съди. Варвари! Мръсници! Малтретират! Как може! В 21- ви век! Ужас! Ад!

Представете си как орда освирепели уроди, които иначе прекарват цял живот с домашните си кучета, решават в един ден от годината да отидат на реката и да ги убият, обесят, унищожат, мамка им и псета!

И това са улегнали и съзнателни жители на Обединена Европа! Живеят в община Царево, в сита и доволна България, член на съдружието на Стария континент!

 

Още преди няколко години германски лели, чули за нашата страна от екзотични рекламни диплянки с цел туризъм и докарани полупияни с джипове „УАЗ” в сърцето на Странджа планина, изреваха, че станали свидетели на ужасяващ обичай, в който хора се гаврят с животни „и изобщо какви да тия неандерталци, дето сме ги приели в добрата стара Европа?” Тогава се вдигна голям шум, придойдоха екипи от „западни” телевизии, които щедро наснимаха зловещи репортажи, питаха строго и честно защо тези антихристи мъчат животните.

Но на въпросите на българските си колеги за педофили от техните страни, държали в мизерни подземия дъщерите си и изнасилвали ги многократно, след което направили им по 5-6 деца, отговориха безмълвно и със зле запушени нос и уста.

 

Обичаят: селата Кости и Бродилово. В Странджа планина. На бреговете на реката се забиват два кола, между тях се усукват въжета. В примката се слага кучето на всеки съселянин. Никой няма нищо против. Коловете се опъват, въжетата се разплитат, кучето се завърта и пада в реката. Моментално изплува до брега и силно стреснато от преживяването, дрисва тук-там, дотичвайки до своите стопани.

Идеята на вековната традиция на тамошните е, че така се гонят бесовете от животинката, която няма как да се прочисти от тях, понеже е безсловесна, не разбира от дума и не пази строг пост по това време.

(Някой да си е задавал въпроса Защо това се прави в началото на Великия Християнски пост?)

Дано помните, че кучето си е живо и здраво и продължава да служи вкъщи, като пазач, каквато роля знае, че трябва да изпълнява откак се е родило. И там го обичат и хранят, понеже им е другарче.

 

Твърде любопитно е защо строгите, животоспасяващи лелички и чички, които със сигурност са викали „Оле!” по време на една от ваканциите си в Испания, не са изпаднали в потоп от сълзи, заради туй, че на арената убиват бик. Животно, също така благородно, даващо живот на други себеподобни, които изхранват Европа в по-голямата нейна част.

И защо тези хранители на природата, непреклонни почитатели на източната философия, не крещят със същите всички сили срещу далекоизточните обичаи, според които кучето, преди да бъде сготвено и изядено, се усмъртява с див бой с тояги, понеже в момента на неговата смърт адреналинът му е в много високи концентрации и месото е особено подходящо. (Ако не сте ходили в Далечна Азия, има Интернет, вижте там).

 

Жителите на Бродилово останаха без думи на въпроса защо е нужно тричането на кучетата. Тамошни баби се уплашиха, че ритуалът няма да продължи, понеже Наистина вярват, че така бесовете се махат от техните животни и те ще продължат да ги пазят.

Трябва да знаят, обаче, че глупостта на Имащият Куче Каракачанска Овчарка ги е предала на Всевиждащият Съд! (Всеопрощаващ не е ли по-точната дума, след всички оправдани народни душмани, пак според същия) и ще бъдат преследвани от Главния прокурор, който винаги говори, но нищо съществено не казва.

 

Петко Арнаудов, кмет на Община Царево, забрани обичая през 2008- ма година. Той, омерзен от всички глупости, предложи преди дни: „Нека държавата реши дали това е варварство или традиция. Нека протестиращите застанат срещу местните диви селяни, както ги наричат. И да чуят какво точно ще им кажат те!”

След три години усещането за вековна традиция надделя и хората пак си тричаха кучетата. Под зорките камери на дупедавци, отърчали с изплезен език да докладват на цивилизована, блага и усмихната Европа как ония отново се поддадоха на гласа на гените и пак го направиха.

Разтревожените еколози докладваха на уплашената от бродиловсиате варвари Европа. Дала на света двама от най-големите кръволоци в човешката история – Наполеон и Хитлер.

И мъжественият премиер тутакси „сезира прокуратурата”.

И вечно мигащият главен прокурор започва нескончаемото си мънкане.

И кухите лейки от правителствената пресслужба натискат клавиатурите, раждайки безсмъртния шедьовър „осъди варварския ритуал „тричане“ или „бесене“ на кучета, който се извършва в Странджанско. Понеже, когато си тъп и назначен по партийно-милиционерска линия, е напълно обяснимо да мислиш, че „гонене на бесове” може да бъде обяснено с глагола „бесене”.

 

Няма да се случи нищо особено от факта, че сънят на лицемерни европейски баби бил нарушен от един оригинален български обичай. Ялова е тази работа с министър-председателския гняв и „сезирания” (с извинение) главен прокурор. Има една народна приказка, стара колкото тричането на псета в Странджанско:

„Кучетата си лаят, керванът си върви”.



В категории: Традиции , Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки